Mi lesz a Tron projekttel, ha lecsukják Justin Sun-t?

spot_img

Újra a Trontól hangos a kriptós interweb. Most épp nem egy bejelentés bejelentésével készülnek, hanem az alapító Justin Sun kerülhet hamarosan komoly bajba a kínai hatóságok jóvoltából. A bejegyzésben összefoglaljuk a bulvárnál egy fokkal már komolyabb történet fejleményeit, és beszélünk arról is, hogy milyen hatása lehet Sun kiesésének a Tron projektre és a kriptopiac egészére.

Sun az utóbbi két évben megkerülhetetlen szereplő volt azok számára, akik figyelemmel kísérik a kriptopiac fejleményeit. Megkerülhetetlen úgy, mint egy hangos szomszéd, akire nem igazán vagy kíváncsi, de még ha füldugót veszel, akkor is érzékeled, hogy remegnek a falak a fúrástól/üvöltő Edda Művektől. A Tron 2019-re a marketing szerint egy valódi Ethereum vetélytárssá nőtte ki magát, de a hálózaton futó decentralizált alkalmazások leginkább szerencsejáték űzésére adnak lehetőséget, és a DappRadar adatai szerint az utóbbi 24 órában mindössze néhány ezer felhasználójuk volt.

A BitTorrent felvásárlása és a BitTorrent Token ökoszisztéma (BTT) elindítása után az utolsó nagy médiahackje során 4 567 888 dollárt, több mint 1,3 milliárd forintot fizetett (ennyi volt a nyertes licit, a fizetésről nincs infónk) Warren Buffet éves jótékonysági árverésén egyetlen közös vacsoráért a milliárdossal.

A Justin Sun esete Warren Buffett-tel

Az utóbbi másfél hónapban nemzetközi kriptós és fintech vezetőket kért fel, hogy kísérjék el a vacsorára a világ egy legismertebb befektetőjével, aki többször patkányméregnek és értéktelennek titulálta a Bitcoint és általában a kriptopénzeket. Aztán kedden, három nappal az esemény előtt a Tron Foundation bejelentette, hogy Sun-nak vesekövei vannak, ezért elhalasztják a jótékonysági ebédet.

Ezt a fejleményt nem nagyon érdemes kommentálni, engem személy szerint meglepett volna, ha simán lemegy az ebéd és a felek kölcsönösen tanulnak egymástól. Az elhalasztás híre persze megmozgatta a pro- és kontra-Tron tábort is: Nekem egy “The Crypto Panda” tweetben tűnt fel először, hogy a kínai Caixin Global hírei szerint Sun még 2018 végén “illegális tőkebevonás” és egyéb vádak miatt felkerült egy listára, mely miatt nem hagyhatja el a szárazföldi Kína területét.

Közben a kínai kriptós twitter odaáig jutott, hogy Sun valószínűleg még 2018 végén, a tiltást kijátszva jutott külföldre, ahol azóta is (most épp San Franciscóban) tartózkodik. Ha valóban a tiltás ellenére hagyta el a Tron CEO-ja az országot, akkor kevés esélye van annak, hogy megússza a felelősségre vonást.

Ma reggel Justin Sun egy nagyon hosszú és nagyon furcsa megbánó levelet tett közzé a kínai twitterként emlegetett Weibón. Itt tudjátok megnézni a szöveget, melyhez kép formátumban egy hosszabb levelet is csatoltak. A tweet szövege Google Translatebe rakva kb. annyit dob ki, hogy ezen a beteg és vészterhes órán önreflexiót tartott, és rájött, hogy túltolta a marketinget, a hype-ot, és hogy az újságírók és tech CEO-k, akikkel Kínában összeveszett (mert csalónak nevezték) valójában remek szakemberek és tiszteletre méltóak. A hosszú szövegben elméletileg még szó van a Warren Buffet ebédről (ami valós csodálaton alapul, nem marketing volt a célja..), valamint hogy tartózkodni fog az eddigi hypekeltésre épülő marketingtől, és inkább a blokklánc tech fejlesztésére fókuszál.

A fentiekből látszik, hogy Sun veszélyben érzi magát, ezért pedig hajlandó visszavenni a stílusból, és megbánást tanúsítani. Kérdés, hogy mennyire lesz ez elég, ha hivatalos vizsgálat indul ellene Kínában.

TRXUSD napi grafikon a Binance tőzsdén, forrás Tradingview

A TRX árfolyama az utóbbi napokban a fenti balhé hatásának is köszönhetően 30% mínuszt produkált. A grafikonon látható lokális alj (0.02$) elesése után lefelé csak decemberben elért nagy alj környéke szolgálhat komolyabb támaszul, mely további 50% esést jelentene. Az igazi nagy kérdés azonban itt az, hogy a Tron túléli-e egyáltalán Sun esetleges lefogását. Többször volt róla szó az oldalon, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a ma népszerű, de még mindig 90% mínuszban járó altcoinok valaha visszajutnak a 2017 végi csúcsra. A Tron a csúcson 0.35$ áron cserélt gazdát, ma a 0.02-t ostromolja.

Kriptopiac elfogadottságára nézve biztosan negatív hatása lenne, ha a világ összes mainstream gazdasági médiuma által követett Buffett ebéd elmaradna, vagy az azt megnyerő licitálót pénzmosás, csalás, tiltott tőkebevonás stb. vádjával nemzetközi elfogatóparancs alapján letartóztatnák. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img