Mindenkori csúcson a Bitcoin hashrate, 150% növekedés a 2019-es aljról

Megosztom

A napokban mindenkori csúcsot ért el a Bitcoin hálózati hashrate, a bányászatban résztvevő számítógépek össz számítási kapacitása. A jelenlegi hashrate közel ötszöröse annak, amit a 2017 végi nagy hisztéria közepette láthattunk.

Legutóbb márciusban, 4000$-os bitcoin árfolyamnál számoltunk be a Bitcoin hashrate meredek emelkedéséről, általános piaci oldalazás mellett. Akkor azon gondolkodtunk hangosan, hogy mégis miért érheti meg egy bizonytalan piacon (számottevő eséllyel egy 3000$ alá történő benézésnek) a bányászoknak ennyi új kapacitást üzembe helyezni.

Akkor ezt írtuk: “…ahogy a kereskedők, úgy a bányászok is spekulálnak a piac várható irányát tekintve. A beállított kapacitással a komoly áremelkedést követő “nehézségi boom” előtt tudják megkezdeni a bányászatot. Azok ráadásul, akik frissen indulnak, biztosan fel vannak arra a lehetőségre is készülve, hogy lefelé indul az árfolyam, mely egy idő után hozza magával a hashrate és a nehézség csökkenését, ez pedig a számukra pozitívan befolyásolná a mennyiségeket.”

Mind a spekulációt tekintve, mind a nehézség jelentős növekedését tekintve igazuk lett:

Március óta 30% körüli mértékben nőtt a [hasrate emelkedését vagy csökkenését követő] nehézség, ennyivel kevesebb mennyiségű bitcoinra számíthatnak azok a bányászok, akik változatlan mennyiségű hardverrel és energiaárak mellett dolgoznak. Közben az árfolyam közel 200% pluszban jár.

Bitcoin hashrate grafikonja a blockchain.com adatai alapján

A hashrate további emelkedése potenciálisan azt is mutatja számunkra, hogy a bányászok elkezdtek betárazni a 2020 májusában várható “felezésre”, amikor azonos nehézség mellett felére csökken majd a hálózatot stabilizáló bányászok jutalma. Már most élénk vita folyik arról kriptós fórumokon, hogy milyen hatása lesz az eseménynek az árfolyamokra és a hálózat biztonságára. Az árfolyamok tekintetében a korábbi felezésekből és a szűkölő kinálatból kiindulva jelentős emelkedésre számítanak, a hashrate pillanatnyi visszaesése mellett.

A felezés okozta számítási kapacitás és nehézség csökkenés nem valószínű, hogy zavart okoz a rendszerben. Két évvel ezelőtt például még csak a mostani tizede alatt járt a hashrate, a 2017 december második felének kiugróan magas tranzakciós költségeit leszámítva a hálózat mégis jól és biztonságosan működött.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel