Újabb pofont kap a Libra

spot_img

Ahogy arról többször is beszámoltunk már, a Facebook tervezett kriptopénze, a Libra már-már sortűz szerű támadás alatt áll, az amerikai FED, az európai központi bankok képviselői, és számos egyéb állami szervezet, például a német trösztellenes hivatal is éles kritikákkal illette az elmúlt időszakban. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy egy olyan kriptopénzről van szó, ami még csak el sem indult, sőt, az indulás időpontja is erősen bizonytalan.

A Bloomberg friss híradása szerint most Yves Mersch, az Európai Központi Bank – European Central Bank ECB – egyik vezetője nyilatkozott úgy, hogy a Libra alááshatja az ECB monetáris politikáját. Az ECB frankfurti konferenciáján hangzottak el Mersch kritikái, a szakember szerint még Európa gazdasági stabilitása is veszélybe kerülhet.

Szerinte “félrevezető, és áruló” a Libra koncepciója, azt is hozzátette, hogy egy cég által létrehozott kriptopénz nem lesz képes arra, hogy a fiat pénzek megbízható alternatíváját nyújtsa. Bár ez utóbbi kijelentés fényében felmerül a kérdés, hogy miért jelenthet veszélyt a Libra akár az egész európai gazdaságra is.

Elsősorban a tervezett projekt mögötti szervezetet, és az infrastruktúrát kitizálta, utalva ezzel a Facebook adatvédelmi botrányaira, többek között a Cambrige Analytica ügyre. A következő, fontos kritikájában azt ecsetelte, hogy a Libra nagy cégek által alkotott “kartell”, nem más, mint nagyvállalatok kísérlete arra, hogy eljátszák a központi bank szerepét.

Hozzátette, hogy a Libra nem lesz decentralizált, nem “cenzúra-mentes”, és nem “határok nélküli”.

Azt persze elismerte, hogy a fiat pénzek sem decentralizáltak, ám mögöttük áll az állam, mint hatalom. Végül azt is megtudhattuk, hogy Mersch szerint csak és kizárólag egy központi bank képes arra, hogy az emberek bizalmát elnyerő, stabil pénzt hozzon létre. Reményét fejezte ki annak kapcsán is, hogy az európai polgárok nem “csábulnak el” a Libra ígéreteitől.

Miért fontosak Mersch kijelentései?

Akár igaza van a bankárnak, akár nincs, akár hitelesek, vagy hiteltelenek a szavai, egy fontos tényezőre ismét felhívja a figyelmet a konferencián tartott beszéde. Méghozzá arra, hogy a Libra – ha egyáltalán elindul – óriási nyomás alatt áll majd, sor- és össztűz zúdulhat rá, ezzel akár talán el is lehetetlenítve a létezését, és működését.

Befektetés gyanánt – akár fiat pénzekhez rögzített stablecoin lesz, akár nem – a Libra kriptopénze lehet, hogy nagyobb konckázatot jelent, mint hinnénk. Lehet ugyanis, hogy a Facebook, és a Libra-szövetség egyéb tagjai nemhogy nem jelentenek garanciát a kriptopénz sikerére, hanem kifejezetten növelik a kockázatot a politika hatalmak támadásai miatt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img