Éledeznek a bálnák és a HODL-erek: 26%-kal csökkent az inaktív BTC címek száma

spot_img

A Bloomberg néhány napja közölt cikket a Flipside Crypto nevű, kriptopiaci elemző cég legfrissebb statisztikái alapján: szeptember közepétől kezdve 25%-kal csökkent azon Bitcoin címek száma, melyeken legalább fél, maximum kettő éve nem történt semmilyen mozgás, így inaktívnak tekinthetők.

A Flipside Crypto elemzéseit azért érdemes figyelnünk, mert a cég befektetői között olyan iparági neveket találunk, mint az amerikai Coinbase, a világ legnagyobb kriptobrókere, vagy a Kripto Akadémáin már többször említett iparági nagyágyú, Barry Silbert nevével fémjelzett Digital Currency Group.

0,5-2 éve inaktív címek számának alakulása

Az (aktívan) forgalomban lévő bitcoinok száma a cikk szerint 40%-kal nőtt tavaly nyár óta. A Flipside szerint egyébként a 2015-ös emelkedés és a 2017-es nagy bull piac indulása idején is hasonló aktivitás volt megfigyelhető. A fenti linkelt cikk nem tér ki arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a kriptopiac november közepén szakadt az éves mélypontra, ahonnan azóta sem sikerült igazán észhez térni. Az ezt megelőző aktivitásnak két egyértelmű oka is van:

  • aki 2017 végén vásárolt, a fontos támaszként beharangozott 6000 alá már nem szeretett volna menni, inkább felkészült az eladásra, hogy akár lejjebb visszavásároljon, vagy végleg elhagyja a süllyedő(nek tűnő) hajót
  • aki 2016 októberétől kezdve vásárolt, még jóval alacsonyabb árszinten, igyekezett hozzáférhetővé tenni a bitcoinjait, ha esetleg eladásra vagy altcoinokba forgatásra lenne szüksége

A bálnák is mocorognak

Az aktivitás visszatérte az inaktív címeken történtő vagyonkoncentráció miatt is fontos, a kriptós közösség által bálnáknak nevezett, óriási mennyiségekkel rendelkező korai befektetők birtokolják a teljes kibocsátott mennyiség jelentős hányadát: A felső ~1800 db BTC cím összesen 41%-on osztozik, bár ebbe már beletartoznak a tőzsdék nagy tárcái is.

A Flipside vezérigazgatója szerint az, hogy a nagy mennyiségeket birtokló címek aktivizálódtak, valószínűsíti, hogy újra és újra használni fogják őket, “nincs okunk azt feltételezni, hogy újabb két évig mozdulatlanok maradnak”. Azzal kapcsolatban, hogy a következő időszakban a lefelé vagy felfelé irány a valószínűbb, sajnos nem lettünk okosabbak.

Ha bálna lennék, és tízezer BTC-n ülnék, eladnék a 3000 esetleges leszakadásakor, ha 20.000 felé menet nem tettem? Valószínűleg nem.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img