VISA CEO: Nem jelentenek veszélyt a kriptopénzek

spot_img

A CNBC Mad Money című műsorában beszélt cége és a kriptopénzek egyelőre nem létező viaskodásáról a VISA vezérigazgatója, Al Kelly.

A rövid videó két mondatban összefoglalható: A VISA egyelőre nem lát veszélyt a kriptopénzekben, mivel azokat egyelőre nem pénzként, hanem spekulációs árucikként használják. Ha a következő években úgy alakul a helyzet, hogy a fiat pénzek alternatívái lesznek, a VISA is el fog mozdulni a kriptók támogatásának irányba, hiszen ők minden pénzügyi tranzakció közvetítői (middleman – harmadik fél) akarnak lenni függetlenül attól, hogy milyen pénz felhasználásával történik.

Az ember első gondolata az, hogy “dehát haver, pont az a kriptopénzek lényege, hogy nincsen többé rátok és a pár százalék jutalékotokra szükség”. Néhány altcoin egyenesen 0 tranzakciós költséggel, közel instant tranzakciókkal operál. Akkor ezt a harcot már meg is nyertük, ugye?

A dolog azért ennyire nem lesz egyszerű. Érdemes a VISA wikipedia szócikkét elolvasni, sok érdekes infó található benne a világ vezető fizetési szolgáltatójáról. 4 bunkerszerű adatközpontban végzik a világ összes tranzakciójának feldolgozását, a kapacitásuk elméletileg 30.000 db/másodperc. Az kínai China UnionPay egyébként megelőzte őket 2015-ben mind tranzakciók számában, mind a kibocsátott kártyák mennyiségében. Mivel azonban az igazi “világelső” csak Kínában aktív, a globális trónon maradt a VISA.

A hírrel kapcsolatos kriptós bejegyzések és reddit posztok alatt találni találni néhány érdekes megjegyzést, ezek közül szemezünk most néhányat:

  • “Nem akarjuk, hogy középen legyetek. Megkerült titeket a piac, Jim.”
  • “Az Blockbuster [amerikai, VHS majd DVD bérbeadással foglalkozó hálózat] is ugyanezt mondta a video streaminggel kapcsolatban. Egy ENSZ jelentés alapján az online, mobil és kripto fizetési megoldások már 2019-től átveszik a vezetést az online vásárlásokban a hitel-és bankkártyáktól”
  • “A VISA régi, lassú és drága fizetési szolgáltatás, a Bitcoin új, gyors és olcsó a használata. A koma teljesen fogalmatlan, nem érti, hogy a Bitcoin pénz ÉS fizetési hálózat egyben.”
  • “A VISA látszólagos gyorsaságával ellentétben valójában csak nap végén, kötegelve számolják el a tranzakciókat.”
  • “A Bitcoin Lightning Network hub-jai is közvetítők, így biztosan a VISA is foglalkozhat majd ezzel.”

A kommentekből számomra világosan kiderült, hogy a nagy többségnek fogalma sincs, hogy pontosan mivel foglalkozik a VISA és a MasterCard, csak annyit tud mindenki, hogy drága a szolgáltatás. A jövőben bővebb elemzést készítünk szolgáltatásaik költségeiről, előnyeikről és hátrányaikről a kriptopénzekhez képest.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img