Vechain útmutató I. Hamis a baba

spot_img

A Kripto Akadémia szerkesztőségén belül mindenkinek van egy-egy nagy kedvence, reggelente azzal indul a nap, hogy ki-ki ránéz a maga üdvöskéjére, várva a nagy felfutást. Persze nem érthet mindenki egyet mindenkivel, nem titkoljuk egymás elől, ha gyengécskének, netán egyenesen életképtelennek tartjuk a másik szíve választottját. A coinok, tokenek tengerén van azonban egy kitüntett projekt, amit kivétel nélkül mindannyian szeretünk, hiszünk a sikerében.

Ez nem más, mint a sokat emlgetett Vechain, mely körül azonban számos tévhit, fél- és részigazság, valótlanság kering, éppen ezért elhatároztuk, hogy összeállítunk egy több részes sorozatot, melyben keresztbe-kasul körbejárjuk a projekt egészét.

Az első, bevezető részben a piaci környezettel, pontosabban azzal az üzleti problémával indítunk, melynek megoldására a Vechain létrejött, a második részben bemutatjuk magát a technológiát és a projekt részleteit. A Vechain partnerkörével jelentkezünk a harmadik részben, végül az árfolyam elemzésével és árfolyam-predikciókkal zárunk. Reméljük sikerül kerek összefoglalót adnunk az egyik legizgalmasabb projektről a kriptopénzek piacán!

Kripto Akadémia Vechain útmutató tematika:

 

I. Hamis a baba

II. Vechain ABC

III. Vechain partnerkör

IV. Az árfolyam

Vágjunk bele, ismerkedjünk meg a hamisított termékek világával! Tény és való, nem a hamisított (az angolban elterjedt kifejezés szerint counterfeit) termékek problémája a Vechain egyetlen fókusza, azonban ez volt az első, mind a mai napig az egyik legfontosabb kérdéskör, amire megoldást nyújtanak, így ezzel kell indítanunk. A hamis, hamisított termékek olyan – többnyire gyenge minőségű – javak, melyeket a gyártó egy másik brandnév alatt kínál, az adott brand engedélye nélkül.

Hamis (bal) és eredeti tea.

Sokunk első asszociációja a hamisított termékek kapcsán egy piactér, ahol pultok végeláthatatlan sorain düledeznek a kamu adidas (adios / abibos / adadis) melegítők, cipők, hasitasik és egyebek. Tény és való, a ruházat óriási hányadát teszi ki az elmúlt évtizedekben önálló iparrá vált hamisításnak, ezen túl azonban még számos termék esik áldozatául a jelenségnek, köztük akár életmentő vakcinák is.

A világkereskedelem 5-7%-át kitevő hamisítás 2,5 millió munkahelyet emészt fel a külöböző cégeknek okozott károkon keresztül.

A counterfeit fogalmával párhuzamosan használatos a “knockoff” kifejezés, bár a jelentésük eltér. Knockoff-nak nevezzük azokat a termékeket, amik nem másolják az eredeti termék és brand jellemzőit, viszont imitálják (adidas – abibos) azokat, ezzel alkalmassá válnak a vásárló megtévesztésére, ahogy a direkt hamisítás, úgy ez a tevékenység is illegális. 2008 során 650 milliárd dollárra becsülte a hamisított termékek értékét az International Chamber of Commerce, 2015-re ez közel háromszorosára növekedett.

A hamisított termékek között szerepelnek:

  • Élelmiszeripari termékek, ételek, italok
  • Ruházati termékek, kiegészítők, cipők
  • Gyógyszeripari termékek
  • Kozmetikumok
  • Elektronikai termékek
  • Játékok
  • Autóalkatrészek
  • Bármi, ami a maga piacán sikeres

A gazdasági károkon és a “meg nem született” munkahelyeken túl jól látszik, hogy a hamisítás komoly probléma, hiszen egy leváló talpú, gyenge minőségű hamis cipő kellemetlen ugyan, de jóval súlyosabb jelenség például a hamis, kétes eredetű gyógyszerek fogyasztása.

De miért vesszük a kamut?

Az első és legkézenfekvőbb válasz szerint azért, mert olcsóbb. Valóban, egy Louis Vuitton táska lehet akár 1020 USD is, a hamisított termékhez hozzájuthatunk csupán néhány dollárért. Más kérdés persze, hogy milyen minőségben, fogadjuk el, hogy vannak akár egészen kiváló minőségű hamis termékek is. A jelen cikk szerzője  egy barátunk rendelkezik például olyan Hublot karórával, amit a márkaboltban hatmillió forint alatt nem kapunk meg, a meglepően jó minőségű, hosszú évek óta kifogástalanul működő kamu óra viszont alig harmincezerbe került.

Ha nem egy közeli hozzátartozónk szívgyógyszeréről van szó, akkor csábító lehet egy-egy kamutermék megvásárlása, azonban közvetve megfizetjük a teljes árat, csak más formában, akár térben, időben is teljesen máshol, mint ahol a vásárlás történt. Lássuk a praktikus és a gazdasági, végül a pszichés károkat, amiket egy hamisított termék vásárlásával okozunk magunknak és a világnak:

  • Bár ahogy említettük, sok remek minőségű kamutermék van, legtöbbször azonban pocsék minőségű lesz az, amit megveszünk.
  • A termék típusától függően akár veszélyes is lehet, egy gagyi elektronikai termék akár a lakásunkat és a fél környeket is tűzbe boríthatja.
  • Nincs garancia vagy bármi egyéb, ami minket, mint vásárlót védene.
  • Bűnszervezeteket támogatunk, akik sokszor embertelen körülmények között dolgoztatnak embereket, nem ritkán nőket és gyerekeket is.
  • Irdatlan méretű iparról van szó, mely hatalmas károkat okoz cégeknek, ezen keresztül komplett országoknak egyaránt.
  • Egy hamis termék vásárlásával nem csupán a külvilágnak hazudunk egy jó nagyot, de olyasvalakinek is, akinek a legkevésbé érdemes hazudni az életben, a fürdőszobai tükör elárulja, hogy kiről van szó.

