Ravencoin (RVN) ismertető

spot_img

Westeros képzeletbeli világában, a hollók által kézbesített üzenetek hitelessége a bizalmon alapszik. A white paper első mondata szerint, ezek a Trónok Harcában fontos szerepet betöltő madarak is inspirálták a Ravencoin(RVN) fejlesztőit, ami a hétvégén a Binance kínálatában is elérhetővé vált.

A Ravencoin egy nyílt forráskódú szoftver, ami a Bitcoin forkjaként látta meg a napvilágot 2017 októberében. Tervezői mindössze egyetlen dologra, az egyedi tokenek kibocsájtására koncentrálnak. Az egyedi tokenek célja, hogy bármilyen eszközhöz egy blokkláncon tárolható, küldhető vagy fogadható tulajdonjogot lehessen létrehozni.

A jelenlegi rendszerben, ha egy adott kriptopénzhez – például 1 bitcoinhoz – társítanánk valamilyen tulajdonjogot, akkor az könnyedén elveszhetne, ha annak tulajdonosa például egy tőzsdére utalná azt. Ugyan már léteznek olyan Ethereum token standardok, amelyek lehetővé teszik az egyedi tokenek kibocsájtását (ERC223, ERC721), de ezeket alapesetben még nem támogatják az okos szerződések, hasonló elnevezéseik pedig megtévesztőek lehetnek a felhasználók számára.

A RVN éppen ezért egy teljesen egyedi protokolt hozott létre ezek blokkláncra vitelére. A felhasználók teljesen maguk szabhatják testre az eszköz tokenizált tulajdonságait, így ugyanúgy felhasználható készpénz, ingatlan, aranyrudak, vagy akár egy képregény tulajdonjogának blokkláncra vitelére, illetve különböző licenszek, jogosítványok engedélyek kibocsájtására is.

A rendszer lehetővé teszi azt is, hogy a tokenek kibocsájtója kapcsolatba lépjen a tokenek tulajdonosaival. Egy tokenizált cég tulajdonosa néhány pillanat alatt üzenhet a világ bármely részén élő “részvényeseinek” akár úgy is, hogy azok kilétéről soha nem szerez tudomást. A decentralizált szolgáltatásban ugyanis nem kötnek minket az erre vonatkozó szabályok.

Ugyanezzel a módszerrel a szavazások lebonyolítása is sokkal egyszerűbbé válik. Ma például egy közgyűlés összehívása rendkívül hosszadalmas szervezést kíván, míg a RVN segítségével néhány klikkeléssel lebonyolítható.

Ha egy konkrét példán keresztül szeretnénk bemutatni:

Tegyük fel, hogy vállalkozni szeretnénk, de nincsen elég pénzünk és ezért 10 000 db 1 dolláros tokent bocsájtunk ki a Raven hálózatán, hogy nyithassunk egy lángossütőt. A gyűjtés sikeres, a vállalkozásunk beindul. Cserébe mindenki aki segített nekünk, részesedést kap a hasznunkból, amit a Ravenen keresztül egy gombnyomással eljuttathatunk minden befektetőhöz. Az általunk kibocsájott tokeneket azok megtarthatják, de akár tovább is adhatják. A haszonból származó jutalékot mindig az aktuális tulajdonos fogja megkapni. Ezzel módszerrel például résztulajdonosai lehetünk a tokenizált sarki zöldségesnek, de akár egy afrikai kecskepásztor is betársulhat egy norvég halászhajó felszerelésébe és részesedhet az általa termelt haszonból.

A tulajdonjog ehhez fogható globális megosztása korábban soha nem látott lehetőségekkel kecsegtet, aminek csak a képzelet szabhat határt. A RVN coinokra az egyedi tokenek létrehozásához lesz szükség, így azok ára, az ökorendszer beindulásával emelkedhet.

A Ravencoin mögött több mint 400 anonimitásba burkolózó fejlesztő áll, de a white papert a Bill és Melinda Gates Alapítvány egyik volt tanácsadója és egy blokklánc és fintech fejlesztő írta alá. A Ravencoin sikerében ugyancsak érdekelt az egyik legnagyobb online áruház, az Overstock igazgatója is, aki több millió dollárral támogatta a projektet.

A Ravencoin videókártyával bányászható, ASIC rezisztens (x16r) kriptopénz. Aki eziránt érdeklődik, többek között a hash4.life oldalán is elindulhat, ahol a tutorial menüpont alatt néhány klikkeléssel létrehozhatja magának a rigjéhez szükséges beállításokat. Azt pedig, hogy érdemes-e belevágni, a Whattomine oldalán ellenőrizheti.

A Ravencoin felvételét nem csak a Binance hivatalos twittere jelezte, az igazgató CZ is megemlékezett róluk néhány szóban:

https://twitter.com/cz_binance/status/1050326256841940994

“Egy újabb felvétel. Ravencoin, nem volt ICO, közösségi alapú, alázatos emberekkel, nem kértünk pénzt a felvételért.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img