Álarcosbálnak is elmenne a CoinMarketCap első konferenciája

spot_img

Bár már maga a kriptopénz elnevezés is utal a titokzatosságra és a névtelenségre, a Bitcoin megalkotójával szemben vannak, akik ebben a közegben is inkább a rivaldafényt választják. Közéjük tartozik például a magát Satoshinak valló Craig Wright, vagy a marketinges bicajt túltoló Justin Sun is, aki emiatt most éppen a saját hazájában ütheti meg a bokáját.

Persze azért Satoshi példájának is megvannak a követői. Közéjük tartozik az egyik legismertebb kriptós oldal, a CoinMarketCap tulajdonosa, Brandon Chaz is, akiről például a nevén kívül jóformán semmit sem lehet tudni. Talán ennek volt köszönhető, hogy 2018-ban néhány újságíró mindent elkövetett azért, hogy lencsevégre kapja a rejtélyes programozót.

Történt ugyanis, hogy 2018. január 7-én a CoinMarketCap módosításokat hajtott végre az árfolyamokat megjelenítő rendszerében. Az akkoriban tomboló kripto láz miatt, több koreai tőzsdén is elszabadultak az árfolyamok és az országban már 50%-kal többet kértek el egy BTC-ért, mint a világ bármely más pontján. A jelenség később Kimchi Premium néven vált ismertté.

Fehérrel a koreai, kékkel a világ többi részén számított BTC árfolyamok láthatóak.

Mivel ez az eltérés nagy mértékben torzította a CoinMarketCapen megjelenő statisztikákat is, az oldal tulajdonosa úgy döntött, hogy a koreai tőzsdéken mért árfolyamok értékeit nem fogja beleszámítani a CMC által mutatott átlagárakba, ám erről a döntéséről nem tájékoztatta az oldal követőit.

Az új számítási módszer élesedésével, a CoinMarketCap-en hirtelen minden Dél-Koreában kereskedett kriptopénz 20-40%-os esést mutatott, amiről mindenki azt hitte, hogy valamilyen nagy horderejű hír okozhatta, miközben csak pár sornyi programkódot írtak át egy new yorki irodában.

A Ripple statisztikai oldala 40 milliárd dolláros mínuszt, 30%-os esést mutatott az egyik pillanatról a másikra.

Mivel nem sokkal az esetet követően ért véget a 2017-es év végén induló eufórikus emelkedés időszaka, voltak akik szerint ez a lépés hozta el a bika piac végét és lökte egy éven át tartó zuhanásba az egész szektort. Az eToro vezetője még a CMC bojkottjára is felhívott és több híroldal is ekkor próbált meg a nyomára bukkanni a módosításokkal nem kívánt hírnevet szerző tulajdonosnak, ám az egyetlen fotó ami ezzel kapcsolatban végül bejárta a világot az nem is őt, hanem csak az irodájának helyt adó épületet ábrázolta.

Brandon Chaz azóta méginkább eltűnt a nyilvánosság szeme elől, még lakását is eladta és máshová költözött. Munkatársai szerint nem akar kriptós celebbé válni.

“Meglepődnének ha tudnák, hogy milyen módszerekkel próbáltak már meg a nyomára bukkanni csak azért, hogy a projektjüket listázzák nálunk.” – mondta a CMC stratégiai igazgatója.

Az oldal jelenleg a világ 349. leglátogatottabb honlapja. Összehasonlításképpen, a Coinbase a 970., a Binance a 767., a bitcoin.com pedig a 9072. helyen áll. Nem meglepő, hogy még a tőzsdékre való bejutásnál is többet jelenthet, ha egy csapat terméke megjelenhet a CMC főoldalán és ennek eléréséhez sokan sok mindenre képesek is.

Csúcsforgalom a senki földjén

Ezért lehet érdekes az a novemberben megrendezésre kerülő konferencia, ahol más névtelenséget választó kriptósokkal együtt Brandon Chaz is meg fog jelenni, méghozzá nem is akárkinek a társaságában. A program szerint, a színpadon a beszélgetőpartnere a proof of stake feltalálója, a szintén anonimitásba burkolózó Sunny King lesz, akinek első kriptopénze (Peercoin) egyike volt a CMC által először listázott 6 digitális valutának is.

A tervek szerint a szereplők arcát valamilyen különleges módszerrel fogják majd elrejteni a beszélgetés során, ami az átlagosnál egy kicsivel izgalmasabbá teszi majd ezt az eseményt. A szervezési feladatokat ellátó CoinMarketCap menedzsere így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

“Noha a kriptopénzek esetében az anonimitást gyakran valamilyen negatív dologként tüntetik fel, nem tudok arról, hogy például az arany tulajdonosok számára előírás lenne, hogy mindenfelé azt kiabálják: Hééé!!! Aranyat ástam el a kertemben! Teljesen természetes, hogy a kripto hívők között is vannak, akik nem szeretnek hivalkodni a vagyonukkal.

A MrCoin oldalán a napi 200 eurót nem meghaladó vásárlások esetén nem kell kötelező ügyfélazonosító eljáráson átesned.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img