Amikor a csapból is a bitcoin folyt

spot_img

A bitcoinhoz való hozzáférés, annak első éveiben még komoly nehézségekbe ütközött. Tőzsdék még nem léteztek, így a bányászokon kívül senki sem rendelkezett kriptopénzzel, aki pedig mégis akart magának, annak az első ezzel foglalkozó online fórumon, a  Bitcointalkon kellett kérnie, hogy adjanak el neki néhány darabot. 2011-ben aztán jött egy programozó, Gavin Andresen.

“Az első Bitcoin programozó munkám részeként létrehoztam egy oldalt, ami bitcoint oszt szét az emberek között.”tette közzé egy fórumbejegyzésben.

“Szeretném ha a Bitcoin sikeres lenne, de ehhez sok embert be kell vonnunk és lehetőséget kell adnunk nekik hogy kipróbálhassák a rendszert, amihez néhány coinra is szükségük lesz.”

Így született meg az első faucet oldal. A faucet-ek (csapok), vagyis a különböző tevékenységekért bitcoinnal jutalmazó site-ok idővel rendkívül elterjedté válnak. Reklámok nézegetéséért, email címek megadásáért cserébe sok bitcoint halmozhatott fel, aki annak idején nem sajnálta erre az időt. Bár a “bitcoin faucet” kifejezésre rákeresve még ma is sok találatot kapunk, a napi kifizetések (néhány száz, esetleg ezer szatosi)  viszont már messze elmaradnak a néhány évvel ezelőttiektől.

Ma már mosolyra húzza az ember a száját amikor a fenti topikban azt a panaszkodó hangvételű kommentet olvassa, amiben egy user keveselte az Andresen oldalán megszerezhető napi 5 BTC-s mennyiséget, amihez egyébként csak egy, a borítóképen is látható “Nem vagyok robot” típusú ellenőrző kódot kellett beírni. Az ötlet magának Satoshinak is tetszett, aki maga is azt tervezte, hogy amint a bányászat túl nehézkessé válik, szétoszt majd némi bitcoint a “halandók” között.

Andresen oldala végül 19 700 BTC-t osztott szét, ami mai árfolyamon számolva 21 milliárd forintot jelentene. Ennyiért már mi is sokkal szívesebben jelölgetnénk be a kirakatokat és közlekedési lámpákat, a különböző oldalakra történő belépések során.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img