Lehet pénzt csinálni CFD kereskedésből? Előnyök és hátrányok

spot_img

Rövid válasz: igen. Hosszú válasz: Igen, de rendkívül kockázatos és egyedi buktatói vannak!

A CFD az angol Contract For Difference rövidítése. Jelentése: különbözeten alapuló ügylet. Lényege, hogy nem kell ténylegesen birtokolnunk a pénzügyi terméket, az árfolyam puszta mozgásából is profitálhatunk, ha az a számunkra megfelelő irányba mozog.

A CFD-k pozitívumai

Ha kriptopénz CFD-kel szeretnél üzletelni, nem kell tárcát készítened, kriptopénzt vásárolnod és tőzsdére küldened azokat. A brókereknél egy egyszerű számlanyitás után elkezdheted a spekulációt. Természetesen ugyanezen az alapon nem csak kriptót, hanem hagyományos tőzsdei termékek CFD ügyleteibe is fejest ugorhatsz.

Egy CFD brókernél mindkét irányba, vagyis az árfolyam emelkedésére és az árfolyam esésére is játszhatsz.

Pozíció nyitásához a tőke töredékére van szükséged. Ha egy bróker pl. 1:10 tőkeáttételt ajánl, akkor a tőkéd tízszereséért is tudsz pozíciót nyitni. Ha tőkeáttétel nélkül kereskedsz, egy 1%-os elmozdulás az durván 1% profitot tud hozni. Ha ugyanezt a szituációt lejátszuk 1:10-es tőkeáttétel, akkor a nyereséged 10% is lehet.

Egy modern és felhasználóbarát bróker, könnyen kezelhető, gyors és magyar nyelvű felülettel is rendelkezik. A megfelelő oktatási anyagokkal, útmutatókkal, kipróbálható demó számlával és magyar ügyfélszolgálattal egyetemben.

A CFD-k negatívumai

Bár a tőkeáttétellel nagy nyereséget érhetsz el, a kockázatod és a veszteséged ugyanúgy felszorzódik és felszorzódhat. Egy, a nem kívánt irányba történő kisebb elmozdulással is óriásit bukhatsz! Ez egyértelműen a legnagyobb hátránya.

A bróker sem egy non-profit szervezet, a CFD brókerek a pozíció nyitásánál és zárásánál is a kereskedővel fizettetik meg a spread-et, vagyis az aktuális vételi és eladási ár különbözetét. Ha egy napon túl tartunk nyitva pozíciót, akkor pedig a swap díjáért fizetünk. További díjak és jutalékok is előfordulhatnak a brókertől függően, ezekről mindig tájékozódj időben!

Mielőtt belevágsz egy CFD ügyletbe, kérdezd meg magadtól:

  • Mekkora veszteséget tudok elviselni? Mi van ha a tőkém teljesen egészében odalesz?
  • El tudom viselni a kereskedéssel járó stresszt?
  • Biztos, hogy pragmatikus vagyok és döntéseimet nem az aktuális érzelmi állapotom alapján hozom meg?
  • Fegyelmezett vagyok és stratégiával indulok neki, vagy csak tapogatózom?

Egy CFD brókernél, a brókertől függően általában az ügyfelek kb. 60-80%-a veszteséges!

Ha szeretnéd magad kipróbálni ebben a környezetben, az XTB-n egy ingyenes demó számlán, kötelezettségek nélkül, 1.000.000 Ft játékpénzzel neki vághatsz a dolognak.

XTB

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img