Andreas Antonopoulos: A Bitcoin lehet a következő Bitcoin

spot_img

Hétvégén közzétett videójában, az ismert Bitcoin evangelista Andreas Antonopoulos arról beszélt, hogy miért a Bitcoin lehet majd a következő Bitcoin. A következőkben a beszéd lényegi összefoglalóját olvashatjátok el.

Andreas az első percben görög nyelven köszönti a helyi közönséget, ezt követően az előadás angolul folytatódik.

Az előadás felütéseként Andreas elmondta, hogy a világ különböző pontjain különböző szempontokat tartanak fontosabbnak a hallgatói és hogy a jelen eseménynek helyt adó Görögországban nem a technológia, hanem inkább a befektetés lehetősége foglalkoztatja az embereket.

“Állandóan azt kérdezik tőlem, hogy mi lesz a következő Bitcoin, vagy néha azt, hogy mi lesz a következő Ethereum, ezért már rögtön az előadás elején elárulom a választ: a következő Bitcoin valószínűleg nem lesz más, mint a Bitcoin.”

Sokan keresik a következő tuti befektetést, de szerinte azt, ami a Bitcoinnal történt, többé már nem lehet reprodukálni. Ahogy ő fogalmazott, a Bitcoin szeplőtelenűl fogant.

“Ha a Bitcoin születésének évében valaki felvetette volna, hogy mi lenne, ha az állam kezéből kivennénk a pénz létrehozásának jogát és azt a jövőben az interneten keresztül végeznénk, mindenki hülyének gondolta volna az illetőt. 

Akkor még senki sem hitt abban, hogy ez működni fog és ezért működött. Ha valaki biztosan tudta volna, hogy a bitcoin értéke meg fog százszorozódni, akkor ebbe fektette volna mindenét és meggazdagodott volna belőle. De ha ezt egyvalaki tudta volna, akkor mindenki más is rendelkezett volna ezzel az információval.

A piacok így működnek: ha mindenki tudja valamiről hogy az a tuti befektetés és te is veszel belőle, akkor valószínűleg te is a balekok közé fogsz tartozni.

Általában azt szoktam javasolni, hogy a tudásba érdemes befektetni. Ha valamit megtanulsz, annak nem veszítheted el a felét egyetlen hétvége alatt. Ha viszont valakit meg kell kérdezned arról, hogy érdemes-e most befektetned valamibe, az azt jelenti, hogy egyáltalán nem érted azt a valamit és ezért a pénzedet sem kellene ebbe fektetned.

Azok akik megszázszorozták a Bitcoinba fektetett pénzüket hatalmas kockázatot vállaltak és a kezdetekben ezért mindenki őrültnek tartotta őket.

Én azért vásároltam először bitcoint, mert számítástechnikával foglalkozó emberként érdekelt a működése, és ahhoz hogy ki tudjam próbálni, vennem kellett egy keveset. 100 dollárt költöttem erre, de bárki akinek ezt elmondtam egyből rávágta, hogy kár volt ezt a pénzt kidobni az ablakon.

Ez volt akkor. Ma viszont, amikor te felteszed magadnak a kérdést, hogy mivel százszorozhatod meg a pénzedet, már nem vagy egyedül. Az egész világ figyeli ezt a területet és ugyanazt keresi mint te. És közöttük vannak azok az emberek is, akiknek sokkal több pénze és tapasztalata van ezen a téren, mint neked.

Ők nem feltétlenül azt keresik, hogy mi lesz a következő Bitcoin, hanem azt, hogy a tömegek melyik kriptopénzről fogják azt gondolni, hogy az lesz a következő Bitcoin. Ez az, amit úgy hívnak, hogy pump and dump. A bennfentesek korán beszállnak azokba a projektekbe amiket könnyű promótálni, felbérelnek egy csomó influenszert a közösségi médián hogy reklámozzák  azokat, majd amikor már mindenki ezekről beszél és az árfolyam is az egekbe szökött, eladnak mindent, a kisemberek pedig ott maradnak az értéktelen tokenjeikkel.