A legtöbben azért vesznek hamisított termékeket, mert a média- és a közösségi média nyomása arra ösztönöz, hogy lépést tartsunk a legújabb divattal, haladjunk a korral, legyünk trendik és szexik, ne maradjunk le. Ez a pszichés nyomás erősebb, mint hinnénk, a Deloitte kutatása szerint például a “millenial” generáció 47%-a használja a közösségi médiát a vásárlási döntései során. A nyomás és befolyásoltság adott, a szükséges költségkeret viszont nem feltétlenül, így nincs más választás, meg kell venni a kamut.

Hamis termékek megsemmisítése Kínában.

Másokat egész egyszerűen nem érdekel, hogy egy termék hamis vagy eredeti, úgy gondolják, hogy a nagy márkák “keresnek eleget”, semmi sem múlik egy újabb megvett kamuterméken. Persze aki valójában megszenvedi a kamutermék vásárlást az nem feltétlenül az adott brand, hanem a munkavállaló, aki a hamisítás térnyerése miatti leépítések áldozatául esik.

Szintén gyakori jelenség, hogy a vásárló egyszerűen nem is tudja, hogy amit vesz, az nem attól a gyártótól származik, akinek a logóját a csomagoláson látja. Ez tipikusan az online vásárlásoknál fordul elő, a kisméretű, néha gyenge minőségű képen fel sem tűnik, hogy valami nem stimmel, sőt, lehet, hogy a kezünkben tartva sem feltétlenül vennénk észre, hogy egy kamutermékről van szó. Egy ing esetében például akinek egy kicsit is van szeme a kérdéshez az könnyen észreveheti, hogy gond van, egy zsák cement esetében viszont már nem biztos.

Tizenhat tonnát raksz és mennyi a bér…

Említettük már a rossz körülmények között dolgozó munkásokat, akiknek szorgos kezei között a kamutermékek megszületnek. Egy olyan pontjáról van szó a hamisítás-ipar jelenségnek, ami megérdemli, hogy külön foglalkozzunk vele. Ez ugyanis a legembertelenebb, a legtöbb szenvedést okozó része az egésznek, mi legfeljebb szarul nézünk ki a céges csapatépítőn, ha Noke pólóban jelenünk meg, könnyen lehet, hogy egy gyerek viszont a vérét adta érte.

Fontos fogalom a sweatshop, olyan munkahelyre utal, melyben rossz körülméneyek között, rendkívül alacsony bérért dolgoznak emberek, sokszor a legalapvetőbb szabályokat sem betartva. Gyakori és jellemző a túldolgoztatás, a pihenőidő megvonása, a gyermekmunka egyaránt. Természetesen számos nemzetközi szervezet harcol a sweatshopok ellen, mégis rengeteg ilyen üzem létezik még Kínában, Indiában, Vietnámban, Thaiföldön, Malajziában, valamint számos dél-amerikai orszgában, illetve Mexikóban, Indonéziában és más országokban egyaránt.

Amilyen ez a világ, a sweatshopokat nem csak a kamutermék gyártók használják, hanem olyan nagy brandek is, mint a Nike, a H&M vagy akár az Adidas. Nem jelenthetjük ki kategórikusan, hogy csak a kamutermékek vásárlásával segítjük a sweatshopokat, sajnos ez sokszor akkor is teljesül, ha besétálunk az egyik felkapott pláza valamelyik üzletébe. Egy hamisított termék szinte mindig sweatshopban készül, egy eredeti pedig vagy sweatshopban készült, vagy nem.

Gyermekmunkások egy törökországi sweatshopban.

A számok

Lássuk a nyers számokat, a hamisítás legfontosabb statisztikáit!

  • Az USA-ban lefoglalt hamis termékek 83%-a Kínából vagy Hong Kongból származik.
  • 2012-ben 3,7 millió adag hamis gyógyszer került az amerikai hatóságokhoz, 10,5 millió dollár értékben.
  • A hamis gyógyszerek 16%-a rossz alkotóelemeket tartalmaz.
  • A hamis gyógyszerek 17%-a rossz mennyiséget tartalmaz az amúgy megfelelő hatóanyagból.
  • A hamis gyógyszerek 70%-a semmiféle hatóanyagot nem tartalmaz.
  • Az USA által lefoglalt hamis, Kínából vagy Hong Kongból érkező termékek 2%-át teszik ki a hamisított termékeknek.

A védekezés

A hamisított termékekkel szembeni védekezés legjobb módja természetesen a blokklánc alapú Vechain, ahogy ez a következő részből ki kog derülni. Viszont ha már körbejártuk a témát, álljanak itt a legalapvetőek módszerek, amikkel védekezhetünk a kamutermékek inváziója ellen:

  • Gyanakodj, ha remek akciókat látsz!
  • Keresd a helyesírási hibákat és az elütéseket a csomagoláson!
  • Ha online vásárolsz, nézz utána a webshopot üzemeltető cégnek!
  • Hallgass a megérzéseidre, ha valami kamunak tűnik, akkor az is!

Ebben a részben áttekintettük a hamisítás-ipar legfontosabb sarokszámait és jelenségeit, a következő részben töviről-hegyire áttekintjük a Vechain-t mint szolgáltatást, megértjük, hogy hogyan is ad választ az első részben megismert problémára. Kövesd a Kripto Akadémiát, ne maradj le a következő, egyben a sorozat legfontosabb részéről!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img