Újra “extrém félelem” uralkodik a piacon

spot_img

A tegnapi napon a kriptopiaci hangulatot vizsgáló index elérte a mindenkori legalacsonyabb értékek közelében található 12-es, “extrém félelem” kategóriába sorolható értéket.

Korábban ezt írtuk az indexről: ” Az alternative.me Fear&Greed (Félelem és Kapzsiság) Indexe 2018 februárja óta naponta szállítja az 5 tényező figyelembevételével készített jelzőszámát, mely segítségével képet kaphatunk a piac “érzelmi” állapotáról. A tartós “extrém félelem” a historikus adatok alapján egy-egy meredek esés végével vág egybe. Az alternative.me maga is azt írja az oldalon található magyarázatban, hogy extrém félelem időszakok általában jó vásárlási lehetőséget jelentenek. Viszont nem jelentik azt, hogy innen nem mehetnek lejjebb az árfolyamok.”

A mutatószám forrásairól bővebben korábbi, a témában írt bejegyzésünkben tájékozódhatsz:

Kriptopánik: 2018 decemberi szinten a Fear & Greed Index

Nézzünk néhány példát korábbi extrém alacsony értékekre, hogy megtudjuk használható-e a piac irányának megjósolására:

  • 9-es index érték – BTC=3500 és 4000$ között – 2018. november 25.: A nap során a bitcoin árfolyama előbb csökkenésnek indult, majd napokon át tartó emelkedést követően közel 28%-os emelkedést produkált. Az emelkedés 3-4 napig tartott, ami után még két esés következett 3100-3200 dolláros aljig.
  • 10-es index érték – BTC= 3300 és 3150$ között – 2018. december 14.: A fent említett esés december 15-én tetőzött, jelen esetben tehát az index a lehető legjobban teljesített, pontosan eltalálta a lokális aljat, ami után fél éven keresztül tartós emelkedés és 350% körüli profit következett.
  • 5-ös index érték (másnap már 33) – BTC= 9800 és 10200$ között – 2019. augusztus 22.: A jelzés utáni napokban közel 10% emelkedés, egy hónapon át pedig oldalazás következett, melynek végén, néhány nappal ezelőtt, letört az árfolyam 8000$ környékére.

A fenti példákból az látható, hogy rövid távú profitszerzésre alkalmas lehet az extrém félelem piaci hangulat időszakában indított bevásárlás. Egy hosszabb trend eltalálására akkor látok esélyt a mutatószám figyelembevételével, ha tartósan 10-20 közötti extrém félelem értékeket látunk. Jó példa erre 2018 decembere és 2019 január vége-február eleje.

Szintén érdemes megfigyelni az év első felében látható emelkedő trendet, mely 95-ös kapzsiság értékben zárult június 26-án, a nyár eleji vásárlói trend pontos csúcsán. Legközelebb, mikor 90 felett jár az index értéke, erre is vissza fogunk térni, hiszen a lokális és trend csúcsok megállapításához hasonlóan értékes adalék lehet.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img