Február havi bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img

Újabb hónap telt el a legutóbbi bitcoinbányászrészvény-jelentésünk óta. A Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek részvényeinek teljesítményét vizsgáljuk meg az elmúlt hetek történései alapján.

“A bitcoin árfolyama február végén több mint 10 000 dollárral emelkedett, és az 51 000 dolláros régióból 62 000 dollár fölé ugrott. A hétfő hajnalban 64 000 dollárt is próbálgató BTC értéke ezzel megháromszorozódott a ciklus 2022. novemberében elért mélypontjához képest. 

A BTC lendületét továbbra is az intézményes vásárlóknak köszönhetjük.”  Az amerikai spot Bitcoin ETF-ekbe például múlt héten szerdán rekord mennyiségű tőke áramlott, 673,4 millió dollár össz napi beáramlást regisztráltak, ami új történelmi csúcsot is jelent a januári indulásuk óta. Ez azt is jelenti, hogy “január óta napi átlag 10 000 bitcoinnal csökkentik a piacon elérhető kínálatot.”

Napi tőkebeáramlás az amerikai spot Bitcoin ETF-ekbe (forrás: farside)

A bitcoin rally ellenére, a bitcoinbányász részvények árfolyama megtorpant. Az elmúlt heti kereskedési napokon akadt olyan bányász papír, amelynek az értéke közel 30%-ot gyengült. A Blockware Solutions vezető elemzője, Mitchell Askew szerint az ok, a felezés előtti bányászrészvény rally kifulladása lehet, de egyben egy újabb lehetőséget is lát az olcsóbb bányászrészvények megszerzésében. Az elemző arra is emlékeztet, hogy ehhez hasonló eset 2023-ban kétszer is előfordult, amikor a bányászrészvényekbe történő befektetés nagyszerű lehetőséget eredményezett.

Összességében elmondható, hogy a tavalyi évben a bányászrészvények árfolyamának esése a július közepi lokális csúcshoz képest októberben megállt és fordulni tudott. A bányászrészvények többsége követte a BTC novemberi emelkedő, majd a decemberi oldalazó ármozgását, sőt év végére hatalmasat ralliztak, szinte kivétel nélkül. A bányászrészvény piac úgy néz ki, hogy a nagy “bummra” vár, mihelyst a bitcoin árfolyama el nem kezd oldalazni.

Bitcoinbányász papírok teljesítménye a bitcoinhoz képest 2022. január 1-től (szürke dobozban kiemelve a februári ármozgás)

A leglátványosabb erősödést februárban ismét a Cleanspark +77% (előző hónapban -29,29%) produkálta, jócskán megelőzve hó végén az összes általunk figyelt bányászrészvényt, sőt még a bitcoint is. A Cleanspark-tól és a BTC-től leszakadva a Marathon (-21,49%) és a DMG (-31,77%) küzdötte fel magát a dobogós helyre. A sötétkékkel jelölt bitcoin teljesítményéhez képest (+39,50%, előző hónapban -9,46%) a bányászcégek papírjai (2022. év elejétől) még mindig nagyobb lemaradásban vannak, de már a legtöbbjük -50%-on belül áll. Egyedül a Cleanspark-nak sikerült túlszárnyalni nemcsak a bitcoint, de a mezőnyt is. Az már biztosan kijelenthető, hogy a 2023-as év eleji rallinak köszönhetően fordult a bitcoinbányászrészvények piaca, amit a tavaly júliusi és a december végi rally is megerősített. (A cikk szerzőjének a véleménye szerint, újabb bányászpapír rally várható hamarosan, aminek következtében több cég papírja fogja megelőzni a bitcoint.) 

A grafikon szereplőit megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy a több hónapja három részre szakadt mezőny kezd éledezni, sorra előzik egymást (nyílik az árfolyam olló is), de még mindig a Cleanspark és a bitcoin vezet. Mögöttük a Cipher Mining, a Bitfarms és a Riot Platforms áll a középmezőny élén. Az alsóház utolsó részvényei a Stronghold Digital (-95,99%) és a Greenidge Generation (-97,77%). 

