MrCoin podcast: bitcoin a postán, figyelmeztetés az adóhivataltól és családos kriptopénztulajdonosok

spot_img

A kedd reggeli Millásreggeliben Debreczeni-Raskó Gabriella, a MrCoin.eu kommunikációs igazgatója kommentálta az elmúlt hét történéseit. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

Ha inkább meghallgatnád az adást, az interjú 1 óra 13 perctől kezdődik.

Megint egészen nagy mozgásokat csinált a piac.

Igen, a hétvégén volt egy 800 dolláros elmozdulás, ami pár perc alatt meg végbe. Erre mindenki felkapta a fejét és bár néha ki lehet találni, hogy mi állhat az ilyen mozgások mögött, de erre most nem volt egyértelmű válasz.

A hétvége is számít azért, mert a hagyományos piacokkal szemben itt 24 órában és a hét minden napján megy a kereskedés és hétvégén kevesebben vannak, kisebb a forgalom, könnyebb elmozdítani az árfolyamot. De ez lehetett akár egy “fat finger” is (amikor valaki vastag pénztárcával egyszerűen csak piaci áron vesz vagy elad és ez okoz egy hirtelen kilengést).

Debreczeni Barnabás, Dr. Debreczeni-Raskó Gabriella és Satoshi Nakamoto

Ha jól tudom, készült Amerikában egy piackutatás azokról, akik kriptókba fektik a pénzüket.

Igen ezt a Grayscale Investments (több mint egymillió bitcoint kezelő befektető alap) megbízásából végezték el és 1100, 25-64 év közötti embert kérdeztek meg benne arról, hogy szívesen fektetnének-e kriptopénzekbe. 36%-uk válaszolt úgy, hogy már vagy rendelkezik, vagy tervezi hogy vásárol magának ilyeneket. Közülük a legtöbben a bitcoint egy jó diverzifikációs eszköznek tartják, ami ellentétesen mozog a hagyományos piaccal. Akik kifejezetten elutasították a kriptókba való befektetést, azok a gyakori hacker támadásokat és a szabályozás hiányát emelték ki, mint gátló tényezőket.

A kutatásból egyébként kiderült, hogy bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kriptók iránt érdeklődők inkább a fiatalabb korosztály tagjai közül kerülnek ki, a felmérés alapján a befektetők 70%-ának már gyermekei is vannak és többnyire a középkorú, középosztálybeli rétegekből kerülnek ki.

A bizalom azonban egyre nő és most olvastam, hogy a horvát postákon akár már vásárolhatunk is magunknak kriptovalutákat.

Igen ez sokakat meglepett, mert a posták nem éppen azok a helyek, amik élen járnak a technológiai újításokban. Ennek ellenére Horvátországban már 5 kriptopénzt, Bitcoint, Ethereumot, Stellart, Ripple-t és EOS-t lehet horvát kunára váltani. Egyelőre ez még csak egy teszt projekt, ami Zadar 3 postáján próbálható ki. Itt nagyon sok turista fordul meg és igazából ezt nekik találták ki, hogy könnyen át tudják váltani a kriptopénzüket kunára, de ha minden jól megy, akkor az ország többi 1000 postáján is bevezethetik majd ennek a lehetőségét.

Zadar 

És van is rá esély hogy sikeres legyen ez a program, mert Lichtensteinben februárban indult el egy hasonló kezdeményezés, és nemrégiben adtak ki egy közleményt arról, hogy pozitív eredményekkel zárult le ez a teszt is. Lehet, hogy egy új trend születésének vagyunk a tanúi.

Németországból is érkeztek hírek, ahol a pénzügyi felügyelet egy 250 millió eurós ethereum token kibocsátást hagyott jóvá.

A Fundament nevű német blokklánc cég, a német BaFin szabályozó szervezettől kapott jóváhagyást, hogy az ethereum blokkláncon ingatlanfedezetű tokeneket bocsássanak ki, 250 millió euró értékben. Az ingatlanok amik érintettek lesznek ebben, azok német nagyvárosokban megvalósuló gigaberuházások és ez a kibocsátás azt teszi lehetővé, hogy a világon bárki, akár kisbefektetők is részesedést szerezhessenek ezekben az ingatlan beruházásokban.

És ha jól látom itt akár 1 euró értékben is lehet majd tokeneket vásárolni.

Igen, nem határoztak meg alsó befektetési limitet és ezért tényleg bárki részesedést szerezhet ezekben a befektetésekben. A szerződés szerint 2033-ban fognak lejárni ezek a “kötvények”, mikor is vissza fogják tőlük vásárolni a tokeneket, addig pedig 4-8%-os éves osztalékra számíthatnak a ezek tulajdonosai,

Egy kicsit adózzunk is a végére. Az amerikai adóhivatal jelezte, hogy hamarosan meg fogja keresni a kriptopénztulajdonosokat

Az IRS honlapján egy közlemény olvasható, mely szerint augusztus folyamán 10 000 levelet fognak kiküldeni, amiben elmagyarázzák, hogy a kriptovalutákból származó nyereségből is kell adózni és ha ezt esetleg valaki elfelejtette volna, akkor azt is leírják neki, hogy ezt hogyan kell megtenni.

Három különböző levelet fognak kiküldeni. Az egyik inkább barátságosabb hangvételű lesz, a másik kettő már kicsit szigorúbb. Ami viszont nagyon szimpatikus nekem ebben az egészben, hogy tényleg részletesen leírják azt, hogy mit és hogyan kell csinálni. Felmentem a honlapjukra is és miután beírtam a keresőbe a bitcoin szót, rögtön az első találat egy 6 oldalas útmutató volt a témáról. Ezzel szemben a magyar NAV oldalán csak egy pénzmosással kapcsolatos jelentést találtam. Jó lenne, ha a nálunk is lennének ilyen ismertető anyagok.

Sok kriptós fórumot olvasok és gyakran találkozom olyan emberekkel, akik leírják, hogy nem akarnak emiatt idegeskedni és kifejezetten szeretnének jogkövető magatartást folytatni, de nem tudják, hogy mit csináljanak. Nagyon hasznos lenne, ha a NAV készítene egy ilyen iránymutatást a magyar kriptósok számára.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu szakértői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img