Alapítója a kripto miatt adja el az Overstock.com-ot

spot_img

Patrick Byrne 1997-ben alapította meg az Overstock.com webáruházat, ami ugyan az Amazon és az Alibaba nagyságát nem érte el, mégis egy 20 éve működő sikeres vállalkozás lett, ami 2010 óta minden évben milliárd dolláros forgalommal büszkélkedhet. Egyik volt alkalmazottja szerint, Patrick egyáltalán nem az a típus, amilyennek az emberek többsége elképzelne egy vállalatigazgatót. A volt boxoló már 210 cm magasságával és 130 kilós súlyával is kilóg a sorból és rajta kívül biztosan nem sok olyan vezető akad, aki ejtőernyővel érkezett volna meg új telephelyének alapkőletételére.

https://www.youtube.com/watch?v=2AVCykAtROY

Az Overstock igazgatóját egy ideje azonban már nem az online kereskedelem, hanem egy egészen más terület, a blokklánc foglalkoztatja. Az általa alapított Medici Ventures 2014 óta fektet a technológiával foglalkozó cégekbe és ugyancsak az Overstock volt az első olyan nagyobb üzletlánc, ami szintén már 2014-ben bitcoin elfogadóhellyé vált. Mr. Byrne hitét a szektor fellendülésében pedig mi sem bizonyítja jobban, mint tegnapi bejelentése, mely szerint eladja az Overstockot, hogy figyelmét teljes egészében a kriptovilágnak szentelje.

A Medici Ventures jelenlegi legfontosabb projektje a tZero, ami a világ első blokkláncalapú értékpapír kereskedő platformjává szeretne válni. A “tokenizáljunk mindent” mantra hallatán talán egyesek már csak unottan legyintenek, de hogy kontextusba helyezzük a dolgot: az amerikai értékpapírpiac értéke 30 billiárd dollár és ennek akárcsak egy kis szeletét is megszerezni hatalmas üzleti siker lenne.

Rendszeres olvasóinknak már ismerősen csenghet az ötlet, hiszen az ugyancsak Patrick Byrne által támogatott Ravencoin is hasonló célokat tűzött ki magának. A különbség, hogy míg a RVN teljesen nyílt forráskódú és bányászható, addig a tZero-t egy 134 millió dolláros privát ICO keretében hozták létre.

Ravencoin (RVN) ismertető

A tZero-hoz egy másik kriptopénz, a Florin (a rebrand óta már csak FLO) is szorosan kapcsolódik. A FLO 2013 óta létezik és a tZero eddig bemutatott demóiban a tranzakcióikat mind a FLO által létrehozott Open Index Protocol (OIP) segítségével hajtották végre. Adná magát a gondolat, hogyha már kimaradtunk a private sale-ből, de szimpatikus nekünk a tZero akkor vásároljunk FLO coinokat, ők azonban nemrég egy 51%-os támadás áldozatai lettek, aminek következtében egy időre fel is függesztették kereskedésükett a Bittrexen, ami jelenleg az coin egyetlen nagyobb tőzsdéje.

A mostani medve piacban ez nyilván még érzékenyebbé teszi FLO-t, aminek grafikonja kísértetiesen hasonlít arra a képre, amit a bitcoin $6000-os támaszának elvesztése előtt láthattunk.

Patrick Byrne terve, hogy az általa felépített, évente százmillió dolláros profitot termelő vállalkozását feladja azért, hogy “talán, esetleg” megszerezhessen egy ennél nagyságrendekkel nagyobb piacot őrült elképzelésnek tűnhet, de ha sikerül neki, korunk egy új vállalkozó legendával gazdagodhat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img