Elsők között kap a kínai kriptopénzből az Alibaba

spot_img

Ahogy arról az elmúlt hetekben mi is többször beszámoltunk, Kína “nemzeti” kriptopénzt tervez indítani, a kínai központi bank, és a kínai “nép bankja”, a People’s Bank of China részvételével. Öt év kutatás, és fejlesztés előzte meg a hírek szerint a Central Bank Digital Currency (CBDC) indulását, felmerült, hogy idén novemberben már indul a kibocsátás.

A Forbes információi szerint most az is kiderült, hogy kik lesznek azok, akik elsőként részesülnek a kriptopénzből, az illusztris lista hét szereplőből áll, ezek:

  • Alibaba
  • Tencent
  • Union Pay
  • a kínai kereskedelmi, és ipari bank
  • a Bank of China
  • a kínai agrárbank
  • kínai bankárok szövetsége

Stratégiai lépésekről van szó, hiszen a cél az, hogy ezeken a szervezeteken keresztül érjen el a kínai CBDC 1,3 milliárd kínaihoz. Mindezeken túl a tervek között szerepel, hogy “előbb vagy utóbb” az USA lakosságához is eljuthasson a kriptopénz. Az indulás dátumát sem véletlenül tervezik novemberre, hiszen november 11-e nagy nap Kínában, ez ugyanis a “single’s day”, az egyik legforgalamasabb nap a kereskedelemben.

A Libra is inspirálta Kína nemzeti digitális pénzének fejlesztését

Arról is beszámoltunk már, hogy a Facebook tervezett kriptopénze, a Libra komoly inspirációt jelentett a kínai kriptopénz számára, a két projekt struktúrájában is vannak hasonlóságok. Az egyik legfontosabb az, hogy mindkét “szereplő” nagy kaliberű partnerek csoportját gyűjtötte maga köré, a bevezetés, és az elterjedés segítése érdekében.

Azonban míg a Libra esetében olyan piaci alapú szervezetekről van szó, mint például az Uber, addig a kínaiak főként állami szervezetek segítségében bíznak. A technológiában is vannak eltérések, a kínaiak készülnek a jelentős terhelésre, míg a Libra másodpercenkénti 1000 tranzakcióra lesz képes a hírek szerint, addig a kínai krptopénz másodpercenként 300 000-re.

Ez persze többek között azért lehetséges, mert a kínaiak nem teljesen decentralizált rendszert építenek.

“Részben központosított” megoldásról van szó, egy algoritmus helyett a központi bank határozza meg többek között a kriptopénz mennyiségét. Szakértők szerint Kína fontos célja a kriptopénzzel, hogy visszaszorítsa a készpénzhasználatot az ázsiai országban, ám a bankszámlákon lévő nemzeti valutát, a renminbi-t nem kívánják lecserélni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img