EIP-2025: nagy felháborodást váltott ki az új Ethereum adó javaslat

spot_img

Az Ethereum fejlesztők július 18-án megtartott megbeszélésén szóba került az EIP-2025 kódnevű javaslat is, aminek elfogadása esetén 18 hónapon keresztül, blokkonként 0.0055 ethereummal növelnék a bányászatért járó jutalmakat. Ezt a pluszt nem a minerek tehetnék zsebre, hanem egy különleges alapba kerülne automatikusan átutalásra, melynek célja az Ethereum ökorendszerének fejlesztése lenne.

Noha ehhez hasonló támogatási formára már van példa a kriptopénzek között (például így tesz szert bevételekre a Zcash alapítványa is), az EIP-2025 bevezetése heves ellenreakciókat váltott ki egyes fejlesztők részéről. Volt aki egyenesen katasztrófának nevezte azt, más szerint pedig a 0.27%-os adó rontaná az Ethereum értéktároló funkcióját.

https://twitter.com/androolloyd/status/1153270417915875328

Az ellenállásból a bányászok is kivették a részüket, egyikük például így fogalmazott:

“Mint valaki, aki nemcsak fejleszti, de komoly erőforrásokkal bányássza is az Ethereumot, teljesen megdöbbentett ez a javaslat.

Az Ethereum fejlesztése hatalmas lemaradásban van. Voltak amiket előre nem látható technikai nehézségek okoztak, de voltak olyan figyelmetlenségből eredő biztonsági hibák is, ami miatt például az utolsó hard forkot is el kellet halasztanunk.

Nem hinném, hogy a core Ethereum fejlesztők megérdemelnék ezt a jutalmat. Talán ha tartanák magukat az ütemtervhez akkor igen, de így most pont úgy nézne ki ez az egész, mint a nagyvállalatok világában, ahol teljesítmény nélkül is megkapják a fejesek a bónuszt. Ennek csak akkor lenne szabad járnia, ha valaki tényleg túlteljesíti a vállalásait. 

Mindemellett olyan bányászként, aki dollármilliókat ölt ebbe, azt még el tudtam fogadni, hogy 5 ETH-ről, 3 ETH-re csökkentsék a rewardokat, de hogy olyan fejlesztőknek osszák szét a munkám gyümölcsét, akik folyamatosan elmaradnak az ütemtervhez képest, az valami nagyon rossz vicc.

A bányászok azok, akik a legtöbbet fektetik bele és a legtöbbet veszíthetik ebben a játszmában. Mi biztosítjuk a hálózat biztonságát, de mégis miért folytatnánk ezt, ha mindenki magasról leszar bennünket. A fejlesztőknek talán azoktól kellene hozzájárulást kérniük, akik dollármilliókat kalapoztak össze az Ethereumon kibocsátot ICO-ik során.”

Korábban az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin is felvetette egy egészen minimális, 0.00000001 ETH nagyságú adó bevezetését, amit minden tranzakció során levontak volna a felhasználóktól. Ezt szintén hatalmas ellenállás fogadta:

  • “A kriptók lényege, hogy a harmadik feleket eltávolítsuk a rendszerből, nem pedig hogy újakra cseréljük őket.”
  • “Mikor fogjátok az állami adókat is beleprogramozni a protokollba?”
  • “Ma csak x mennyiséget kell fizetni, de holnapra már elő is készítettétek a terepet, hogy az állam a túlzott költekezéseit megint velük fizettesse meg!”
  • “Ha ez egy szabad hálózat, miért nem szabhatják meg a wallet készítői hogy mennyit akarnak kérni, ha kérnek egyáltalán?”

Ezt megelőzően pedig az Ethereum tokenek blokkláncon való tárolásáért kért parkolási pénz bevezetése is szóba került. A fenti javaslatokat azonban elvetették és támogatás hiányában nagy valószínűséggel ez a sors vár majd az EIP-2025-re is.

Ha forintért szeretnél Ethereumot vásárolni, próbáld ki a Coinmixed oldalát.

Coinmixed.eu: 0.1%-os jutalék a stabil coin – kripto kereskedési párokon

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img