Egyesült Királyság: kereskedők adatait kérte be az adóhivatal

spot_img

Szakmabeli forrásokra hivatkozva közölte a CoinDesk, hogy a brit adó- és vámhivatal a kriptotőzsdéktől, váltóktól és brókerektől kért be adatokat a kriptopénzekkel üzletelő felhasználóik kapcsán.

Az eddig ismert nevek a Coinbase, az eToro, és CEX.IO. Állítólag ezek kaptak olyan leveleket, amiben az adóhivatal a kereskedési történetet és a személyes adatokat kért be ügyfeleikről. Az említett három vállalat egyelőre nem válaszolt a sajtónak az ügy kapcsán.

A névtelen forrás azt is elmondta, hogy a HMRC két és három évre visszamenőleg kér adatokat: állítólag azok a személyek állnak a vizsgálódás fókuszában, akik a 2017-es év végi csúcs előtt szálltak be.

A CoinDesk az információ szabadságára vonatkozó törvényre hivatkozva megkérdezte az adóhivatalt az esetről, akik megerősítették, hogy „együtt szeretnének dolgozni a tőzsdékkel és a váltókkal, hogy információkat gyűjtsenek a vevőkről és eladókról”.

Ezeknek a tőzsdéknek a birtokában vannak az ügyfeleikkel és tranzakcióikkal kapcsolatos információk. Ezek a tranzakciók pedig potenciálisan adóterhet viselnek és így a hivatalnak jogában áll felszólítani a tőzsdéket az információk megosztására.” – nyilatkozták.

Az adóhivatal továbbá leszögezte, hogy ennél részletesebb tájékoztatást nem adhat.

Más angolszász országok adóhivatalai is lendületet kaptak az utóbbi időben. A múlt héten írtunk róla, hogy az Egyesült Államokban 10 000 Coinbase felhasználó kapott levelet az adóhivataltól, amiben emlékeztették őket a kriptopénzek adózásával kapcsolatos teendőkre. Ausztráliában pedig júniusban jött ki egy átfogóbb szabályozás. Ebben már leírhatóvá tették a kriptopénzek vételét, szabályokat dolgoztak ki a kereskedés adózására – ebben a részvénykereskedés ernyője alá sorolták a kriptopénzeket, és a kriptopénzek mint fizetőeszköz és mint munkabér vonatkozásait is tisztázták.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img