MrCoin podcast: adómentes nyereség, anonim állami kripto, blokklánc oktatás

spot_img

A kedd reggeli Millásreggeli vendége volt Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

(Ha inkább meghallgatnád az adást, klikkelj a lejátszásra.)

A tegnap esti előkészítő anyagunkban még 10 000 dollár alatti árfolyamok szerepeltek, de jött egy huzat és ismét 10 400 felett vagyunk. De ugyanez volt korábban is, amikor ugyaninnen egyetlen húzással 9500-ig estünk vissza. Mi mozgatja most a piacot?

A bitcoinnál egy 10%-os elmozdulás olyan természetes, mint más eszközosztályoknál egy 0.2%-os kilengés. Jelenleg a 9400 dollár tűnik az erősebb támasznak és az adja a csatorna alsó részét, innen pattantunk most vissza 10 000 fölé. Lényegében ez egy további oldalazásnak felel meg, miközben az altocinok továbbra is egyre csak veszítenek a létjogosultságukból és a piaci kapitalizációjukból.

A bizalom egyre inkább a Bitcoin felé fordul, az altok pedig nem jelentenek alternatívát. Az Ethereumot és a Bitcoin Cash-t lehetne még bizonyos szempontból megemlíteni és talán a Ripple-t bár ezt senki sem tekinti befektetési eszköznek. Rajtuk kívül nincs olyan altcoin, ami egy intézményi befektető számára alternatíva lehet.

Akkor nézzük a többi hírt. A napokban felkaptuk a fejünket arra, hogy Portugália milyen kedvező adózási környezetet biztosít a kriptopénzek számára.

Portugáliában egy adóhatóság által kiadott állásfoglalásból derült ki, hogy a kriptókkal történő kereskedés és a kifizetések teljesen mentesek az áfa megfizetése alól. Ez egyébként egész Európára igaz 2015 októbere óta, ami egy svéd adóhatósági ügy miatt alakult így és azóta Európában minden kriptopénz tranzakció adómentesnek számít. De ezen kívül ami érdekes, hogy Portugáliában a kriptopénzekből származó nyereségből sem kell már személyi jövedelemadót fizetni, ami ha jól tudom akkor egyedül Máltán van még így.

Portugáliában is adómentes a nem üzletszerű kriptopénz adás-vétel

Kínában a finisbe ért a saját állami kriptopénz kibocsátása. 

4-5 éve dolgoznak már ezen, amit a Facebook Libra bejelentése is felgyorsított. Kína nagyon szeretné, hogy a valutája nemzetközileg is elismertebb legyen, különösen a mostani kereskedelmi háborúk miatt és ennek részeként döntöttek úgy, hogy a készpénzüket digitalizálják. Szerintük ezzel hatékonyabb lehet a bankok közötti elszámolás és a hétköznapi emberek számára is könnyebb lesz használni. Állítólag anonim lesz ez a pénz, de közben a pénzmosást is vissza tudják majd vele szorítani, amit így együtt nem tudom, hogy hogyan lehet majd megcsinálni, de hamarosan majd kiderül.

Egyébként a világ 4 legnagyobb bankja (ami kínai is egyben), illetve az Alibaba és a Tencent fogja ezt a digitális valutát elterjeszteni az országban.

Elsők között kap a kínai kriptopénzből az Alibaba

A blokklánc is kezd egyre jobban elterjedni például a felsőoktatásban is és egyre másra jelennek meg az ezzel foglalkozó kurzusok.

A Coinbase-nek volt most egy felmérése, ami szerint a világ 50 legnagyobb egyetemének már több mint a fele kínál ilyen jellegű képzést. A megkérdezett diákoknak a harmada érdeklődik ezek iránt a kurzusok irán, ami tavalyhoz képest egy kétszeres növekedést jelent.

Megújult a kezdőknek szóló leckesorozatunk

A fiataloknak megrendült a bizalma a jelenlegi pénzügyi rendszerben és a felmérésben olyan jelzőkkel illeték ezt, mint az ‘instabil, nem hatékony, egyenlőtlen, lassú’, ami azért még sok esetben elmondható a kriptós rendszerekről is, de ez legalább magában hordozza a lehetőségét annak, hogy a jövőben ne így legyen.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu képviselői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img