15%-os esés a Bitcoin bányászati nehézségében

spot_img

Utoljára augusztus végén számoltunk be a Bitcoin hálózati hashrate alakulásáról, akkor még új csúcsokat ostromoltunk és azon agyaltunk a kommentek között, hogy vajon mi az oka a további bővülésnek az árfolyamok szenvedése ellenére. Az azóta eltelt időben még háromszor ostromolta az akkori csúcsokat a hálózat teljes számítási kapacitása, azonban meghaladni nem sikerült.

Optimista bányászok: Meredeken emelkedik a Bitcoin hálózati hashrate

A mai napon a hashrate az akkori csúcsok felére (!) esett, a november közepén indult letörés pedig további nyomást helyez az eddig kitartó bányászokra. A hálózat ennek ellenére szerencsére kevesebb bányásszal is, köszöni, rendben lesz. Egy évvel ezelőtt, a 10000$ átlépésekor a hashrate a mai egyharmada körül járt.

A számítási kapacitás esése a két hetente automatikusan módosuló bányászati nehézség komoly csökkenésével járt az utóbbi hónapban: november közepén 7,39%, majd tegnap 15,13%-kal lett jövedelmezőbb azonos hardverrel bitcoint bányászni. Ezutóbbi érték egyébként a második legnagyobb csökkenés a 2010 február közepi, első módosulás óta.

A rekordot egyelőre egy 7 évvel ezelőtti 18%-os korrekció tartja. Érdemes bogarászni egy kicsit az adatok között, ha bármilyen összefüggést véltél felfedezni a hashrate-difficulty csökkenés és az új vásárlói piac indulása között, örömmel vesszük kifejtését a kommentek között!

Gyakran elhangzó jóslat, hogy az árfolyamok és így a számítási kapacitás csökkenésével meghal a BTC, mert beragadnak a tranzakciók, az emberek nem jutnak a pénzükhöz, közben a pánik miatt tovább esnek az árfolyamok végül büdös nagy 0-t fog érni nem csak a bitcoin de az összes kriptó is. Megnyugtatásul mutatjuk a folyamatban lévő (még jóvá nem hagyott) tranzakciókat tartalmazó mempool alakulását:

Ahogy az árfolyamok esetében, úgy itt is december-januári csúcsot látunk

A decemberi csúcs és a januári nagy esések során feltorlódtak a tranzakciók, lassú és drága volt a küldés. Ne feledjük azonban, hogy ekkor a mostani fele-harmada volt a hálózati számítási kapacitás. Nincs kétségünk afelől, hogy az önszabályozó rendszer továbbra is működik, a további jelentős mennyiségű kapacitás csökkenés után beáll a megtérülési egyensúly szintje, ami után csak az árfolyamok újabb, tartós emelkedésének hatására fog emelkedni a hashrate, majd a nehézség is.

Habár az összehasonlíthatatlanul fejlettebb piac miatt nem feltétlenül hasznos információ, érdekességnek azért jó lehet: 2011-ben 8×2 héten keresztül folyamatosan csökkent a nehézség. Idén egyelőre 2-nél járunk (esetleg 4-nél, ha egy +0,02%-ot már pirosnak látunk).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img