Arany vagy bitcoin, bitcoin vagy arany

Megosztom

A feltörekvő stabil coin kibocsátó Paxos (ami többek között a Binance dollár alapú stabil coinjának kibocsátója is lesz) hamarosan piacra fogja dobni legújabb termékét, az arany fedezetű PAX Gold-ot. A PAXG tokenek értéke 1 troy uncia (31g) arany árával fog megyezeni.

A Paxos szerint ma már egyre több ember szeretné aranyba fektetni a pénzét, de annak megvásárlása és fizikai tárolása is túl nehézkes. A PAXG mindezt sokkal egyszerűbbé teszi és a segítségével akár egy uncia töredékét is megvásárolhatják majd az érdeklődők. A nemzetközi London Good Delivery standardnak megfelelő arany letétet egy londoni széfben fogják elhelyezni, a Paxos weboldalán keresztül pedig a tokeneket a tulajdonosaik akár valós aranytömbökre is beválthatják. A PAXG forgalmazását New York állam pénzügyi felügyelő hatósága (NYDFS) is jóváhagyta.

1 uncia arany

Ha a konkrét kibocsátók nevére már nem is emlékszünk, az elmúlt években mégis számtalan ehhez hasonló bejelentésre emlékezhetünk. Az arany fedezetű tokenek elsőre egy jól hangzó befektetési lehetőségnek tűnnek, ám az eddigi tapasztalatok ezt nem feltétlen támasztják alá.

A Blockdata analízise szerint, 2017 óta már 134 stabil coin indulását jelentették be. Ezek közül jelenleg 66 érhető a különböző kriptotőzsdék valamelyikén, 24-ről pedig már biztosan tudni lehet, hogy becsődölt és bár sokakat meglephet, de ezek közül 16 (vagyis a bebukott vállalkozások kétharmada) épült arany fedezetű stabil coinokra.

A felmérést készítők szerint a sikertelenség oka az lehet, hogy míg a fiat pénz alapú stabil coinok értékét garantáló összegeket egyszerűen el lehet helyezni egy bankszámlán, az aranynál sokkal több problémát kell megoldani, például annak biztonságos tárolását és őrzését, valamint azt, hogy az arany önmagában sem egy stabil pénzügyi eszköz és az árfolyamingadozásából eredő bizonytalanságok is megoldhatatlan helyzetek elé állíthatják a tokenek kibocsátóit.

Bár a bitcoin és az arany tulajdonosok sok szempontból szövetségesei is lehetnének egymásnak, a szakadék mintha egyre mélyülne a két befektetői csoport között. Ez részben egy pár hónappal ezelőtt indult marketingkampánynak is köszönhető, aminek reklámjaival ma már rendszeresen találkozhatnak az amerikai TV csatornák nézői.

#dropgold: Felejtsd el az aranyat!

A napokban a Twitteren is üzengetni kezdett egymásnak az arany- és a bitcoin maximalizmus egy-egy prominens képviselője, Anthony Pompliano és Peter Schiff, akik pár hete egy élő TV-s vitában is megmérkőztek egymással.

  • Anthony Pompliano (becenevén Pomp): a Morgan Creek Digital befektetési alap vezetője, a CNBC gazdasági műsorainak rendszeres vendége.
  • Peter Schiff: ismert amerikai bróker, pénzügyi szakértő és média személység. Már többször is figyelmeztetett a dollár és a gazdaság várható összeomlására és emiatt évek óta arany vásárlásra buzdítja az embereket. Köztudottan bitcoin szkeptikus.

Pomp: A bitcoin dominanciája már 70% és még tovább fog növekedni.

Peter Schiff: Nemrégiben a bitcoin mániások még azt mondták, hogy a dominancia mutató nem mértékadó. Döntsétek el végre, hogy mit akartok. A gyengélkedő altcoinok előrejelzik a bitcoin sorsát is. Vegyétek már észre a fától az erdőt.

