Bitcoin, Ethereum, bányászat, Libra – Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója kommentálta az elmúlt hét eseményeit

spot_img

A kedd reggeli Millásreggeliben Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója kommentálta az elmúlt hét történéseit. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

Ha olvasás helyett inkább meghallgatnád az adást, klikkelj a lejátszásra. Az interjú 01:10:30-tól kezdődik.

Kezdjük a szokásos árfolyam elemezgetésünkkel. Most alapvetően lefelé vettük az irányt, bár mintha a $10 000-os szint megfogta volna az esést.

Igen, jelenleg oldalazunk $10 000 és $13 000 között, de az átlagosnál sokkal nagyobb forgalom mellett. Ez most napi 22 milliárd dollárt jelent, ami általában csak 14-15 milliárd között szokott alakulni. Emögött valószínűleg az állhat, hogy egyetlen hét alatt nyilatkozott a kriptopénzekről az Egyesült Államok elnöke, az amerikai pénzügyminiszter és a jegybank elnöke is.

Trump: A bitcoin nem pénz. FED Elnök: A bitcoin értéktároló.

Az miért van, hogy a követők azok teljesen kipurcantak. Tehát a bitcoin azért még valamennyire tartja magát, de az Ethereum és a társai azok nagyon-nagyon csúnyán szakadnak. Tehát nem is a hátsó sorról beszélünk, hanem például az Ethereumról, ami elég közkedvelt.

Amikor 2017-ben elindult a bika piac, akkor volt egy nagy ICO őrület, ami magát az Ethereumot is megdobta. Ahhoz, hogy bármilyen másik tokent megvehess, Ethereumra volt szükséged. Az új mánia egyelőre még nem indult el és egyelőre a bitcoinra koncentrál mindenki, mert minden hír róla szól.

Akkor ezért lehet, hogy minden más kétszer annyit esik mint a bitcoin és ezáltal a BTC súlya a többiekhez képest nagyon durván megnőtt. Nagyjából most kétharmad lehet ez az arány, ugye?

Igen, az altokhoz képest most már újra 65% körül van a bitcoin kapitalizációja, míg a 2017-es csúcson ez harminc valahány százalék volt. Ez azt jelentheti, hogy most már vége van a medve piacnak, de még nem köszöntött be a hype ciklus.

Egy érdekes hír látott napvilágot a bitcoin bányászat jövedelmezőségéről is. Ma már egyre nehezebb bányászni, egyre csökken a kinyerhető profit is és már az is fontos szempont, hogy az erre felhasznált áram hol termelődik meg, de egy cég azt mondja, hogy ismét érdemes lehet belefogni a dologba.

Debreczeni Barnabás

Igen, ez az Argo, ami felhő bányászattal foglalkozott korábban. Bárki bérelhetett tőlük saját bányagépet, de ezt a szolgáltatást mostanra teljesen lelőtték és már kizárólag csak saját maguk számára bányásznak. Azt mondják, hogy 10 000 dollár fölött ez ismét jövedelmező üzletággá vált, de ami érdekes, hogy néhány nappal ezelőtt találkoztam a grúz Bitfury bányász konzorcium vezetőjével is, akik egyébként gépeket is fejlesztenek és adatközpontokat is működtetnek Kínától egészen Norvégiáig. Ő azt mondta nekem, hogy jelenleg $4-5000-ba kerül nekik 1 BTC kibányászása, ami most szép hasznot termelhet számukra.

A Facebook Libra is rendszeresen visszatérő hírünk, amitől mintha egyre inkább paráznának a kormányok.

Mostanra már Japán, Kína, Franciaország, az Egyesült Királyság, Oroszország, Dél-Korea és India kormánya vagy jegybankja emelt szót a Libra ellen. Úgy tűnik, mintha nagyon félnének ettől.A kínai jegybank például egyenesen a Libra miatt fogja ismét megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy saját kriptopénzt bocsásson ki, mert a Libra szerintük veszélyt jelenthet a határokon átnyúló kínai fizetésekre és a monetáris politkájukra is.

A Librához alapvetően egy meglévő pénzekből álló kosár fogja a fedezetet szolgáltatni, tehát nem egy levegőből előállított kriptopénzről beszélünk. Ha csak dollár állna mögötte, akkor gyakorlatilag egy talán kicsit olcsóbb és jobb PayPal-t kapnánk, 20 évvel újabb technológiával és akkor talán nem lenne ez a félelem sem, de ezzel a valuta kosárral már kicsit izgalmasabbá vált a dolog. A Libra végülis nem hoz létre új pénzt, ezért nem kéne hogy a monetáris politikát annyira befolyásolja, mint amennyire félnek tőle.

A napokban ennek ellenére a szenátus és a képviselőház pénzügyi bizottsága előtt is meghallgatják majd a Libra vezetőjét és beadásra került egy törvényjavaslat is, aminek a célja az lenne, hogy a nagy tech cégeket megakadályozza abban, hogy pénzintézetekké váljanak, ha az árbevételük meghaladja a 25 milliárd dollárt.

Facebook Libra: mire számíthatunk a délutáni meghallgatáson?

Ezzel lényegében kinyírnák a Librát?

Ezt konkrétan a Librára szabták. Viszont nem tudom mi lenne akkor, ha a Facebook mondjuk megvenne egy bankot. Megtehetnék, akár tízet is vehetnének, ha úgy tartaná a kedvük. Akkor sem engednék meg nekik, hogy ezzel foglalkozzanak? Ráadásul maga a Libra igazából nem is magának a Facebooknak a kriptopénze, hanem egy svájcban bejegyzett nonprofit alapítványé, aminek az alapítói között ott van még az Über, a Lyft, a Visa, a Mastercard, a PayPal és a Vodafone is. Érdekesen alakulnak ezek a dolgok, alighanem a jövő héten is vissza fogunk térni rájuk.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu képviselői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img