Új-Zéland: A kriptopénzben kapott bér legális, adóköteles

spot_img

Az új-zélandi adóhatóság az alkalmazásban állók kriptopénzes bérezésével kapcsolatos információkkal frissítette a hatályos adózási jogszabályokat. Nem meglepő módon a kriptós bevételek után a pontosan ugyanannyi adót kell befizetnie a munkáltatónak, mint amennyit új-zélandi dollárban (NZD) kellene. A dokumentum kiterjed a részben vagy teljes egészében kriptopénzben fizetett bónuszokra is.

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy csak az alkalmazásban állók kriptopénzes fizetésére vonatkozik a szabályozás, a szabadúszókra nem, és ezen csoport adózásával kapcsolatban nem is tartalmaz semmilyen információt.

10.5-33%

A Új-Zélandon négy sávban adóznak a bérek után, a legmagasabb, 33%-os sávot az évi kb. 13 millió forintnak megfelelő összeg felett keresők érik el. Ugyanez vonatkozik a kriptopénzben kapott bérre is. Amennyiben a fiatban számolt havi bér után a megfelelő mennyiségű adó meg lett fizetve, a hatóságot nem érdekli, hogy a nettó rész hány százaléka kerül folyósításra bitcoinban, litecoinban vagy épp új-zélandi dollárban.

Nem bonyolították jobban a kriptós bónuszok és jutalékok adózását sem, a bérre vonatkozó adósáv szerint fizeti be a munkáltató a járulékot a bónusz után, a nettó részt pedig akár 100%-ban is kaphatják kriptóban a dolgozók.

A dokumentum (kriptós rész a 20. oldalig tart) alaposan kifejti, hogy csak azon kriptopénzekben lehetséges a bérek legális kifizetése, amelyek “pénzszerűek”, és amelyeket tőzsdéken közvetlenül fiat pénzre lehet váltani.

Felmerülhet a kérdés, hogy melyik tőzsde vagy szolgáltató árfolyamain határozzák meg a kriptóban kapott bért. Javaslatként azonos napszakban, azonos módszertan szerint, ugyanazon szolgáltatónál javasolják a beszerzést. A kriptóban meghatározott bér pl. 0.1 BTC esetén minden hónapban rögzíteni szükséges a kriptopénz kifizetéskori NZD árfolyamát, ezt kell a megfelelő adósáv szerint felbruttósítani, hogy a munkáltató a megfelelő mennyiségű fiatot fizesse be a munkavállaló után.

Egyesült Királyság: kereskedők adatait kérte be az adóhivatal

Habár ez még mindig nem valódi kriptós adózás, az is komoly előrelépés, hogy a hatóságok pénzként ismerik el a bitcoint és társait. Mivel Új-Zélandon nincsen nyereségadó, a bitcoinban kapott bérre felértékelődés esetén sem rakódik adóteher. Homályosan már feldereng a távoli jövő, ahol a nemzetállamok kriptopénz tartalékaik növelése céljából adókedvezményekkel ösztönzik a cégek és magánszemélyek bitcoinban történő adózását.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img