Bevezetés a kriptopénz alapú derivatívák világába: swapok, opciók, határidős ügyletek

spot_img

2019-ben több nemzetközileg is elismert pénzintézet léphet piacra Bitcoin alapú pénzügyi termékeivel. Mivel ezek egy része úgynevezett származtatott ügylet (derivatíva) formájában fog testet ölteni, a jövőben egyre gyakrabban találkozhatunk majd az ezekkel kapcsolatos kifejezésekkel.

A derivatívák egy termék jövőbeli időpontban történő megvételét, vagy eladását biztosító szerződések. Értékük általában nem az adott termék valós, fizikai értelemben vett birtoklásán, hanem annak piaci értékén alapul. A derivatívák segítségével biztosítások köthetőek a kriptopénzek árfolyamingadozásai ellen, de lehetőséget teremtenek akár az adott kriptovaluta birtoklása nélküli spekulációra is.

A derivatívák lehetnek:

Swapok: ezeknél az ügyleteknél a felek az egymás közötti pénzmozgásokra, értékpapírok cseréjére, vagy kamatokra köthetnek megállapodásokat. Az import-exporttal foglalkozó cégek például deviza swapok használatával rögzíthetik előre, hogy milyen árfolyamon váltanak majd egymás között valutát, így csökkentve az árfolyamingadozásokból eredő kockázataikat.

Határidős ügyletek (futures): olyan szerződések, melyeknél kötelezettségünk van arra, hogy az abban rögzített időben és értéken adjunk el, vagy vásároljunk meg egy bizonyos terméket.

Opciós szerződések (options): olyan szerződések, melyeknél lehetőségünk (de nem kötelezettségünk) van arra, hogy az abban rögzített időben és értéken adjunk el, vagy vásároljunk meg egy bizonyos terméket.

A kripto derivatívák piacán jelenleg a Bitcoin határidős ügyletek a legnépszerűbbek, melyek forgalma a tavalyi évben, több mint 270%-kal növekedett.

A derivatívák:

  • Csökkentik az árfolyamingadozásokból eredő kockázatokat. Ilyen ügyletnek tekinthetünk például egy olyan előfizetést, amiben megállapodunk a szolgáltatónkkal arról, hogy bizonyos sávszélességű internet hozzáférést biztosítson számunkra, amiért cserébe mi egy előre meghatározott ideig, egy előre meghatározott, tervezhető havidíjat fogunk fizetni. A tőzsdéken többek között a mezőgazdasági termékek piacán szoktak ilyen szerződéseket kötni, ahol a terményeket akár már jóval azok elvetése előtt is eladhatják, így a termesztők mentesülhetnek az időjárás kiszámíthatatlanságából eredő kockázatoktól.
  • Biztosításként (hedge) szolgálhatnak, mert használatukkal megelőzhetőek a nagyobb pénzügyi veszteségek. Ha valaki például bitcoinba fektetné a pénzét, egy opciós szerződés megkötésével bebiztosíthatná magát annak nagyobb arányú esése ellen. Szerződése lehetőséget teremtene egy esetleges zuhanás után arra, hogy egy korábban meghatározott, magasabb árfolyamon értékesítse a coinjait.
  • Lehetőséget adnak a spekulációra és alkalmasak a medve piacok során való közvetlen profitszerzésre, vagyis a shortolásra. Erre cikkünk hamarosan érkező folytatásában fogunk részletesebben is kitérni.

A derivatívák napjainkra a pénzügyi kockázatkezelés bevett eszközeivé váltak, bevezetésük pedig rövid távon élénkítőleg hathat és szélesebb körben is felhívhatja a figyelmet a kriptopénzekre. Ugyanakkor a pusztán spekulációt célzó szerződések elterjedése veszélyeket is hordozhat magában. Az alábbi képen, a derivatíva piac világgazdasághoz viszonyított mérete látható.

Courtesy of: Visual Capitalist
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img