Mindenkori csúcson Hongkongban a LocalBitcoins forgalma

spot_img

A Hongkongban hónapok óta tartó tiltakozások a héten véres fordulatot vettek, mikor egy kaotikus utcai jelenet közben egy 17 éves, műanyag csővel felszerelt tüntetőt közvetlen közelről mellkason lőtt pisztolyával egy rohamrendőr. Sokan pontosan ettől az eszkalációtól féltek. A földön felvő diák képe bejárta a világsajtót, az eddig nagyrészt békés tiltakozók közül egyre többen radikalizálódhatnak, ami az ő oldalukról feltétlenül szükségesnek tűnhet, míg Kína felől nézve okot adhat a komolyabb beavatkozásra.

A hónapok óta tartó tüntetések a város gazdaságára is kezdik rányomni a bélyegüket, gyakran akadozik az egyébként közel tökéletes tömegközlekedés, az általában nagyon magas szállodai szobaárak akár 50%-os mínuszban is járnak, a hongkongi tőzsdeindex 15%-os mínuszt mutat a hat hónappal ezelőtti állapothoz képest.

A bizonytalanság felhajtja az alternatív pénzügyi eszközök iránti keresletet, ezt láttuk korábban Venezuelában, Zimbabwéban és Argentínában is. A héten a közvetítő kizárása nélküli kriptopénz kereskedést lehetővé tevő LocalBitcoins rekord forgalmat bonyolít a városállamban, egy hét alatt közel félmilliárd forintnyi bitcoin cserélt gazdát a felhőkarcolók árnyékában.

Hongkongi LocalBitcoins heti forgalom alakulása HKD-ban számolva

Az eseményről több ok miatt is érdemes beszámolni. Azt egyértelműen látjuk, hogy ha meginog a rendszerbe vetett bizalom, a kétkedők egy része a kriptopénzekhez nyúl vagy az egyszerű nemzetközi küldés, vagy az értéktárolási funkció miatt. Hongkong esetében a helyi valuta az élet folyamatos akadozása és a negatív(nak tűnő) hírek ellenére nem veszített értékéből, amely annak köszönhető, hogy több évtizede az amerikai dollárhoz kötött árfolyamon (1 USD = 7,75-7,85 HKD) tartja a helyi jegybank.

Nem biztos azonban, hogy ez mindig így lesz. Augusztus végén, még a durvább utcai történések előtt publikált a The Wall Street Journal a témában egy cikket, amely megemlíti, hogy nemcsak évtizedek óta bevált ez a rendszer, de a jegybank dupla annyi devizatartalékot tart, mint amennyi a forgalomban lévő Hongkongi dollár (HKD) mennyisége. Az WSJ és a jegybank szerint is akkor lehet tartani az USD/HKD sáv áttöréséről, és a HKD jelentős gyengülésétől, ha nagyon komoly bizalomvesztés történik a fennálló rendszer iránt.

Ugyan egyelőre nem tűnik valószínűnek, de a tüntetések durvulásával és a kínai hadsereg beavatkozásával ez bekövetkezhet. Ebben az esetben a tőke már most is gyorsuló menekítéséhez, vagy a megtakarítások védelméhez a héten látottnál jóval nagyobb arányban fognak kriptopénzeket igénybe venni.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img