Tiltott tartalmak a blokkláncon

spot_img

Az OP_RETURN egy Bitcoinba épített script, ami lehetővé teszi, hogy a blokkláncon a tranzakciókkal kapcsolatos információkon túl más, hagyományosnak mondható adatot, például rövid üzeneteket, vagy hitelesített dokumentumokat tárolhassunk.

Az alap esetben csupán 80 bájtnyi csatolható adatmennyiséget támogató funkciót, a Bitcoin SV forkjában 100kb-ra növelték, amivel már a képek blokkláncon való tárolása is lehetővé vált. A SV csapata szerint ez egy új korszakot hoz majd el a blokklánc felhasználásának módjaiban és nagyságrendekkel növelheti meg a tranzakciók számát, amivel a bányászok nyereségessége és a hálózat iránti elkötelezettsége is növekedhet. A problémát az okozza, hogy az így felvitt adatok megváltoztathatatlanságát kihasználva olyan anyagok is felkerülhetnek a nyilvános adatbázisokba, melyeket nagyon jó lenne elkerülni. Ide tartozik például a gyermekpornográfia.

Korábban Craig Wright, a Bitcoin SV vezetője, a Bitcoin és a Bitcoin Cash fejlesztőit is azzal vádolta meg, hogy azok célja az ehhez hasonló, illegális tartalmak továbbítását lehetővé tevő megoldások megvalósítása. Az SV által bevezetett változtatással azonban éppen Wright lett az, aki megvalósította saját rémálmát. A héten járta be a sajtót az a hír, hogy valaki fiatalkorúakat ábrázoló képeket töltött fel és tárolt az SV láncán.

Child abuse hidden in crypto-currency code

Images of child sexual abuse have been found embedded in the system powering a high-profile crypto-currency. Somebody added the illegal images to the core ledger of Bitcoin Satoshi Vision (BSV) by using a payment processor. This ledger, known as the blockchain, is a running record of crypto-currency transactions, shared among users of the platform

Az eset kapcsán több olyan kérdés is felmerült a különböző fórumokon, amik alighanem sok álmatlan éjszakát okoznak majd a blokklánccal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó jogászok számára:

  • Vajon az a node-okat futtató (akár) több ezer ember, akik világszerte részt vesznek a hálózat működtetésében, bűnrészesnek tekinthetőek-e az ilyen illegális tartalmakhaz való hozzáférés biztosításáért és terjesztéséért?
  • Hogyan lehet a már felkerült képeket letörölni és ha ez megvalósítható, akkor az nem fogja egy csapásra semmissé tenni a blokklánc egyik legfontosabb vívmányát, az adatok megváltoztathatatlanságát?
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img