Leállíthatatlan fiat-crypto DEX érkezik

spot_img

Az Ethereum Kovan teszt hálózaton elindult a DaiHard decentralizált fiat-crypto tőzsde nyílt tesztüzeme, melynek célja, hogy tőzsdei szolgáltatók nélkül, automatizáltan segítsen egymásra találni a kriptopénzt vásárolni és hagyományos pénzért eladni kívánó felhasználók számára.

A kriptopénz ellenértékének átadása a népszerű Localbitcoinshoz hasonlóan készpénzben személyesen, vagy átutalással történhet. A DEX nevéből sejteni lehetett, hogy az elszámolási egység jelen esetben nem bitcoin, hanem a Dai stabilcoin, melyet a Maker ökoszisztéma automatizáltan próbál 1$-on tartani, az utóbbi hetekben változó sikerrel. A tőzsde használata böngészős Metamask tárcával lesz lehetséges.

A működés első ránézésre nem egyszerű, azonban azok számára, akik használtak már Localbitcoinst, valószínűleg ez sem fog problémát okozni:

A fejlesztők tegnap publikáltak egy hosszas játékelméleti elemzést arról, hogy milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy a DEX felhasználóinak a lehető legkevésbé érje meg átverni egymást. Az eladó által kínált Dai lekötésre kerül egy okosszerződésbe, a vásárló pedig, aki elfogadja az ajánlatot, a teljes Dai mennyiség 1/3-át kell ugyanoda lekötnie. Ha vásárló nem utalja vagy adja át személyesen a szerződésben foglalt fiat összeget, az eladó számára két lehetőség van: Jóváhagyja az üzletet és elbukja a vásárláshoz használt teljes Dai mennyiséget, vagy pedig elégeti a szerződésben foglalt mennyiséget (saját Dai + a csaló 1/3-nyi pénze).

Az eladó semmilyen módon nem tudja visszaszerezni a lekötött Dai-t viszont, elemi személyes érdeke, hogy csalók ne használják a platformot, így égetni fog. A decentralizált tőzsde rendelkezni fog pontozási rendszerrel is, de talán az 1/3 mennyiségnyi felesleges pénzkidobás is kellően elrettentő. Trollkodni ingyen is lehet az interneten, nincs értelme fizetni érte. A felület használata az ether fee-ken kívül ingyenes lesz, a fent említett konkurencia 1%-os díjaival szemben.

Decentralizált tőzsde témában íródott cikkeinket itt találod, érdemes csemegézni közülük, ha nem vagy tisztában vele, hogy mit ajánlanak a DEX-ek a hagyományos kriptotőzsdékhez képest.

A piaccal, kereskedéssel vagy kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért és közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img