Pomp: Ne keverd össze a kripto megszállottakat a bitcoin megszállottakkal. Két teljesen különböző csoportról van szó. Ez olyan lenne, mintha az aranyról azt mondanánk, hogy csak akkor fog emelkedni az árfolyama, ha a kavicsok is drágábbak lesznek. Nyilvánvaló, hogy a kettőnek semmi köze sincs egymáshoz. De folytasd csak amit csinálsz, sok emberhez eljut a Bitcoin híre neked köszönhetően.

Peter Schiff: Az arany és a kavicsok között sokkal nagyobb a különbség, mint a bitcoin és az altok között. A kriptopénzek nem is érnek többet egy marék kavicsnál, bár azokat legalább fel lehet használni valamire, például fel lehet tölteni velük egy akvárium alját.

Pomp: Egyszer nekem is volt egy akváriumom és a magas infláció miatt a kavicsok az alján ma már sokkal többet érnek, mint mondjuk 2012-ben.  Egyébként az arany is kevesebbet ér, mint 2012-ben. Szerintem nem kellene kavicsokkal dobálóznod egy üveg falú akváriumban.

Peter Schiff: Direkt azt az időszakot emelted ki, amikor az arany elérte a csúcsát egy nagyobb korrekció előtt. 10 évvel ezt megelőzően 300 dollár volt egy uncia arany, most  viszont 1500-ba kerül. A 2012 óta tartó korrekció véget ért, az arany ismét emelkedik és jobban teljesít, mint az infláció.

Pomp: Csak szivattalak, pihenj le inkább. Nyugi a bitcoin nem megy sehová, még több évtizeded lesz arra, hogy vitázhass róla.

Peter Schiff: Inkább teniszt nézek, de még a labdának is több haszna van, mint a bitcoinak. A U.S. Open serlege egyébként ezüstből készült, mert túl drága lenne aranyból kiönteni. Bitcoinból nem lehet trófeákat készíteni.

Pomp: Az emberek már nem hiszik el, hogy az arany képes legyen betölteni a globális pénz szerepét. Ne kezd már el megint azt mondogatni, hogy ‘de azért még lehet belőle ékszereket meg trófeákat készíteni’. Az arany sok mindenre jó lehet, de nem lesz belőle világpénz.

Peter Schiff: Az arany és az ezüst nem veszítette el senkinek sem a bizalmát. A kormányok átvertek mindenkit, amikor az arany helyett a papír pénzt helyezték előtérbe, miközben a háttérben a központi bankjaik továbbra is folyamatosan felvásárolnak minden aranyat. Szerencsére ma még az emberek is vehetnek maguknak aranyat és tárolhatják abban a vagyonukat. Az arany a bitcoinnal ellentétben akár már ma is pénzként funkcionálhatna.

Pomp: A Microsoft, a Subway és még egy csomó vállalat elfogadja a bitcoint. Az aranyat miért nem fogadják el?

Peter Schiff: Ha az emberek bizalma megszűnik a dollár felé, akkor a boltokban ismét aranyban határozhatják majd meg a termékek értékét és a vásárlóknak néhány gramm arannyal kell majd fizetniük értük.

Pomp: Peter…de most komolyan…már nem 1746-ot írunk.

Peter Schiff: A közgazdaságtan törvényei igazak voltak akkor is és ma is. Egyébként ugyanez igaz a buborékokra is. A Bitcoinnal ti most éppen az 1630-as holland tulipánmániát élitek át újra.

Bár az ilyen internetes szópárbajokat nyilván nem kell túl komolyan venni, Pomp-nak 250 000, Shchiffnek 160 000 követője van, így gondolataik sok emberhez juthatnak el. A párbeszédhez egyébként sok hozzászólás is érkezett. Ezek többsége szerint a fizikai arany használata olyan sok kényelmetlenséggel járna, hogy elképzelhetetlen lenne az arra való átállás és az, hogy Schiff víziójának megfelelően a boltban is ezzel kelljen majd fizetni a különböző az árucikkekért.

Az aranypárti befektető egyébként már 8 éve, a bitcoin 17.5 dolláros árfolyama óta igyekszik lebeszélni mindenkit az abba történő befektetésről.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, látogass el a Coinmixed oldalára.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel