CryptoKit érkezik az iOS13-hoz

spot_img

Az éves Worldwide Developers Conference (WWDC), június 3-7 között megrendezett eseményén az Apple fontos bejelentést tett a globális kriptopénz, és blokklánc közösség számára:

CryptoKit érkezik az iOS13-hoz

Ez önmagában természetesen még nem jelenti azt, hogy a világ egyik legnagyobb elektronikai cikk gyártója fejest ugrik a kriptopénzek világába, mégis nagy dolog ez mindannyiunk számára. Az eszköz, melynek segítségével “kriptográfiai eljárásokat hajthatnak végre hatékonyan” arra enged következtetni, hogy beépített, ha úgy tetszik gyári támogatást ad a kriptopénzekhez az Apple.

Frederic Jacobs, az Apple CoreOS security team tagja két nappal ezelőtt tett közzé egy felhívást a Twitteren, melyben a mai eseményre invitál minden fejlesztőt, aki a kriptográfiát támogató új lehetőségeik iránt érdeklődik.

A szóban forgó eszköz publikus kulcs kriptográfiát tesz lehetővé digitális aláírások létrehozásához és hitelesítéséhez, privát kulcsok tárolását, kezelését szintén. Utóbbit a Secure Enclave segítségével, ez egy önálló processzor, melyet a diszkrét információk kezeléséhez használja az Apple.

A TrustWallet alapítója, Viktor Radchenko szerint “csupán néhány lépésnyire” vagyunk attól, hogy a telefonunkat (amennyiben iPhone-t használunk -szerk.) hardware wallet-é változtathassuk.

Ahogy arról korábban a Kripto Akadémia is beszámolt, a Samsung már rendelkezik hardware wallet-ként is funkcionáló telefonnel, ez a nemrég bemutatott Galaxy S10. Úgy tűnik az Apple is látja a kriptopénzek, és a blokklánc jelentőségét, ők is készülnek a tömeges elterjedésre.

BRÉKING: A Samsung Galaxy S10 gyári kripto támogatással érkezik

Az Apple rajnongói számára további érdekességek is kiderültek az operációs rendszer legújabb verziójáról, a Face ID névre keresztelt arcfelismerő rendszer, mely a telefon feloldását is szolgálja a konferencián elhangzottak szerint 30%-al lett gyorsabb, szintén gyorsult a program (alkalmazás) megnyitás, telepítés, és szoftverfrissítés.

Az úgynevezett dark mode, azaz a sötét mód immár az oprendszer egészében elérhető, ezzel kényelmesebbé, szemkímélőbbé vált az éjszakai telefonhasználat.

QuickPath néven megjelent egy új funkció, melynek segítégével könnyedén váltogathatunk a különböző billenytűzetkiosztások között, a QWERTY billentyűzetről például könnyedén eljuthatunk egy emojikat, vagy más tartalmakat felvonultató “billentyűzetre”.

Állítólag jelentős újratervezésen esett át az Apple Térkép, elsőként az Egyesült Államok utcaképeit vonultatja fel, később más országok lakóit is kiszolgálják az új funkcióval.

A Samsung, és most már az Apple mellett más gyártók is közelednek a blokklánc felé, sőt, olyanok is vannak, akik “blokklánc telefon”-t készítenek, mint például a PundiX. Sőt, a nagy gyártók között is van olyan, aki önálló telefont “szentelt” a blokkláncnak, ilyen a HTC, aki többek között litecoint támogatást is nyújt az egyik, speciális készülékének. További izgalmas hírek a kriptopénzek, a blokklánc, és a vezető okostelefon gyártók kapcsolatáról itt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img