A Bitcoin szépen lassan halad a Satoshi által kijelölt úton

spot_img

A Bitcoin létezésének értelmét és hasznosságát sokan a mai napig megkérdőjelezik, ugyanakkor a Satoshi által megálmodott, az emberek közötti (p2p) tranzakciókat lehetővé tévő elektronikus pénz a világ több pontján is kezd a hétköznapok részévé válni. Legalábbis erre enged következtetni egy adatelemző most közzétett analízise, ami a LocalBitcoins statisztikái alapján becsülte meg a kriptopénz jelenlegi, globális elterjedtségét.

A LocalBitcoins oldalán az emberek nem egy tőzsdei szoftver segítségével, hanem közvetlenül egymás között (akár személyes találkozók útján) intézik a bitcoinok adás-vételét, ami a világ egyes pontjain az egyetlen járható út az ott élők számára. A LocalBitcoins használata emiatt nem is tartozik a legolcsóbb  megoldások közé. Az adatok szerint, az eladók itt átlagosan 4.5%-kal kérnek többet az aktuális piaci árnál, ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy annak aki itt vásárol, tényleg nyomós oka lehet arra, hogy BTC-t birtokoljon és/vagy használjon és nem elsősorban a rövid távú spekuláció motiválja.

Ugyancsak fontos különbség a tőzsdékhez képest, hogy míg azokon a forgalom nagy része az altok és a BTC között zajlik, a LocalBitcoins tranzakcióinak gyakorlatilag 100%-át helyi valuta/BTC alapon bonyolítják, tehát az itt mért forgalom mértéke sokkal hitelesebb képet adhat a Bitcoin iránti valós, lokális igényekről. A lenti képen például jól látható, hogy míg a 2017-es buborék kipukkanása után a legtöbb helyen alábbhagyott az érdeklődés a Bitcoin iránt, addig Dél- és Közép-Amerikában, valamin Kelet-Európában a mai napig növekvőben van a vásárlási kedv.

Az elemző egy térképen is ábrázolta a világ jelenleg legaktívabb LocalBitcoins piacait, aminek animált változatán egyesével is meg lehet vizsgálni a különböző országokra vonatkozó adatokat. Számításai szerint egyébként hazánkban nagyjából 166 dollár körül alakul (~45k HUF) az átlagos vásárlás.

A hétköznapi használat szempontjából, jelenleg a pénzügyileg instabil, valamint a saját népük ellen is fellépő kormányok által uralt térségek tekinthetőek a Bitcoin mozgalom melegágyainak, ahol annak népszerűsége teljesen független az árfolyamok alakulásától. 2018 negyedik negyedévében, a legmeredekebb zuhanás közepette is sok elmaradott és feltörekvő gazdaságú országban vásároltak maguknak rekord mennyiségű BTC-t az emberek.

Országok, ahol 2018/Q4-ben rekordot döntött a LocalBitcoins forgalma

Local Bitcoins

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img