Bitcoinnal manipulálták az USA elnökválasztását az oroszok

spot_img

Néhány napja írtunk a 2020-as, soronkövetkező amerikai elnökválasztás egyik indulójának ígéreteiről a kriptopénzek szabályozása kapcsán. Andrew Yang tette az eddigi legkézzelfoghatóbb kijelentéseket, bár ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, nem ő az egyetlen elnökjelölt, aki megszólalt a témában.

Pár hete jelent meg a sokak – főként Donald Trump kritikusai – által régóta várt jelentés, melyet Robert Mueller (borítóképünkön) különleges ügyész állított össze több éves nyomozati munkájának eredményeképp. A hírek szerint nem sikerült bizonyítania, hogy Trump az oroszok befolyása alatt állna, az viszont sokak szerint egyértelműen kiderült a jelentésből, hogy az oroszok manipulálták az USA 2016-os elnökválasztását.

A teljes Mueller jelentés itt látható, sűrűn megjelenő, fekete kitakarásokkal került nyilvánosságra.

Minderről bőségesen beszámolt a mainstream média, arról azonban kevesebb szó esik, hogy a jelentés szerint az állami finanszírozású orosz operatív szervezetek gyakran használtak bitcoint munkájuk során, Hillary Clinton befeketítésére, és Trump kampányának segítésére egyaránt.

A jelentés szerint az orosz katonai titkosszolgálat, vagy titkosszolgálatok például VPN vásárláshoz használták a nem is annyira nehezen visszakövethető kriptopénzt, az egyik cél domainek vásárlása volt, melyek alatt politikai propagandaoldalakat üzemeltettek. Szerteágazó – és eredményes – munkát végeztek azért, hogy az ingatlanmágnás celebből elnök lehessen.

DEA: használjátok csak a blokkláncot, úgy könnyebb rátok találni

Pontosan a bitcoin tranzakciók visszakövethetősége vezetett el a GRU, magyarul: Felderítő Főcsoportfőnökség néven ismert szolgálathoz, az is kiderült, hogy a hírhedt, BTC-e elnevezésű kriptopénztőzsdét használták, az alapító, Alexander Vinnik éppen börtönbüntetését tölti egy diplomáciai botrány folyományaként.

A blokktörténet gyakorlatilag kulcsrakész “térképet” jelentett Mueller munkatársai számára, átláthatóvá váltak az egyes tranzakciók. A GRU ügynökei lopott és hamis személyazonosságokat használtak fel a kriptopénztőzsdén, később ugyanezekkel a felhasználókkal vásároltak szervereket, domaineket és egyebeket.

A végcél a demokraták szerverének feltörése volt, majd ismét a lopott, vagy hamis profilokhoz fordultak, hogy a közösségi médiában, elsősorban a Twitteren szivárogtassák az így megszerzett információkat, elérve, hogy azok a Wikileaks-nél is megjelenjenek. A demokraták továbbra is Trump elnök meghallgatását követelik, a republikánusok győzelemként könyvelték el a Mueller jelentés eredménytelenségét, az mindenesetre biztos, hogy ma már szinte rutinszerű a blokklánc alapú “nyomozás”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img