HODL gang: Közel 4 millió darab BTC-t legalább 5 éve nem mozdítottak

spot_img

Reggeli twitteres olvasgatás közben futottunk Matt Odell (elemző, crypto podcast házigazda) tweetjébe a HODL-olt bitcoin mennyiségekkel és azok időtávjaival kapcsolatban. A fenti borítóképen a Coinmetrics adatai alapján látható, hogy az utóbbi 5+ évben nem mozgatott bitcoin mennyisége megközelítette a négymillió darabot. Ez azt jelenti, hogy a mai 17 834 812 darabos készlet (kibányászott mennyiség) kb. 21%-a örökre elveszett, vagy tulajdonosaik nagyon hosszú HODL-ra rendezkedtek be.

Odell a tweetjében arról számol be, hogy mindenkori csúcsra ért a “bolygatatlan” bitcoinok mennyisége, és hogy ez egyre inkább azt jelzi számunkra, hogy az eszközt egyre inkább értéktárolóként, és nem fizetőeszközként használják.

Az általa csatolt képen az öt éves görbe pont nem látszik, látható ellenben fél éve (kék), egy éve (narancs) és két éve (szürke) nem mozgatott bitcoinok számának alakulása. Érhető módon magas az egy éve (10 millió darab) és a fél éve, azaz kb. az év eleje óta (12,5 millió darab) nem mozgatott mennyiség, hiszen ezen időszakban értük el a 6000-es szint váratlan letörése után 2018 decemberének elején az eladói ciklus alját.

A kettő éve vagy annál több ideje nem mozgatott coinok mennyisége épp 6 millió darab körül alakul, és mint már feljebb említettük, ennek közel kétharmada legalább 5 éve nem volt mozgatva. Az utóbbi 6 hónapban tehát összesen 17,83 m – 12,5 m = 5,33 m darab bitcoin mozgott a teljes készletből, ez a mennyiség forog a tőzsdéken, brókereknél és magánemberek között p2p ügyletek formájában. Az OTC (nagybefektetők által használt “pult alatti”) ügyletek történhetnek közvetlenül a kulcsok adás-vételével, így ezek közül biztosan nem mind befolyásolja a fenti statisztikát.

A grafikonon érdemes a trendet is figyelni: Az árfolyamok csökkenése során meredeken emelkedik a bolygatatlan mennyiség, lassú emelkedés közben oldalazó-emelkedést látunk a HODL számokban, majd a BTC árfolyam meredek emelkedésével párhuzamosan a HODL számok meredeken csökkennek, ahogy a befektetők (valószínűleg) tőzsdére, brókerhez, vagy másik saját tárcába küldik kriptóikat.

Általános érv az értéktároló szerepkör mellett, hogy az árfolyam stabilizálódásáig egyébként sem érdemes fizetőeszközként használni a bitcoint. Egy nagyságrendekkel nagyobb kapitalizáció mellett azonban, mikor már az egész világ tisztában van véges, másolhatatlan, határokon át küldhető digitális vagyontárgy értékével, már fizetőeszköznek is alkalmas lesz, hiszen sokkal alacsonyabb lesz majd a volatilitása.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img