Warren Buffett: Már nem patkányméreg, csak tévedés a Bitcoin

spot_img

XRP listázás ide, egyelőre magyarázat nélküli 50%-os BAT pump oda, ma reggel a világ legismertebb befektetőjének friss véleményét szállítom Bitcoin ügyben: A korábbi nagyon erős kijelentéseivel szemben egy tegnapi CNBC-s interjú során patkányméreg2 helyett már csak simán tévedésnek nevezte a kriptopénzeket. Mikor beszélgetőpartnere rákérdezett az erősen pozitív változásra, még azt is megjegyezte, hogy “ki tudja, hogy jövőre mi lesz. [minek fogja hívni a bitcoint]”

Több dolog miatt is érdemes a három perces videót megnézni, beszél az általuk value investingnek, érték alapú befektetésnek nevezett megközelítés fenntarthatóságáról, Bitcoinról és arról, hogy miért veszik az emberek:

Szerinte arról van szó, hogy habár a Bitcoin véges darabszáma és az önszabályozó bányászati nehézsége ügyes, a blokklánc pedig fontos technológia, a Bitcoin még mindig “nem állít elő semmit”. Az emberek csak azért lelkesednek érte, és vásárolnak belőle, mert azt gondolják, hogy megváltoztatja az életüket.

A Berkshire Hathaway befektetési megközelítése szerint aktuálisan alulértékelt, de historikusan kiemelkedően teljesítő, saját piacát domináló cégekbe fektet be, portfóliójukban hagyományosan élelmiszeripari óriásokat, bankokat és egyéb pénzügyi szolgáltatókat találunk. Alapvetés, hogy népszerű, évtizedek óta menő termékekkel vagy szolgáltatásokkal, és jövőbeli kilátásokkal rendelkezzenek. Újdonság, hogy 2017 végén, majd 2018 első negyedévében brutális mennyiségű Apple részvényt vásároltak, amellyel a tech vállalat harmadik számú befektetőjévé léptek elő. A Berkshire indoklása szerint az Apple rekord profitot termel, rövid távon nem számít, hogy folyamatosan piacot veszít a kínai riválisok miatt, ráadásul erősen halványul termékeik menőség faktora.

Zölddel a befektetésünk mostani értéke, pirossal az összeg, amennyiért vásároltak. Forrás: Bloomberg

A videóban előkerült a JP Morgan saját fejlesztésű fabatkája kriptopénze, a JPM Coin is, melyet azzal kapcsolatban említ meg, hogy nincs szükség a blokklánchoz Bitcoinra. A videó legvégén eleresztett sóhajt nem tudom máshogy értelmezni, mint “hagyjatok már ezzel” vagy “bonyolult dolgok ezek”.

A fenti ábrán látható, hogy a JP Morgan részesedésük pont mínuszban van, Buffet pedig szereti promózni a befektetéseit, rendszeresen doboz kólákkal jelenik meg interjúkon. A következő időszakban számíthatunk tehát arra, hogy a JPM Coinról pozitív véleményt alakít ki, míg a nyilvános és decentralizált kriptopénzekkel kapcsolatban továbbra is negatívba hajlót, hiszen azok veszélyt jelentenek a hagyományos bankrendszerre, aminek fenntartásában nyakig érdekeltek.

Az XTB kereskedő platfom használatáról készített első videónkat itt találod, a kereskedési alapokat és tudnivalókat összefoglaló ingyenes e-bookjukat pedig itt érheted el.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img