Kereskedés a zónában: hallgasd meg az egyik legjobb kereskedők számára írt könyvet

spot_img

2001. január 1-én jelent meg Mark Douglas ‘Trading in the Zone’ (Kereskedés a zónában) című könyve, amit azóta is a témában kiadott legjobb művek között tartanak számon.

Amazon

A könyv a kereskedés és a piacok mozgásának alapvető törvényszerűségeire tanítja meg az olvasót, amelyekkel elérhető a félelemmentes és az állandóan másokat és külső tényezőket (pl.:esetünkben a bálnákat) hibáztató kereskedés állapota, amit ő ‘zónának’ nevez.

Douglas szerint a kereskedők tévednek amikor azt hiszik, hogy még több és még jobb stratégiákra van szükségük ahhoz, hogy nyereségessé váljanak, mert a piac minden nap végtelen számú lehetőséget biztosít számukra. Sokkal inkább fontosnak tartja, hogy ha valaki megtalálta a személyiségéhez leginkább illő kereskedési formát, akkor minden körülmények között tartsa maguát annak a szabályaihoz és ne engedjen a félelmeinek, ami rendszerint túl korai eladásokhoz, vagy túl késő beszállókhoz (FOMO) vezetnek és ezzel elpárologtatják a trader pénzét.

A kereskedésben szerinte nem létezik a ‘szent grál’, nincsen olyan stratégia, ami az esetek 100%-ban nyereséges lesz. El kell fogadnunk, hogy lesznek vesztes ügyleteink. Ha naplót vezetünk és azt látjuk, hogy a statisztikáink alapján átlagosan minden 10 ügyletünkből 6 nyereséges volt,  4 viszont veszteséges, akkor az olyan megállapítások, mint hogy ‘nyertem / vesztettem’, vagy ‘igazam volt / tévedem’, megszűnnek létezni, mert a kereskedés innentől fogva már csak a valószínűségekről fog szólni, aminek tudatosítása segít abban, hogy elkerüljük az érzelmi alapú (és rendszerint hibás) döntéseket.

Ha van egy nyerő stratégiánk, akkor azzal hosszú távon nyereséget fogunk elérni. Azt viszont soha nem fogjuk tudni megmondani, hogy az a trade amiben az adott pillanatban éppen benne vagyunk, az nyereséges lesz-e vagy sem, mert végtelen számú tényező lehet befolyással egy adott ügylet kimenetelére. Ennek a bizonytalanságnak a létezését el kell fogadnunk, aminek legegyszerűbb módja, ha tartjuk magunkat a saját szabályrendszerünkhöz.

A fenti mellett még több más hasznos tippel, tanáccsal és szemléletmóddal ismerkedhettek meg a könyvben, ami sokat segíthet abban, hogy jobb kereskedőkké válhassatok.

Bár a Kereskedés a Zónában-t tudomásom szerint hazánkban nem adták ki, nemrégiben teljesen véletlenül bukkantam rá egy nem hivatalos(?) fordításra a Youtube-on, ahol valaki magyar nyelven olvassa fel a teljes könyvet. A 6 részes és nagyjából 10 órás hanganyagot ezen a linken keresztül érhetitek el.

Akik beszélnek angolul, azoknak érdemes az eredeti könyvet is beszerezniük, illetve számukra bevezetőként még ezt az 1 órás interjút tudnám ajánlani, amiben a szerző több fontos koncepcióval is megismerteti a nézőket.

Ha érdekel a kereskedés, csatlakozz Discord csatornánkhoz és fontold az előfizetést a Kereskedési Tippek szolgáltatásunkra, ahol ha nem azt kaptad amire számítottál, az első 10 nap során visszafizetjük az előfizetésed díját.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img