Aztán kezdődik minden elölről. Te azt hiszed, hogy az előző befektetésed ugyan nem jött be, de ez az új kvantumrezisztens mesterséges intelligencián alapuló coin majd leváltja a bitcoint és ismét felteszel rá egy csomó pénzt, miközben ismét csak ugyanazoknak bukod át a pénzedet.

Amikor a bitcoin elindult ez még nem így volt. Senki sem hitt abban, hogy ebből valami jó dolog is kisülhet.

Amikor én először vásároltam bitcoint 2 dollárba került egy darab és 100 dollárt költöttem rá. Aztán megint vettem egy keveset és pár hónap múlva, amikor már 800 dollárt értek a coinjaim eladtam őket és vettem belőle egy Xbox-ot. Ha valaki azt mondta volna nekem, hogy ez a 2 dolláros coin 20 000 dollárt is ér majd egyszer, kiröhögtem volna. És ha most azt mondom, hogy egy nap 150 000 dollárt fog érni, az ugyanolyan valószínűtlennek tűnik. Talán meg fog történni, talán nem. Ez benne a kockázat. Idén januárban is ott volt a kockázat, amikor 3000 dollárért vehetett volna bárki bitcoint.

A taktika egyszerűnek tűnik. Vegyél olcsón és adj el drágán. De valamiért mindenki drágán vesz és nagy veszteséggel ad el. Amikor mindenki majd megőrül, akkor te is veszel, amikor pedig kitör a pánik, te is eladsz másokkal együtt. Onnan tudom, hogy már velem is megtörtént. Ez mindenkivel megtörtént.

Szerintem az egész a biológiára vezethető vissza. Ha egy faj talál egy olyan környezetet, ami tökéletesen megfelel a számára, akkor egyszerűen az uralma alá hajtja azt a régiót. Ha elengedsz néhány nyulat egy olyan helyen, ahol nincsenek jelen az őket fogyasztó ragadozók és élelemből is bőséges mennyiség áll a rendelkezésükre, akkor elszaporodnak. Ha egy organizmus elterjed egy bizonyos környezetben, akkor kizár onnan minden hozzá hasonló, akár még valamilyen szinten nála fejlettebb fajt is.

Amikor arról beszélünk, hogy az államok által kibocsátott központosított pénz helyett legyen egy elkobozhatatlan, nem cenzúrázható, határokon átívelő fizetési eszközünk, akkor az a pozíció már foglalt. Az már a Bitcoiné. Hogy valaki létre tudna hozni egy fejlettebb Bitcoint is? Csak tessék, de senkit sem fog érdekelni.

Tegyük fel hogy jön egy új kriptopénz, ami jobban skálázódik, gyorsabb, olcsóbb, stb. Ha a Bitcoinnal egy időben hozták volna létre, simán legyőzte volna azt, de most már egy olyan környezetben kellene érvényesülnie, ahol a fejlesztők többsége a Bitcoin iránt köteleződött el. Erről szólnak a szakkönyvek, erre vannak a már korábban megírt programkönyvtárak, ez az egyetlen, ami megfelelő likviditással rendelkezik a tőzsdéken, ehhez érhető el már 26 féle wallet, ezt fogadják el egyre több boltban és ezt ismeri az összes ismerősöd.

Ha létezne egy ilyen kriptopénz, az már nem szálhatna harcba a Bitcoinnal, de talán első lehetne egy másik felhasználási területen. Ezt viszont olyan környezetben kellene elérnie, ahol már a legelső naptól kezdve komoly támadásoknak lenne kitéve. Rengetegen küzdenének meg ugyanazért a címért. Amikor a Bitcoin elindult, senkivel sem kellett megküzdenie. Sem az első, sem a második napon. Az ezredik napon se nagyon hallott még róla senki. Mire megtámadták, már elég erős volt ahhoz, hogy túlélje ezt. Ha ma kijelented, hogy van egy ötleted ami jobb mint a Bitcoin, másnapra már ízekre szedik azt a szakértők és vége is a történetnek.

