Belső-Mongólia október végéig leállítja az “illegális” bitcoin bányászatot

spot_img

A borítóképen Buddha tenyere látható, egy negyvenezer négyzetméter területű művészeti alkotás Kína Belső-Mongólia autonóm tartományából.

Az utóbbi napokban újra felbukkantak a kínai bányászati tiltással kapcsolatos hírek, ezúttal Belső-Mongóliából. Egy központi kormányzati Coindesk értesülés alapján a Yahoo Finance is lehozta, hogy nagyszábásű ellenőrzési kampány során az illegális bányászatot október végéig megszüntetik az tartományban. A döntés a központi kormányzattól származik, és egy, az egész országot érintő terv része, mellyel Kína teljes egészében elzavarná a kriptopénz bányászati iparágat az országból. A tervet még áprilisban vetette fel a kormányzat, de elméletileg a végső döntés még nem született meg.

A mostani ellenőrzések során engedélyekkel nem rendelkező bányákat keresnek, akik magukat big data vállalatnak vagy felhő szolgáltatónak álcázva, kedvezményes áramot és adókedvezményeket használva működik. Azok a cégek, amelyek átmennek a vizsgálaton, ideiglenes engedélyt kaphatnak, a piaci áron kell beszerezniük az áramot és fel kell készülniük rá, hogy a közeljövőben be kell zárniuk a boltot. Belső-Mongólia Kína egyik legnagyobb területű, ásványkincsekben leggazdagabb tartománya, a világ kőszén tartalékainak negyedét birtokolja. Az óriási füves puszta tökéletes terep a szélerőművek számára, melyet egyre inkább ki is használnak.

Nekem személy szerint furcsa, hogy Kína elüldözné a bitcoin bányászokat ahelyett, hogy kriptopénzben is fizethető adót vetnének ki rájuk. Ezzel a húzással az ország tartalékot képezhetne bitcoinból (ha még nincs neki…) és a vezető kriptopénzekből, mely nagyon jól jöhet még az elkövetkező évtizedekben. Arról nem is beszélve, hogy közvetlen felügyelettel lehetne a globális hashrate egy része felett. Talán csak nem akarják, hogy globális verseny indulon a Bitcoinért?!

A hálózati hashrate épp 10% körüli mértékben húzódott vissza a néhány nappal ezelőtti mindenkori csúcsról. Ha a kínai tartományban október végére a kapacitás jelentős része kiesik, arról tudni fogunk, ha máshogyan nem, hát a grafikonról:

Kína 2017 őszén tiltotta be a kínai kriptopénz tőzsdéket, majd 2018-ban megtiltotta állampolgárainak a külföldi tőzsdék használatát is. Bitcoin tartása azonban egy néhány hónapos bírósági döntés értelmében változatlanul nem illegális, sőt, digitális vagyontárgyként törvényi védelem illeti tartását.

A kriptopénz bányászat lehet a kínai adóelkerülők menedéke

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img