Hitelt vettem fel a házra, bitcoint vettem belőle

spot_img

Légyszi ne add el a házad! Soha ne fektess be többet, mint amit el tudsz veszteni.

Ma reggel a reddit egy nagyon izgalmas bejegyzéssel fogadott, melyben egy felhasználó szépen, összeszedetten kifejti, hogy végiggondolt mindent, osztott és szorzott, megbeszélték a feleségével, és ő bizony feltette a házát a rulettasztal bitcoin feliratú mezőjére.

A kriptopénzek nagy volatilitású, nagy kockázatú befektetési eszközök, ennek ellenére viszonylag gyakran lehetett például 2017 végén ilyen bejegyzéseket olvasni, sőt néhányat még a mainstream média is lehozott. Ismerős lehet a “Bitcoin család” sztorija, akik még 2017 elején adták el mindenüket és kezdtek világjárásba egy lakóautóban. A bejegyzés témáját adó friss reddit történet azonban több szempontból is más.

Jól tette? Túl merészet húzott? Az idő eldönti, a véleményetekre mindenesetre kíváncsi vagyok.

“Hitelt vettem fel a házra [jelzálog], a pénzt pedig BTC-be teszem. Sokan azt fogjátok mondani, hogy őrült vagyok, és talán igazatok is van, pedig szerintem jól matekoztam.

Nem daytradelek, csak vásárlok és tartok. Nincs szükségem Lambóra és nem számítok rá, hogy napok alatt gazdag leszek. Igen, megkutattam a témát, és igen, diverzifikáltam a befektetéseimet. Ha ez nem sikerül, fájni fog, de nem leszek hajléktalan. Csak később mehetek majd nyugdíjba.

Ha sikerül? Mi a siker egyáltalán? Ugyanabban a házban élek 20 éve, saját kezemmel újítottam fel és munkabérből fizettem a hitelét. Most, hogy közeledik a nyugdíj, rájöttem, hogy a legnagyobb vagyontárgyam csak ül, és nem segít abban, hogy közelebb kerüljek a nyugdíjhoz. Rekord alacsony jelzálog kamatok mellett miért ne használnám ki az alkalmat?

Néhány éve kezdtem el BTC-vel és ETH-mal próbálkozni, és a volatilitás ellenére a BTC volt a legjobb befektetés, amit valaha tettem. Értem az értékajánlatát és a potenciálját, és nincsenek irreális várakozásaim. Ha az árfolyam eléri a 33k USD-t, a házam ki van fizetve. Ha eléri a 115 000 dollárt, nyugdíjba mehetek. [Te mekkora vagyonnal állnál fel az asztaltól?] De még 4%-os éves hozam felett is többet hoz a lépés, mint ha csak állna a pénz a házban.

12 évben gondolkodom. Elérem a célszámomat már korábban? A 2020-as és 2024-es felezéssel úgy gondolom, hogy igen. Ha nem, lesz néhány elmesélni való történetem. Nem javaslom senkinek, hogy kövesse a példámat. Mindenki önmagáért felelős, én ezt az utat választottam magamnak.”

Kommentek, észrevéletek és biztonsági lépések

A vásárlást Coinbase Pro-n végezte, egyszerre egy market order formájában 10 000-es árfolyam alatt. A tárolást három Trezor hardver tárcán intézi, melyek Wifi árnyékolós, tűzálló tasakban, tűzálló széfben vannak elhelyezve. Saját sérülése vagy halála esetére oktatást tartott az asszonynak a használatról, és hogy melyik barátoktól kérhet segítséget.

A kommentek nagy többsége támogató – nyilván, egy bitcoinnal foglalkozó felületen – leszámítva egy-két embert, aki másfél dollárra várja a bitcoint és öngyilkosságot vagy mentális problémákat jósol a bejegyzés szerzőjének.

Többen kifejtik, hogy hasonlón gondolkodnak, vagy már léptek is, többségük azonban fiatalságával (nincs mit vesztenem) magyarázza lépését, és talán nem is annyira végiggondolt döntést hoztak, mint a fenti koma.

Többen kérdezték, hogy miért nem inkább egy több családos ingatlant vásárolt, ami fizeti a saját részleteit, és talán még pluszt is hoz a kasszába a jelzálog fedezése mellett? A válasz az, hogy végignézte a legutóbbi ingatlanpiaci összeomlást, és mikor ez előbb-utóbb megtörténik, nehezen lesz mozdítható a pénze. A bitcoinos befektetésével kapcsolatban is azt írja, hogy egy egy komolyabb emelkedés után lesz benn annyi stopp-loss megbízása, hogy fedezze a ház árát. Ami személyes véleményem szerint a leggyengébb pontja a történetnek. Ha hosszú távra tervez, és holnap 8000$-ra esünk, akkor benyel rögtön egy 20%-os mínuszt, mondván majd lejjebb visszaveszi? Ezt nem nevezném azért hodl-nak.

Valaki belinkelt egy hasonló fórum posztot még 2013-ból, ahol valaki az aktuális piaci csúcson vásárolt be 18749 mennyiséget 26$ körüli darabáron. Az akkori hozzászólók nagy többsége durván lehurrogta (akkor talán jogosnak is tűnhetett), hogy a csúcs vásárol be az eladott háza árából.

“Én is elkezdtem ugyanezt a folyamatot, de feleségem megvétózta. Sok szerencsét!” – írja egy boldog férj.

A végére egy klasszikussal szeretnék kedveskedni. Ha hasonlót lépnék (nem mintha lenne házam), velem biztosan a következő történne (hangos):

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img