Aki bújt, aki nem: Dash

spot_img

A legtöbb kriptopénz alapjául a nyilvános főkönyvek szolgálnak, de a bárki által ellenőrizhető tranzakciók veszélyeztethetik a résztvevők személyes adatainak védelmét. Az elemző cégek és kormányügynökségek ma már rendelkeznek olyan eszközökkel, melyek segítségével feltérképezhetik a Bitcoinhoz hasonló, p2p hálózatokon belül kialakult kapcsolatrendszereket. Az elmúlt években számtalan projekt indult a Bitcoin ezen hiányosságának(?) kijavítása érdekében és mára közülük többnek is sikerült megszereznie a közösség támogatását. Az anonim tranzakciókat lehetővé tevő kriptopénzeket és technológiákat bemutató sorozatunk első részében a Dash-ről lesz szó.

Hello Dash!

A Dash 2014 januárjában a Litecoin forkjaként látta meg a napvilágot (ami egyébként a Bitcoin forkja volt). Alapítója Evan Duffield kezdetben még Xcoinnak nevezte kreálmányát, amit nem sokkal később Darkcoinra keresztelt, valószínűleg utalva egy anonimitást előtérbe helyező, azóta már megszűnt wallet szolgáltatásra, a Dark Walletre. Végül 2015-ben egy újabb rebranding során született meg a Dash név, ami a Digital és Cash szavak ötvözéséből jött létre. A Dash eddigi csúcspontját 2017-ben érte el, amikor egy ideig az ötödik helyet foglalta el a kriptopénzek ranglistáján. Jelenleg a 12. helyen áll.

A Dash megítélése a hardcore kriptohívők szemében kétesnek mondható, ami a coin születésével hozható összefüggésbe. Az előbányászott, tehát a hivatalos megjelenés előtt egy szűk kör kezébe jelentős mennyiségű kriptopénzt helyező coinok eleve sokak ellenszenvét kivívják, a Dash pedig egy ehhez hasonló megoldással, az instamine-al mutatkozott be a világnak. Az azonnali bányászat során, a Dash létrejöttét követő órákban kétmillió coint bányásztak ki, ami jelentős mennyiség egy 21 milliós maximális darabszámmal rendelkező kriptopénz esetén, pláne, hogy a Dash esetén ez a szám akár 16-17 millióra is csökkenhet.

Az alapító Duffield szerint (aki egyike volt a korai bányászoknak), az Instamine egy baleset volt, de ahelyett,  hogy kijavították volna ezt a hibát és újraindították volna a projektet, végül úgy döntöttek, hogy ebben a rendszerben folytatják tovább.

A Dash ezt követően úgynevezett DAO-ként, vagyis decentralizált független szervezetként működött tovább. Ez azt jelenti, hogy a hálózat működésével kapcsolatos döntések nem egy központi szervezet, hanem egy meghatározott számú coint birtokló tulajdonosi kör szavazatai alapján születnek. Ők az úgynevezett Masternode-ok, vagyis azok a számlatulajdonosok, akik legalább 1000 Dash-el rendelkeznek. A masternode-ok változatos módon segítik a blokklánc működését, például ők azok akik hitelesítik az anonim tranzakciókat is, amiért cserébe közöttük oszlik meg az újonnan kibányászott coinok 45%-a. További 10% egy központi tartalékba kerül, melynek felhasználásáról a már említett node-ok dönthetnek. A gyakorlatban ebből a pénzből finanszírozzák a Dash Core működését, ami a coin fejlesztését összefogó szervezet, valamint a különböző promociókat és az Arizonai Egyetem blokklánc kutatással foglalkozó laborjának működését is, illetve más fontosnak ítélt programokat.

A Dash anonim kriptopénznek született, de honlapján erre ma már csak egyetlen kisbetűs szó utal.

A múlttól való távolodást sejteti az is, hogy nemrégiben partnerkapcsolatot kötöttek a Coinfirm-mel, ami egy ügyfélazonosító (KYC/AML) rendszer integrálását jelentheti majd a Dash ökorendszerbe. Fődíjat érő kérdés lehetne, hogy ez a lépés miképpen illeszkedik az olykor még fel-fel bukkanó privacy coin imidzshez.

Technológia

A Dash anonim tranzakciókat biztosító Private Send(PS) funkcióját mindig a felhasználóknak kell aktiválniuk az azt támogató tárcákban. A PS valójában az úgynevezett CoinJoin eljárás felhasználását jelenti, amit eredetileg még egy Bitcoin fejlesztő, Gregory Maxwell szeretett volna beépíteni a Bitcoin funkciói közé.

Ha valaki a Pirvate Send funkciót alkalmazza, akkor coinjait két másik felhasználó tranzakcióival együtt hajtja végre a rendszer és utalja át azokat egy teljesen újonnan létrehozott tárca címre. Ez a folyamat szükség esetén 8 alkalommal ismételhető meg, így a folytonosan összekevert majd újra elküldött kriptopénzek elviekben már nem köthetőek össze az eredeti feladók tárcáival.

A tranzakciókat a masternode-ok vezénylik le és bár nem tudják ellopni az így rájuk bízott kriptopénzeket, fontos tudni, hogy a felhasználók mégis kénytelenek megbízni az ezeket üzemeltető emberekben, ők ugyanis pontosan tudják, hogy a rájuk bízott coinokat honnan hová küldték. Elviekben ha a node-ok “kémekké” válnának és valamilyen módon megosztanák egymással a rendelkezésükre álló információkat, a felhasználók nemcsak az anonimitásukat veszítenék el, de kifejezetten gyanússá is válhatnának, mert a privát tranzakciók nem alapértelmezettek, hanem kifejezetten “kérni kell” őket és magasabb díjszabás alá is esnek.

Ez a biztonsági rés elsőre nem tűnik komolynak, hiszen világszerte masternode-ok ezreiről van szó, a probléma viszont az, hogy a valóságban ezeknek 75%-a centralizált módon működik. A chainz.cryptoid blokklánc böngésző adatai alapján, egy idén májusban készült felmérés szerint, a node-ok nagy részét úgynevezett VPS-ekről, vagyis tárhelyszolgáltatóknál bérelt szerverekről futtatják.

Hogy miért? A költséghatékonyság miatt. Az íly módon működtetett node-ok sokkal megbízhatóbban üzemeltethetőek mint az otthoni gépek, ezzel pedig a maximalizálható az általuk elérhető Dash jövedelem. Így viszont elég csupán az 5 legnagyobb VPS szolgáltatót megtalálni ahhoz, hogy valaki befolyása alá vonhassa az egész Dash blokkláncot.

Ha itt még belegondolunk abba, hogy a jelenleg forgalomban lévő coinok 25%-át az első napokban, valószínűleg egy rendkívűl szűk kör tulajdonában lévő masternode-ok bányászták ki majd fektethették újabb node-ok indításába, komolyan felmerülhet annak a kérdése, hogy valójában nem csak néhány ember uralja-e a Dash  “decentralizált” hálózatát.

A Dash biztonság tekintetében messze elmarad a Monero vagy a Zcash mögött, de a kegyelemdöfést meghagyom a Private Send funkció alapját képező CoinJoin létrehozójának, Gregory Maxwellnek.

“A Dash egyáltalán nem tartozik a kriptográfiailag titkosított altcoinok közé. Igazából volt egy olyan diám az előadáshoz, amire csak annyi volt írva hogy DASH = LOL és semmi más. Szélhámosság az egész.” – (34:10).

https://www.youtube.com/watch?v=LHPYNZ8i1cU&feature=youtu.be&t=34m10s

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img