Emlékszem 2013 decemberére, amikor az Ethereum elindult és Vitalik egy emailben kérte, hogy véleményezzük a munkáját. Az állt benne, hogy van egy ötlete, amihez fejlesztőket és befektetőket keres. Amikor megkaptam és elolvastam a white papert, az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy mindezt miért nem a Bitcoin hálózaton akarja megvalósítani?

Felhívtam őt Skype-on és azt mondta, hogy megpróbálkozott vele, de a Bitcoin működését túlságosan specifikusnak találta. A célok, amiket meg akart valósítani szerinte megérték azt, hogy megpróbáljon a nulláról felépíteni egy teljesen új rendszert. Az Ethereum időnként nagyon reménykeltő, néha pedig nehézségekkel küszködik. Néhány év múlva majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Az Ethereum hívők viszont mostanában már egyre többször mondják azt, hogy az Ethereum minden olyan dologra képes, mint a Bitcoin, ami viszont nem igaz. Rengeteget dolgoztak azon, hogy megkülönböztessék magukat a Bitcointól és mostanra már egy egészen más versenyben érdekeltek. Az Ethereum az okos szerződésekre épül és itt kell helytállnia, nem pedig az akár kormányzati méretű támadásoknak is ellenálló, bárki számára nyitott pénzrendszerek mezőnyében.

Az Ethereum nem lehet a következő Bitcoin, de ami vicces, hogy az Ethereum mögött is ott van a következő projekt, ami azt mondja magáról, hogy majd ő lesz a következő Ethereum. Persze a fenti okoból ők sem lehetnek majd a következő Ether, ez a terület már foglalt és nem feltétlenül azért, mert az Ethereum a legjobb, hanem azért, mert ez volt az első és elég ideig túlélt ahhoz, hogy dominálja a saját területét.

Az elsőket nem akkor tudják majd letaszítani a trónról, ha náluk jobb technológiával állnak elő, hanem akkor ha azok önmaguktól buknak el. A következő Bitcoin megjelenéséhez a Bitcoinnak el kell buknia. És a bukás nem azért fog bekövetkezni, mert megint feltörnek egy tőzsdét, vagy mert Kína 37.-szer is betiltja a BTC-t. Ez nem elég. Az sem, ha maga Trump emeli fel a hangját ellene. Még a Facebook és a JPMorgan is kudarcot fog vallani. Azt hiszik, hogy az ő kriptopénzük jobb lesz, pedig nem. 

A Bitcoinnak belülről kell elbuknia egy kritikus kijavíthatatlan hiba miatt, vagy a közösség belé vetett bizalmának hiánya miatt. Az Ethereumnak szintén.

Ez jó és rossz hír is egyben.

Rossz, mert ha van egy csomó shitcoinod, hát bocs de egyik sem lesz a következő Bitcoin, sem a következő Ethereum. A világ legjobb technológiája és csapata is a tiéd lehet, de ha rossz időben indulsz és nem tudod elég jól megkülönböztetni magad a többiektől, el fogsz bukni. A Microsoft jelenleg mindent elkövet, hogy a Bing keresőjükkel legyőzzék a Google-t, de senki sem használja azt csak az, akire a Windows telepítése miatt rákényszerítik, hogy ez legyen az alapértelmezett böngészője.

A jó hír, hogyha egyikük is elbukik, akkor egy olyan versenyző fogja átvenni a helyét, ami azonnal befoltozza majd azt a rést, ami az elődjének bukásához vezetett. És ha a fejlesztőinek van egy kis esze, akkor innentől kezdve ezt az utódot is úgy fogják majd nevezni, hogy Bitcoin, mert ez a legerősebb brand név és így a Bitcoin is halhatatlan maradhat. A coin maga, ami betölti a Bitcoin bukása után keletkező űrt változhat, de a betöltött szerep és maga a név is változatlan maradhat, így az új Bitcoin talán nem lesz más, mint maga a Bitcoin.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img