A múlt havi Bitcoinbányászrészvény-jelentést itt éred el

Ha megnézzük a bányászpapírok teljesítményét 2023 év elejétől, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy a SAI.TECH Global (-54%) részvényei teljesítenek a legrosszabban, de a Canaan (-15%) papírjai sem kecsegtetett eddig látható profittal, azonban a  bitcoin (+291%) még mindig több bányászrészvényt is megelőz. Bő hétszeres hozamot érhetett el az, aki a tavalyi év első napjaiban bevásárolt a Marathon és a Cleanspark papírjaiból, de az is jól járt, aki a Northern Data, vagy a Bitfarms részvényeit részesítette előnyben.

Bitcoinbányász papírok teljesítménye a bitcoinhoz képest 2023. január 01-től (szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Bitcoinbányász ETF-ek és indexek

Valkyrie Bitcoin Miners ETF – WGMI

A bányászokat tömörítő, 2022-ben indított Valkyrie Bitcoin Miners ETF (WGMI) februárban erősen korrelált a bitcoin és a bányászrészvények árfolyamával. Februárban az árfolyamnak sikerült támaszt találni dupla aljjal 17 dolláros szinten. Tavaly év végén új éves csúcsot állított be a bányász ETF 22,30 dolláron. Piacnyitást megelőzően jelenleg 18,99 dolláron áll a bányász ETF papírja a Nasdaq-on. 

A Valkyrie Bitcoin Miners ETF árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2022. február 8-tól napjainkig

VanEck Digital Transformation ETF – DAPP

A VanEck Digital Transformation ETF (DAPP) arra törekszik, hogy a lehető legszorosabban kövesse az MVIS Global Digital Assets Equity Index árfolyam- és hozamteljesítményét, amely a digitális eszközök iparágában részt vevő vállalatok teljesítményét hivatott követni. Az ETF-ben az alábbi top 10 szereplő található meg: Coinbase (COIN), Bitdeer Technologies Group (BTDR), Microstrategy (MSTR), Marathon Digital Holdings (MARA), Riot Platforms (RIOT), Block (SQ), Terawulf (WULF), HUT 8 Mining (HUT), Iris Energy (IRIS), CleanSpark (CLSK).

VanEck Digital Transformation ETF (DAPP) árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2021. április 14-től napjainkig

MVIS Global Digital Assets Equity Index – MVDAPP

Az MVIS Global Digital Assets Equity Index (MVDAPP) a digitális eszközök iparágának legnagyobb és leglikvidebb vállalatainak teljesítményét követi le. Ez egy módosított piaci tőkeértékkel súlyozott index, és csak olyan vállalatokat tartalmaz, amelyek bevételük legalább 50%-át digitális eszközszolgáltatásokból és termékekből, például tőzsdékből, fizetési kapukból, kriptobányászatból, szoftverszolgáltatásokból, berendezésekből és technológiákból, digitális eszközinfrastruktúrából a digitális eszközök felhasználásából származik. Az index olyan digitális iparági szereplőket tartalmaz, mint például: Coinbase, Microstrategy, Block, Northern Data, Riot Platforms, Applied Blockchain, Galaxy Digital Holdings, Marathon Digital, CleanSpark, Bit Digital, Canaan, Hut 8 mining, Iris Energy, Hive Blockchain Technologies, Bitfarms, Bitdeer Technologies Group, Cipher Mining, Terawulf, Bitcoin Group SE, Bakkt Holdings.

MVIS Global Digital Assets Equity Index (MVDAPP) árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2021. február 26-tól napjainkig (forrás: MarketVector)

Kapcsolódó bányász hírek:

Kriptobányász papírok árfolyama 2024. március 4-én tőzsdenyitás előtt:

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányász teljesítmények és a “Bicoinbányászindex-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Továbbra is a bitcoin az úr, de a mémcoinok már elkezdtek mocorogni

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img