RAND: A terroristák kedvence a készpénz, nem a kripto

spot_img

A Research ANd Development Corporation (RAND), egy amerikai non-profit szervezet átfogó kutatása szerint a kriptopénzek távolról sem ideálisak a terroristák számára “munkájuk” finanszírozásához, ezért maradnak a jól bevált készpénznél. A think thank szerint ennek több oka is van, elsősorban a kriptopénzek szabályozásából eredő likviditási problémák.

A kess a király: mégsem használnak kriptót a terroristák?

A 99 oldalas anyag három területét tekinti át a terrorizmus finanszírozásának: pénz fogadása, menedzselése és a költés. Az első kérdéskör, a pénz, ha úgy tetszik források fogadása kapcsán valóban előnyös lehet a kriptopénzek használata, hiszen a világon bárhonnan, könnyedén küldhet számukra szinte bárki pénzt.

A teljes tanulmány PDF formában itt tekinthető meg.

Tény és való, ha besétálunk egy budapesti bankfiókba, megpróbálunk néhány százezer forintnyi készpénz egy terrorizmushoz kötődő személy számlájára befizetni, akkor az azt követő néhány napban könnyen lehet, hogy kellemetlen kérdéseket kapunk majd a hatóságoktól, így a kriptopénzek remek, legalábbis jó eszközt jelentenek a támogatás nyújtásához terroristák számára.

Europol: a kiberbűnözők igen, a terroristák nem használják a Bitcoint

A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy hacsak nem valamely privacy coint használjuk, akkor a hatóságok adott esetben a blokktörténet segítségével el fognak jutni a fogadó fél tárcájától a mi tárcánkhoz, onnan pedig ahhoz  a címhez, ahonnan érkezett számunkra adott kriptopénz mennyiség, ez általában egy tőzsde, ott pedig lesz KYC, így már vége is a dalnak.

Visszatérve a folyamathoz, miután megérkezett a kriptopénz támogatás egy terrorszervezethez, annak menedzselése és elköltése már nem problémamentes, pontosan a fentiek miatt. Nagy mennyiségű kriptopénz anonim elköltése nehéz, ráadásul a kriptopénzek mindig is igényelni fognak legalább némi infrastruktúrát – például egy telefont -, ezzel szemben a készpénz használatához nincs szükség semmire.

A jelentés “kevés jelenlegi bizonyítékot” lát arra, hogy a különböző terrorszervezetek kriptopénzeket használnának. Hozzáteszik azonban azt is, hogy ez változhat, “ha maga a technológia változik”. Az anyag említést tesz természetesen a privacy coinokról is, kifejtve, hogy jelenleg egyetlen kriptopénz sem “kínálja a minőségi használat lehetőségét terroristáknak”, sőt, a kriptopénzek “valószínűleg elégtelen” eszközök számukra.

Kriptopénz befektetésből szerezhette pénzét az egyik új-zélandi terrorista

Tény és való, az olyan kriptopénzek, mint például a Monero lehetővé teszik a beszerzést és az elköltést is az anonimitásunk meglehetősen magas fokú megőrzése mellett. Van azonban egy alapvető probléma. A kriptopénzek nem teremtenek olyan ökoszisztémákat, melyekben a terrorszervezetek hozzájuthatnának azokhoz az eszközökhöz, amikre szükségük van a működésük során.

Nincs olyan kriptopénz-ökoszisztéma, amiben az abból való kilépés nélkül fizethetnénk például propagandáért, fegyverekért, ingatlanokért és egyéb eszközökért. Az ilyen “javak” vásárlásához még mindig készpénzre van szükség, különösen, ha speciális fegyvereket akarunk vásárolni.

Egy területet mégis megemlít a tanulmány, mely aggasztó lehet a nyugati társadalmak számára. Ez nem más, mint a rejtőzködő, “alvó” sejtek pénzelése az anyaszervezet által. Ilyen esetekben ugyanis tipikusan kisebb összegekről van szó, a megérkezett kriptopénzeket könnyedén fiat pénzre válthatják a terroristák, hogy beszerezzék eszközeiket.

Ez azért különösen veszélyes, mert a terrorszervezetek számára a nyugati ellenségeik területén végrehajtott támadások jelentik az igazi dicsőséget, gondoljunk csak a Bataclan koncertközpont elleni támadásra 2015-ben, a párizsi merénylet során 137 ember vesztette életét.

A kriptopénzek és a terrorizmus viszonyának áttekintéséhez azt is figyelembe kell vennünk, hogy a kriptopénzek a kétezres évek végétől léteznek, a terrorizmusnak nevezett jelenséghalmaz pedig hosszú évtizedes, évszázados múlttal rendelkezik. Csatlakozz Discord csatornánkhoz további érdekességekért, piaci információkért, ne maradj le semmiről!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img