Magánéletről és pénzügyi magánszféráról a Monero legnagyobb arcától

spot_img

A Monero egyik vezető alakja, Riccardo Spagni a svájci Davosban tartott egy előadást a The Block és az E8 Partners rendezvényén.

Az előadás témája a privacy volt, vagyis a magánélet kérdése a digitális korban.

Spagni szerint a pénzügyi magánélet egy alapvető emberi jog. A magánéletnek ez a része (vagyis, hogy mikor, hogyan és mire költöd a pénzedet) pedig egyre fontosabbá fog válni és egyre inkább védelemre szorul majd a jövőben.

Ahogy a pénzhasználat elmozdult a készpénzről az adósságot jelentő bankjegyek, majd a hitelkártyás fizetések felé, úgy vált világossá, hogy a kényelemnek és a praktikusságnak ára van. A mobillal való fizetés is nagyon praktikus és egyszerű – de minden digitális fizetést rengeteg szabályozás terhel, ezért kompromisszumot kell kötni a praktikusság és a magánszféra tiszteletben tartása között.

Spagni felhívta a figyelmet, hogy nem csak a bűnözőknek kellene, hogy fontos legyen a pénzügyi adataik védelme: azok a bankok vagy a hitelkártya társaságok kezében sincsenek teljesen biztonságban, mivel tőlük is eltulajdoníthatják az adatainkat. Ezeket az adatokat aztán egy harmadik félnek is eladhatják.

De hogyan segíthetnek az ún. financial privacy-n a kriptopénzek?

Spagni szerint öt építőeleme van a kriptopénzekkel támogatott pénzügyi magánéletnek:

  • az összeköthetetlenség – vagyis a tény, hogy nem lehet megállapítani, hogy a tranzakciók hová irányulnak
  • a lekövethetetlenség – vagyis, hogy nem tudod megállapítani, hogy honnan jöttek
  • az érték titkosítása – hogy nem tudják megállapítani, mekkora összeget mozgattak egy tranzakcióval
  • a passzív titkosítás – hogy az internetforgalom átlátása lehetetlenné váljon
  • az opcionalitás – vagyis a privacy lehetősége. Az olyan kriptopénzek, mint a Zcash alapvetően publikus főkönyvel rendelkeznek, de a felhasználó igénybe veheti a privát tranzaktálást is. Ezzel Spagni szerint túl kevesen élnek, a többség soha nem is fog, így könnyebben beazonosítható a használók köre.

Az első négyet pedig a Spagni által is fejlesztett Monero biztosítani tudja a felhasználóinak.

Említett egy hatodik fontos pontot is, ez pedig az ideológia. A Monero-s körökben ez pedig erősen jelen van, hiszen minden fejlesztő, aki bekapcsolódik, jól tudja, hogy nem csak az emberek pénzével és megtakarításával dolgozik, de a titkosított mivolta miatt életek is veszélybe kerülhetnek.

“A magánélet a dolgok természetes rendje, a magánélet nem arról szól, hogy a valaki meg akarja-e dönteni a kormányt vagy sem. Ha a mellékhelységet használja valaki, nem a kormányt akarja megdönteni, mégis becsukja maga után az ajtót.”

Riccardo Spagni előadását ezen a linken hallgathatod meg ill. a kapcsolódó prezentációt is ott találod.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img