Bitmex: a Bitcoin alapú kötvények kibocsátása és az S&P500 kereskedés bevezetése lehet a következő lépés

spot_img

A napokban adott interjút a Bitmexet alapitó Arthur Hayes, aki több érdekességet is elárult a tőzsde jövőbeli terveiről. A beszélgetés talán legizgalmasabb része a Bitcoin alapú kötvények kibocsátásáról szólt:

A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, aminek kibocsátója (az adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát, a hitelezőnek a megjelölt időben és módon megfizeti.

“Az egyik dolog ami mostanában foglalkoztat, hogy miként származhatna bevételünk a Bitcoinból. Ha van némi Bitcoinom, hogyan profitálhatnék ebből. Ha szeretném kölcsönadni akkor erre ugyan lenne lehetőségem, de ez sok veszéllyel jár. A hitelek bedőlésének száma rettentően magas.

A hagyományos ‘fix megtérülésű piacok’ alapkövei azok az ismert vállalatok és intézmények, amelyekben mindenki megbízik. Az általuk kibocsátott papírokat sokan megveszik, amivel a cégek finanszírozni tudják a működésüket. Nem feltétlenül azért mert szükségük van erre a pénzre, hanem mert gazdaságilag jobban megérheti nekik ezeket a kölcsönöket felvenni, mint a már meglévő javaikat elkölteni (például mert a kölcsönökre fizetett kamatokat levonhatják az adójukból).

Ez a kriptopiacon is bevett módszer lehetne és én egy olyan jövőt látok magam előtt, ahol a legnevesebb tőzsdék vagy éppen bányászok hasonló termékekeket kínálnak majd megvásárlásra. Például a Bitmex kibocsáthat egy 30 napra szóló kötvényt, aminek a kamata tükrözni fogja a szektor belénk vetett bizalmát, de megtehetné ezt a Coinbase és a Kraken is. Valószínűleg nincs szükségük a pénzre, de a jó hírnév számukra is fontos lehet. Stabilan működő cég vagyok? Ha igen, akkor igyekszem megtartani a rólam kialakult képet és a piacon elért pozíciómat, amiért fizetni is hajlandó vagyok.

Ezek persze nagyon kis kockázatú és megtérülésű befektetések lennének, de itt jöhetnének a képbe a másodvonalbéli szereplők vagy az ökorendszer újoncai. Ha szeretnék több kockázatot vállalni, akkor talán találok valakit aki létre akar hozni valamit, amihez szüksége van mondjuk 100 bitcoinra és ezért hajlandó 20% éves kamatot is ígérni.

A Bitcoin alapú hitelek elterjedésével létrejöhetnek a minden fiat pénz kitettségtől mentes vállalkozások is, amivel a Bitcoin mindenhová eljuthatna és ami hatalmas előrelépést jelentene az egész iparág számára.

Hát ezen dolgozom most és remélhetőleg pár hónap múlva már be is tudok majd mutatni egy erről szóló konkrét tervezetet vagy egy bemutató terméket / tranzakciót.

És most a Bitmex miatt nyilván önző is vagyok. A fix megtérülésű piacok nagyságrendekkel nagyobbak a forexnél, ezért ha a Bitcoin alapú kamatlábakból származtatott termékekkel kapcsolatos kereskedést is be tudjuk vezetni, akkor az segíthet elérni azon célunkat, hogy a világ legnagyobb és legprofitábilisabb tőzsdéjévé tegyük majd a Bitmexet.”

További érdekességek az interjúból:

“A Bitmex számára azért fontos a Bitcoin, mert ennek segítségével bárki 10 perc alatt elkezdheti használni a tőzsdét. Nincsen szükség emberi interakcióra, és a bankokkal történő egyeztetésekre. A Bitcoin teszi lehetővé, hogy a Bitmex egyre kreatívabb termékekkel álljon elő. Például 2018 augusztusában indítottuk el az ETH-USD párunkat, ami két hónappal később a legnagyobb ETH piaccá vált. Ennek keretében vezettük be a “quanto” névre keresztelt megoldást, ami lehetővé teszi a Bitcoin bázisvalutaként való felhasználását, vagyis hiába ETH-USD páron kereskednek a felhasználóink, a profitot és a veszteséget is BTC-ben könyveljük el számukra.””

“Befektettünk egy startupba és a segítségükkel remélhetőleg már idén nyáron lehetővé fog válni a Bitcoin alapú, az USA legnagyobb vállalatait magába foglaló S&P500 és Nasdaq QQQ mutatók kereskedése. Ez lesz az első alkalom, hogy a világon most már tényleg bárki számára hozzáférhető lesz a világ két leglikvidebb tőzsdei terméke.”

“Egyelőre nem tervezzük, hogy más altcoin-USD párt is bevezetnénk.”

“Remélhetőleg 12-18 hónapon belül lehetővé fogjuk tenni az opciós kereskedést is.”

Az opciós kereskedés lehetővé teszi, hogy a kereskedők megegyezzenek, hogy egy előre megadott jövőbeli időpontban milyen áron fognak megvenni/eladni egy bizonyos terméket. Ezt spekulációra, de a befektetési kockázatok csökkentésére is fel lehet használni.

“A Bitmex nem tervezi hogy saját “tőzsde tokent” vezessen be. Ezek jogi megítélése kétes és ebből nem akarunk magunknak további problémákat generálni.”

A teljes interjú itt tekinthető meg:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img