Árfolyamok, csomagolt bitcoin és egy újabb kriptós unikornis – Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója kommentálta az elmúlt hét eseményeit

spot_img

A kedd reggeli Millásreggeliben Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója kommentálta az elmúlt hét történéseit. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

Ha olvasás helyett inkább meghallgatnád az adást, klikkelj a lejátszásra.

Kezdjük a szokásos piaci hírekkel, mi újság a bitcoin árfolyamával?

A múlt héten arról beszélgettünk, hogy 10 000 és 13 000 dollár között pattog a bitcoin árfolyama, ami egy kicsit benézett 10 000 alá is, most pedig éppen 10 243 dolláron áll, ami 5%-os mínusz a múlt héthez képest. A kereskedési volumen viszont most is folyamatosan nő és a Bitcoin hálózaton keresztül naponta már több mint 3 milliárd dollárt utalnak keresztül. Ez nagyjából a magyar bankközi forgalom méretének felel meg.

A bitcoinon kívül azért egy csomó másik kripto fizetőeszköz van még forgalomban, amik általában együtt mozognak a bitcoinnal.

Igen nagyjából ugyanígy mozognak ezek is, de mivel a hagyományos piacokhoz képest sokkal kisebb a kriptók forgalma és likviditása, kisebb pénzzel is sokkal nagyobb kilengéseket lehet ezeknél produkálni. A +-5% azért még egy ilyen együttmozgásnak tekinthető, de azért vannak kivételek is, mint például a BitcoinSV, ami 36%-os pluszban van a múlt héthez képest.

Tudnál még erről mesélni?

A BitcoinSV egy ausztrál csaló, Craig Wright kriptopénze, aki évek óta azt állítja magáról, hogy ő Satoshi. Most épp van egy bírósági pere is, amiben persze nem tudja bebizonyítani ezt az állítását, viszont egy milliárdos haverjával, aki pornó és szerencsejáték oldalak működtetésével szedte meg magát, folyamatosan manipulálják az árfolyamot. De igazából az ilyen coinokat nem is érdemes figyelni, inkább azokra érdemes koncentrálni, akik valamilyen újítással tudtak előállni, mint például az Ethereum vagy a Binance.

És az Ethereumba csomagolt Bitcoin?

A Bitcoin és az Ethereum egymástól két teljesen független hálózat, de magán az Ethereumon vannak decentralizált tőzsdék, ahol folyamatosan megy a kereskedés a különböző tokenek között. A becsomagolt bitcoin (WBTC), az Ethereum blokkláncán helyettesíti a bitcoint, amivel így ugyanúgy lehet kereskedni, mint bármilyen más ERC-20 tokennel. Az értékét egy letétkezelőnél elhelyezett bitcoinok biztosítják és pár napja ezeknek a mennyisége növekedett meg a háromszorosára.

Akkor nézzük a piachoz kapcsolódó többi híreket. Egy kínai bíróság kimondta, hogy virtuális vagyontárgy a bitcoin, ami azért fontos, mert az ország eddig kifejezetten ellenségesen viszonyult a kriptodevizákhoz.

Az elmúlt évek arról szóltak, hogy Kína 3 havonta betiltotta a Bitcoin valamilyen vetületét, aminek köszönhetően Hong Kongba települtek át a nagyobb helyi tőzsdék és valamilyen trükkel megoldották a pénz be- és kifizetésének lehetőségét is. Azonban most egy kriptovaluta váltó és egy magánember vitája során egy bíróság kimondta, hogy a bitcoin birtoklása nem illegális, sőt a bitcoin rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amelyek a vagyontárgyakra jellemzőek, vagyis szűkös, elidegeníthető és értéke van. Ezzel gyakorlatilag legitimalizálták a bitcoin birtoklását, bár a tőzsdék üzemeltetése még mindig törvénysértő. Viszont pár nappal később a kínai jegybank is rábólintott erre az ítéletre.

Kínai bíróság: A bitcoin virtuális vagyontárgy, törvényi védelem illeti

Láttunk még egy érdekességet. A kriptopénzek esése során már sokan temették ezt az egész területet, viszont egyre több pénz kezdett el áramlani a blokklánccal foglalkozó startupokba. Most, hogy ismét emelkedésnek indultunk azt gondolná az ember, hogy ennek a mértéke is emelkedni fog, pedig éppenhogy nagymértékben csökkenni kezdett. 

Amerikában már kezdenek kimenni a divatból a blockchain startupok és kezdenek visszajönni a kriptopénzek, míg nálunk pont fordítva van és még mindenki blockchain lázban ég. Azért ez általában úgy néz ki, hogyha elkezd felfelé menni a bitcoin, akkor kockázati befektetőként inkább a kriptopénzekben látod a lehetőséget, ha esik akkor meg a blokkláncban. Gyakorlatilag ugyanazok a befektetők teszik a pénzt az egyik helyről a másikba. 2018-ban 1.8 milliárd dollárt tettek ezekbe a startupokba, idén viszont már csak alig 500 milliót, ami év végéig is talán csak 1 milliárdig fog növekedni.

A Forbes magazin oldalain viszont felhívták a figyelmet a Chainalisys elemzőcégre, ami unikornissá vált, tehát olyan vállalkozássá, aminek az értéke meghaladta az egymilliárd dollárt. A Chainalisys a Bitcoin és Ethereum blokklánc adatait elemzi és arról vált ismertté, hogy megtalálta a MtGoxról ellopott 650 000 BTC-t, ami kb. 2000 milliárd forintnak felel meg. Korábban ez a tőzsde volt a világ legnagyobb váltója, a globális forgalom 80%-a folyt rajta keresztül, azonban egy hacker csoport végül teljesen kiszivattyúzta innen a pénzt. A Chainalisys végül az ő nyomaikra bukkant rá, aminek köszönhetően több letartóztatás is történt és ezzel lettek igazán ismertek.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu szakértői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img