GPU mining: fej fej mellett az AMD és az NVIDIA

spot_img

A 2miners egy orosz kriptobányászok által vezetett blog, ahol heti/kétheti rendszerességgel jelennek meg a témával kapcsolatos fontosabb hírek, útmutatók és tesztek. Az elmúlt hónapban az oldalt szerkesztő srácok több olyan anyagot is közzétettek, ami segítheti a videókártyákkal való bányászat iránt érdeklődőket az első lépések megtételében. A következőkben ezekből szemezgetünk.

A megfelelő kártya kiválasztásában nyújthat segítséget az a júniusban megjelent anyag, amiben 12 bányászatra ajánlott GPU-t vettek górcső alá és ezzel a témával foglalkozik egy július elején kiadott amd vs nvidia teszt is. Ezek alapján elmondható, hogy minden kártyának megvannak a maga előnyei és hátrányai attól függően, hogy milyen algoritmussal működő kriptopénz bányászatára szeretnénk használni őket.

Az eredeti cikkekben ki is emelik, hogy melyik típust mire érdemes használni, de általános tulajdonságaik alapján:

  • Az nvidia drágább, de könnyebb beállítani, kevesebbet fogyaszt és több algoritmust támogat.
  • Az amd többet fogyaszt, jobban melegszik és kicsit nehezebb beállítani mint az nvidia-t, de kedvezőbb ár/teljesítmény mutatókkal rendelkezik.

A HiveOS statisztikái alapján, a két gyártó termékeit nagyjából fele-fele arányban választják a minerek.

Az amd modelleknél a bányászok közel fele két típust részesít előnyben, míg az nvidiák iránti kereslet jobban megoszlik. Itt egy olcsóbb típus került a lista élére.

A 2miner blog egyik alapítója néhány tanácsot is hozzáfűzött a kezdő bányászok számára:

  • Oszd el a kártya árát a hash rate nagyságával és meg fogod kapni az egységnyi hash-ra jutó költségedet. Minél kisebb ez a szám, annál jobb. A számításnál figyelembe kell venned az alaplap, a processzor, a memória, a tápegység és a működéshez szükséges áram költségeit is.
  • Arra is készülj fel, hogy a GPU vásárlás olyan mintha autót vennél. Valószínűleg évekig semmi problémád nem lesz a hardverrel, de ahogy kilépsz a boltból, mindazt amit megvettél már csak 30-50%-kal kevesebbért fogod tudni eladni, ha úgy hozza a helyzet.
  • Elképzelhető, hogy a fokozott hőtermelés miatt a bányászgép helységének hűtéséről is gondoskodnod kell. Ezt se felejtsd el belekalkulálni a költségeidbe.
  • Vannak olyan kártyák, amiket kifejezetten bányászatra fejlesztettek ki. Ezeken nincsen monitor kimenet, így játékra alkalmatlanok. Ha kifejezetten bányászatra kellenek, ezeket olcsóbban megveheted mint a hagyományos GPU-kat, de semmi másra nem tudod majd használni őket és ha úgy adódik, vevőt is csak nehezen találsz majd rájuk.

Az egyes kártyákhoz tartozó tucatnyi összehasonlító táblázatot és a velük elérhető bevételekre vonatkozó részletes adatokat a fentebb linkelt forráscikkekben találhatjátok meg, de ezek átböngészése után azt mondanám, hogy a tesztelt kártyáknál naponta átlagosan 0.4 és 1.5 dollár közötti összegekkel számolhat egy bányász, bár az egyik csúcsmodellből közel 4 dollárt is sikerült kisajtolni egy éppen jól teljesítő altcoinnak köszönhetően. Ezekkel a számokkal ugyanakkor érdemes óvatosan bánni, hiszen Oroszországban sokkal kedvezőbb energiaárak mellet lehet üzemeltetni ezeket az eszközöket. Emiatt érdemes felkeresni a whattomine oldalát is, ahol a lakhelyünknek megfelelő áramdíjakkal számolhatjuk ki, hogy képesek lennénk-e nyereségesen futtatni a bányagépeinket.

Azok akik nem szeretnének pénzt kiadni a legmodernebb videókártyákra, de a gépük működése közben csak úgy a háttérben gyűjtögetnék a szatosikat, tehetnek egy próbát az egy klikkeléssel indítható / megállítható Honeyminer bányász programmal is, aminek kipróbálását 1000 szatosi jóváírásával jutalmazzák a fejlesztők.

A cikket a szintén a 2miners által tegnap közzétett infografikával zárjuk. Ezen a blog készítői az alapján rangsorolták a kriptopénzeket, hogy naponta hány millió dolláros bevételt biztosítanak az őket bányászó minerek számára.

Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Zcash, Ravencoin, Bitcoin SV, Grin, Monero, Ethereum Classic, Beam.

Egy közösségi oldalon hozzáfűzött komment szerint, a listából kimaradt a Dash, aminek bányászai naponta 0.19 M dolláros bevételen osztozkodhatnak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img