Valami furcsa történik a BTC keresésekkel

spot_img

A mainstream média lapjai közül a Forbes is beszámolt a BTC, és a bitcoin kulcsszavak keresési trendjeiben látható furcsa jelenségre, mi magunk is utánajártunk, és valóban óriási, látszólag indokolatlan emelkedés történt az utóbbi időben. Fontos tudni, hogy egy olyan fiatal “pénzügyi eszköz”, mint a bitcoin – és általában a kriptpénzek – életében a széles tömegek pillanatnyi figyelme – vagy annak hiánya – erősen hathat az árfolyamra.

Aprócska kitérő, mielőtt továbbmennénk: az úgynevezett “kapcsolódó keresések”, vagyis azok a kulcsszavak, amikre a vizsgált kulcsszóra kereső felhasználók szintén kereséseket kezdtek a következőek: benz, bmw, hitel, ps4, Binance. Ha ebből levonható bármilyen következtetés, azt az olvasóra hagyjuk.

Visszatérve a lényegre, szakemberek szerint valaki, vagy valakik manipulálják a Google kereséseket a két ominózus kulcsszóra, minden bizonnyal azért, hogy ezen keresztül az árfolyamra is hatással lehessenek. Már önmagában az is gyanakodásra ad okot, hogy a “bitcoin” kulcsszónál mindenkor jóval kevésbé használatos “BTC” kulcsszó megelőzte az előbbit, ebből is feltételezhetjük, hogy nem a világ bolondult meg, még csak nem is mi, hanem csalásról van szó.

Arról nem is beszélve, hogy a vonatkozó keresések mennyisége még a 2017-es bullrun idején tapasztalt számokat is messze felülmúlja.

Az USA-ban regisztrált keresések a “BTC” kulcsszóra.

Világszerte regisztrált keresések a “BTC” kulccszóra.

Ebben a nézetben pedig az elmúlt öt év, világszerte megkezdett kereséseit tekinthetjük át a “BTC” kulcsszóra, jól látszik, hogy a 2017-es, az eddigi legmegasabb bitcoin – és egyéb kriptopénz – árfolyamokat eredményező bullrun során tapasztalt érdeklődést is messze meghaladja a mostani.

A Kryptografen összefoglalója szerint úgy tűnik, hogy Romániából indult a trend, ám még a szaklap is kérdésfelvetéssel kezdi anyagát, jelezve ezzel, hogy korátnsincs (még) bizonyosság a történtek kapcsán. Bár Bendik Norheim Schei, a lap munkatársa azért levon egy konlúziót, véleménye szeirnt “racionális” arra gondolnunk, hogy manipuláció történt, illetve történik.

Schei azt is kiemelte, hogy VPN-ek használatán keresztül érhették el a globális trend kialakulását, vagyis azt, hogy úgy tűnjön: a világ számos pontján megnövekedett az érdeklődég. A “The Crypto Trader” szerzője, Glen Goodman veterán bróker szerint a metódus roppant egyszerű:

  • bitcoint vesznek az elkövetők,
  • a hamis keresések tömegével megpróbálják becsapni a kereskedési algoritmusokat,
  • ha sikerül, akkor azok automatikusan vásárolnak,
  • ez árfolyamemelkedést eredményez,
  • a vásárláshoz képest magasabb áron eladnak.

Ráadásul országonként arra az idősávra lettek ütemezve a felpumpált keresések, amitől a lehető legnagyobb hatást várták az összképben. Itt újabb, apró kitérőt teszünk, ha már használtuk a Google Trends eszközét, visszamentünk az időbe, ameddig csak lehetett, megnéztük a “bitcoin” kulcsszó kereséseit, egészen 2004 január elsejétől a mai napig:

Szépen kirajzolódik, ahogy egy-egy felfutást összeomlás követ, bár a mintázatban természtesen szokatlan a 2017-es, óriási felfutás, még annak ellenére, is, hogy a menetrendszerű visszaesés ekkor is bekövetkezett.

Miért fontos ez az esemény?

A keresések manipulációja azért fontos, mert ismét – és sokadszor – felveti a problémát, miszerint még erősen bizonytalan, ahogy mondani szokták: vadnyugati(as) a piac, nyitva kell tartanunk a szemünket, tájékozódnunk kell, mielőtt bármiféle lépésre szánnánk el magunkat.

A Google Trends fontos eszköz minden kereskedő, és befektető számára, hiszen első kézből, mi magunk tájékozódhatunk egy fontos indikátor, a keresések mennyisége kapcsán. Ha pedig szokatlan, kiugró értékeket látunk, akkor további tájékozódás útján megtudhatjuk, hogy valós, természetes piaci folyamatokról, vagy manipulációról van-e szó.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img