Ez volt a B-Day 2.0

spot_img

Tegnap este zárta kapuit a B-Day 2.0, a Blockchain Budapest szervezésében már másodjára megrendezett közösségi összejövetel. A két nap alatt közel 400 kriptós arc koptatta a Bálna padlóját, ahol a magyar közösség szinte minden ismert tagja ott volt.

A rendezvényt nem más, mint Jakab László miniszteri főtanácsadó és a BME dékánja nyitotta meg, aki Palkovics László, a felsőoktatásért felelős államtitkár képviseletében érkezett. Beszédében nyitottnak mutatkozott a blokklánc technológia felé: szerinte is szükség van az ésszerű szabályozásra és arról is beszélt, hogy Magyarország hogyan fordíthatná előnyére a blokklánc technológiát.

Ami fontosabb, hogy a második nap végén a Magyar Bitcoin Egyesület és a Blokklánc Kutatási Központ bejelentették, hogy szeretnék egy szakmai, később kamarai ernyőszervezetbe fogni a hazai kriptós szervezeteket, hogy a jövőben segíthessék a hazai törvényhozási folyamatot.

Az eseményen ott volt Kertész Ákos is, aki a Magyar Nemzeti Bank képviseletében, egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitázott az ipar hazai képviselőivel. A kriptósok az ésszerű, tőkét és technológiát bevonzó szabályozás megteremtése mellett érveltek, de elhangzott olyan vélemény is, ami szerint Magyarország végleg lekéste a vonatot és már regionális vezető szerepe sem lehet a blokklánc iparban. Kertész Ákos szerint az MNB vizsgálja a területet és nem akar gátja lenni az innovációnak, de nem kezelhetik fizetőeszközként a kriptopénzeket, a szabályozási tervekről pedig keveset árult el.

Kalocsai Kornél, aki a múltban a NAV Stratégiai projekt koordinációért felelős szakfőigazgatójaként is dolgozott, most a Blockchain Magyarország Egyesület elnökeként tartott előadást a hazai és európai szabályozási trendekről és nehézségekről. Elmondható, hogy ő is pozitívan állt a témához és előremutató módon próbálja kivenni a részét a szabályozás megteremtésében.

Ezek a tartalmas viták, valamint a workshopok adták a konferencia szakmai értékét, míg a többi előadás inkább a kevésbé elmélyült,  szélesebb közönséget célozta.

A konferencia sztárja Nick Szabo volt, akiről végre megtudtuk magyar vonatkozásait: édesapja ‘56 után vándorolt ki az Egyesült Államokba, ott találkozott édesanyjával. Ő maga nem beszél magyarul, bár ez alatt a két nap alatt valószínűleg megtanulta a kötelező “jó napot” és “egészségedre” szavakat. Két előadást is tartott, egyet a pénz, a szerződések és az informatikai centralizáció történetéről, egyet pedig az okos szerződésekről.

A stabil coinoknak egy egész szekció és egy zárt ajtók mögötti megbeszélés is jutott.

A kiállítóteremben a Mikron és a Kripto Akadémia is képviseltette magát. Köszönjük mindenkinek aki oda jött hozzánk beszélgetni! Nagyon sok pozitív véleményt és értékes feedbacket is kaptunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img