Továbbra is a bitcoin az úr, de a mémcoinok már elkezdtek mocorogni

spot_img

A bitcoin árfolyama a múlt hét során több mint 10 000 dollárral emelkedett, és az 51 000 dolláros régióból 62 000 dollár fölé került. A hétfő hajnalban 64 000 dollárt is próbálgató BTC értéke ezzel 300%-os növekedést ért el a ciklus 2022. novemberi mélypontjához képest.

A lendületet továbbra is az intézményes vásárlóknak, vagyis az amerikai bitcoin ETF-eknek köszönhetjük, amik január óta napi átlag 10 000 bitcoinnal csökkentik a piacon elérhető kínálatot.

Mivel a bányászok csak napi 900 bitcoint termelnek, ami az áprilisi felezés után napi 450 bitcoinra fog csökkeni, ezúttal is olyan “kínálati sokk” érheti a piacot, ami hosszabb távon az árfolyam további növekedését segítheti.

A pozitív hangulatot némiképp ellensúlyozva, több elemző is felhívta a figyelmet, hogy 2020-ban, az utolsó bika piac hasonló szakaszában, a korábbi csúcs megdöntése előtt, a bitcoin még egy utolsó nagyobb, 16%-os korrekciót hajtott végre. Ha erre ismét sor kerülne, akkor a következő hetekben ismét visszatérhetünk az 55 000 – 60 000 dolláros régióba.

A korrekció ellen szólhat, hogy a medvés elemzői várakozások az elmúlt hetekben rendre kudarcot vallottak és a bitcoin mindig átvágott a korábban kemény diónak gondolt régiókon. A 2021-es, 69 000 dolláros csúcs környéke ugyanakkor sok “technikai kereskedő” számára jelenthet logikus profit levételi pontot, ami átmenetileg megakaszthatja a növekedést.

Akár most, akár később ér majd véget, a bitcoin rallik után általában egy körforgás indul el, amikor a BTC-n megszerzett haszon elkezd az altok felé vándorolni. A múlt héten a mém coinok esetében láthattunk erre példát, az ágazat vezetőjének számító Doge például alig pár nap alatt féléves, vagyis 26 hetes esést, oldalazást és veszteséget dolgozott le a bitcoinnal szemben.

A Doge dollárban kifejezett árfolyamának alakulása hasonló mintázatot mutat, mint amit az utolsó ciklus során láthattunk tőle. A coin akkor 36 hónappal az előző csúcspontja után döntött újabb rekordot. Ha a 2021-ben elért csúcsot vesszük kiindulási pontnak, akkor jelenleg a 34. hónapban járunk.

Garanciát ez sem jelent, de az egyik piacvezető altnak számító Dogecoin megindulása kedvező előjel lehet az altcoinokban érdekelt befektetőknek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A legnagyobb Binance játék csak magyar felhasználóknak: kereskedj és oszd meg a kriptós történeted a nyereményekért

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img