Kriptopánik: 2018 decemberi szinten a Fear & Greed Index

spot_img

Ma reggeli bejegyzésünk szerint az utóbbi napok meredek piaci esése egy kínai átveréshez kapcsolódhat. Az eséssel párhuzamosan azonnal megjelentek a komolyabb korrekciót várók, illetve új erőre kaptak azok is, akik szerint év elején még nem találtuk meg az idei piac aljat, és ez az árfolyamok további zuhanásával hamarosan megtörténhet.

Az alternative.me Fear&Greed (Félelem és Kapzsiság) Indexe 2018 februárja óta naponta szállítja az 5 tényező figyelembevételével készített jelzőszámát, mely segítségével képet kaphatunk a piac “érzelmi” állapotáról. A mai napon, 3-4 napi meredek zuhanás után, a mutató már második napja tartózkodik az “extrém félelem” mezőben, ami a historikus adatok alapján egy-egy meredek esés végével vág egybe.

Az alternative.me maga is azt írja az oldalon található magyarázatban, hogy extrém félelem időszakok általában jó vásárlási lehetőséget jelentenek. Viszont nem jelentik azt, hogy innen nem mehetnek lejjebb az árfolyamok.

Az index számításához a következőket vizsgálják, zárójelben a súlyukkal:

  • Volatilitás (25%) – Napi volatilitás aránya az utóbbi 30 és 90 nap átlagához képest. Nagy volatilitás szerintük nagy fear.
  • Piaci forgalom (25%) – Magas vásárlási volumen egyenlő kapzsi piac, szintén az utóbbi 30 és 90 nap átlagához képest. A forgalmi adatokat vajon a coinmarketcap alapján nézik?!
  • Közösségi média (15%) –  Twitteren és hamarosan redditen nézik a vizsgált kriptopénzekkel kapcsolatos posztokat és hashtageket, az azokra érkező interakciók számát adott idő alatt. Kiugróan aktív közösségi média = kapzsi piac.
  • Felmérések (15%) – Heti felmérések 2-3000 ember megkérdezésével a strawpoll.com oldalon
  • Dominancia (10%) – A BTC dominancia növekedése félelmet mutat, az altcoinok előretörése a Greed felé mozdítja az átlagot
  • Google Trends (10%) – Nem a “bitcoin” kereséseket vizsgálják, hanem specikusabbakat pl. “bitcoin árfolyam manipuláció”, ami most épp extrém magasan van, tehát ezzel kapcsolatban félnek a befektetők.

Az utóbbi másfél évben a következőképp alakult az index napi értéke:

A napi F&G Index értékek alakulása 2018 eleje óta

A két eddigi legalacsonyabb értéket 2018. február 6-án (8) és november 25-én (9) mérték. Február elejére szinte egyhuzamban 10 000 dollárt esett az árfolyam, akkor először érte el a 6000$ értéket, mely után hosszú konszolidáció következett. November végén a nov. 14-én indult összeomlás első hulláma tetőzött, ekkor 6300$ körülről majd’ 50% mínuszt produkált a piac alig kettő hét alatt. Na ilyen társaságban vagyunk most a tegnapi 11-es index értékkel.

Pirossal jelölve a 10 körüli Fear&Greed Index értékek időpontjai

Amit az index nem tud megmondani, az az, hogy az adott extrém félelem időszak után tartós emelkedés indul-e, vagy netán hosszú időre az eladók kerülnek fölénybe, és tartós, de kevésbbé pánikszerű esés következik.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img