Handshake: a blokklánc, ami megreformálná az internetet

spot_img

A Handshake egy nyílt forráskódú projekt, melynek célja az internet alapvető működéséhez szükséges DNS (domain név rendszer) teljes megreformálása. A szervezetet a Bitcoin és az Ethereum skálázódását segítő Lightning Network és Plasma egyik alapítója, a Bitcoin vállalati felhasználását elősegítő Bcoin alapítója, valamint a kriptós piactér, a Purse alapítója hívta életre.

Az internet ősének tekintett ARPANET 1969-ben kezdte meg a működését, ami eleinte  még csak 4 egyetem között biztosított összeköttetést.

A kezdetleges konstrukció ellenére, az internet a mai napig az akkor kidolgozott TCP/IP protokollok alapján működik. A hálózat későbbi növekedésével azonban felmerült egy másik probléma, az állomásnevek (hostname) ismétlődődése, ami egy idő után már kezelhetetlenné vált. Ezért hozták létre a DNS-t, az internetes címek egyedi azonosítását lehetővé tevő rendszert.

Minden internetre csatlakozó eszköz egy egyedi számsorral azonosítja magát, amit IP címnek nevezünk, de ezek használata a hétköznapokban túlságosan körülményes. Ha nem létezne DNS, oldalunk meglátogatásához például a Kriptoakademia.com helyett, az alábbi számsort kellene beírnunk a böngészőbe: 87.117.229.164.

Ha viszont a Kriptoakademia.com címet használjuk, a domain nevek kezeléséért felelős ICANN azt a következő módon dolgozza fel:

  • Beírjuk a böngészőnkbe a www.kriptoakademia.com címet.
  • Ez feldolgozásra bekerül a 13 centralizált DNS szerver (root) egyikében.
  • A root szerver továbbítja a kérést egy top-level domain szervernek (.com).
  • A top-level szerver továbbküldi azt egy second-level szervernek (kriptoakademia.com).
  • Ha szükséges a second-level pedig ismét továbbküldi azt egy third-level szervernek (forum.kriptoakademia.com).
  • Ha mindez elkészül, ezek az adatok eljutnak a felhasználót kiszolgáló DNS szerverhez, ami elküldi a böngészőnek a beírt szóhoz tartozó IP címet.

A Handshake célja, hogy a legfelső szinten található, ICANN által felügyelt azonosítók (.com, .org, .net) helyett, egyedi végződéseket használhassunk, tehát bármilyen nekünk tetsző szóra lecserélhessük ezeket. A HS erre mini aukciók keretében adna lehetőséget, ahol a domain nevek azonnali lefoglalása helyett, rövid ideig bárki licitálhatna az adott címre, ezzel elkerülve, hogy egy bármilyen okból bekövetkező fokozott érdeklődés hatására, valaki kisajátíthasson magának egy domaint. Az aukció nyertese természetesen a legtöbbet kínáló résztvevő lenne, de az árverés leütése után, neki is csak a 2. helyezett által ajánlott árat kellene megfizetnie (Vickrey-aukció).

A domainek birtoklásához ezt követően egy éves bérleti díjat kellene befizetni, amire a Handshake saját tokenjeit használnák fel. A bérleti díjak befizetésére, valamint a domain címek regisztrálására használt kriptopénzt is elégetnék (egy érvénytelen tárca címére küldenék), így csökkentve a forgalomban lévő mennyiséget és növelve a fennmaradó tokenek értékét.

A célok megvalósítására nemrégiben 10 millió dollárnyi kockázati tőkét vontak be, amit hamarosan egy publikus ICO is követhet, de a tokenek 70%-át nyílt forráskódú közösségek fejlesztői számára (pl.: Linux, Mozilla, Tor) fogják fenntartani. A Handshake olyan célt tűzött ki maga elé, amit egy kísérleti jellegű blokklánc projekttől elvárhatnánk, az viszont már kérdéses, hogy a 137 millió dollárosra tervezett ICO sikeres lehet-e a mostani medve piacban.  Az nyilvános értékesítés pontos idejét még nem határozták meg, de nem lenne meglepő, ha a BitTorrent után ennek a vásárnak is a Binance közösségi gyüjtőoldala, a Launchpad adna teret.

Handshake: Honlap, Whitepaper, Twitter

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img