Ausztráliában börtön járhat a 10 000 dollárt meghaladó kriptopénzes utalásokért

spot_img

Világszerte egyre több kormány igyekszik a készpénztől a digitális fizetési megoldások felé terelni állampolgárait. Közéjük tartozik Ausztrália is, ahol hamarosan már nem csak a 10 000 dollár feletti készpénzes vásárlásokban, de az ugyanekkora értékű kriptopénzes utalásokban való részvétel is komoly büntetést vonhat majd maga után.

A nemrégiben benyújtott “A készpénz használatának korlátozásai” (Restrictions on the Use of Cash) elnevezésű törvény javaslat 2020. január 1-től lépne életbe, és a pénzmosás és más bűncselekmények ellen való fellépés címén 25 000 dolláros büntetéssel, és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtaná az azt megszegőket. A jogszabályt elnevezése ellenére nem csak a készpénz, hanem a kriptopénzek használatára is kiterjesztenék.

“Mivel a törvény célja a gazdasági bűncselekmények (csalások, adóelkerülés, terrorizmus támogatása és pénzmosás) elleni fellépés, minden olyan pénzre érvényesnek kell lennie, ami alkalmas lehet ezen tevékenységekre. Túl kicsi ez a gazdaság ahhoz, hogy valaki csak úgy 10 000 dollárral az aktatáskájában mászkálhasson és fizethessen ki egy terméket, vagy szolgáltatást. Fel kell tennünk a kérdést, hogy a régi rendszer további fenntartása kiknek állna az érdekében?” – tette fel a kérdést az ausztrál államkincstár szóvívője.

Úgy tűnik, hogy az ausztrál döntéshozók lemaradtak az Egyesült Államok pénzügyminiszterének néhány héttel ezelőtt tett kijelentéséről, mely szerint a készpénz nem alkalmas arra, hogy bűncselekményeket kövessenek el vele.

USA pénzügyminiszter: a készpénzt nem szokás pénzmosásra használni, csak a bitcoint

Mivel a készpénzhasználatot sokan az alapvető személyiségi jogok közé sorolják, néhányan már tiltakozni kezdtek a ausztrál jogszabály bevezetése ellen, de az ennek során eddig összegyűjtött 6000 aláírás aligha fogja megakadályozni annak életbelépését.

És hogy mi a helyzet nálunk? Általánosságban elmondható, hogy hazánkban havonta 1.5 millió forintos értékhatárig (az áfát is beleértve) lehet élni a készpénzes fizetés lehetőségével. Azt ezt megszegőknek (mind a kifizetőnek, mind az elfogadónak), a 1.5 millió forint feletti részre 20%-os mulasztási bírságot kell fizetnie. (Ez nem adózási tanács, nem vagyok adószakértő.)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img