A Bitcoin bányászat időszakos trendje lehet hatással az árfolyam alakulására

spot_img

A Bitcoin árfolyamának idei emelkedésével ASIC-ok iránti kereslet is újra az egekbe szökött, a szinte monopol helyzetben lévő Bitmain azonban képtelen lépést tartani a vásárlói igényekkel. De nem ők az egyetlenek, akik előtt kígyózó sorokban várakoznak az ügyfelek.


A néhány héttel ezelőtt piacra dobott S17e és T17e típusokat egy perccel a megjelenésüket követően már el is kapkodták a Bitmain webáruházából.

A MicroBT egy bányászeszközöket fejlesztő vállalat, amit a Bitmaintől kilépett és korábban az Antminer S9-es típusát fejlesztő vezető mérnök hozott létre. A MicroBT Whatsminer szériája az eladási számok tekintetében egyszerűen felmosta a padlót a Bitmainnel. Egy szeptemberi konferencián elhangzottak szerint, a Bitmain által eddig értékesített ~40 000 db S17-essel szemben, május óta 100 000 db Whatsminer M20s és M21s kelt el, a napokban pedig újabb 200 000 egység gyártása fejeződhet be.

A bányagépek gyártása során problémát jelent, hogy a gyártók csak jelentős lemaradással képesek reagálni a Bitcoin árfolyamának és ezáltal a piac igényeinek a változásaira, amit elsősorban a beszállítóik leterheltsége okoz. Az olyan vállalatok, mint a Bitmain és a MicroBT ugyanis csak tervezői a bányászathoz használt ASIC chipeknek, azok tényleges összeszerelését a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) és a Samsung gyáraiban végzik el.

Az ASIC-ok gyártása egyszeri, de jelentős kiadással jár, ezért előállításuk csak akkor gazdaságos, ha azt nagy mennyiségekben végzik el. Ez viszont azt jelenti, hogy a gyáraknak leadott megrendelések teljesítése kilenc, vagy akár még több hetet is igénybe vehet. Az elhúzódó várakozási idő miatt, a bányagépeket gyártó cégeknek hónapokkal előre kell megbecsülniük a termékeik iránt várható keresletet.

Ez okozott gondot a 2017-es bika piac csúcsán is, amikor a bányagépeket a hivatalos gyártóktól már nem is lehetett beszerezni, ehelyett csak jelentős felárral, kéz alatt, a másodlagos piacokról juthattak azokhoz hozzá a bányászok. A gyártók a hirtelen fellépő hiány miatt jelentős mennyiségű ASIC chip gyártására adtak le megrendelést, ám a lufi kipukkanása után hirtelen már nem volt kinek eladniuk azokat. A 2018-as év javarészt ezeknek a készleteknek a kiárusításáról szólt.

A becslések szerint a Bitman eddig nagyjából 40 000 db S17-es egységet értékesíthetett, amik a TSMC 7nm technológiáján alapulnak. Jelenleg ez az elérhető legjobb technológia, aminek az előállítására kizárólag ez az egy gyártó képes., viszont a TSMC a termelési kapacitásának nagy részét olyan ügyfelek számára tartja fent, mint például a Qualcomm, a Huawei és az Apple, akik szintén itt gyártatják le a saját 7nm-es chipjeiket.

A MicroBT ezzel szemben a Samsung 10nm chipjeit használja fel a gyártás során. Ez kevésbé fejlett mint a 7nm-es vetélytársa, de olcsóbb és nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre.

Hogy behozza a lemaradását, a Bitmain novembertől kezdve havi 10 000 db félvezető lapka átvételéről egyezett meg a TSMC-vel, melyek közül 1 db körülbelül 3000 chip legyártását teszi lehetővé. Ez kicsit több, mint 200 000 db S17-es bányagép összeszereléséhez lehet elég, amiket a Bitmain 2020 második negyedévében dobhat majd piacra. Ez önmagában 55-65 exahash-el növelheti majd meg a Bitcoin hálózat jelenlegi kapacitását (~100 exahash) és ha ehhez még hozzávesszük a mások által piacra dobott eszközöket, a hash rate a jövő májusi felezésig könnyedén meg is duplázódhat.

A növekvő hash rate-tel csökkenni fog a bányászok nyereségessége és az egyetlen dolog, amivel ezt megpróbálhatják ellensúlyozni, az az energiára fordított kiadásuk.

A Bitcoin hálózati kapacitásának több mint fele Kína néhány provinciájában összpontosul. Áprilistól-októberig ezek a régiók valóságos menyországnak számítanak, az esőzések és az áradó folyók miatt ugyanis a bányászok szinte ingyen juthatnak hozzá a helyi vízerőművek által termelt elektromos áramhoz.

Az ár az ide települt bányászokra is veszélyt jelenthet

Ugyanakkor az év másik felében, októbertől-áprilisig az energiaköltségek a korábbiakhoz képest jelentősen megnövekednek. A tavalyi száraz évszak beköszöntekor, a bitcoin árfolyama a sokáig kitartó 6000 dolláros támaszról közel 3000 dollárig esett vissza.

A régi és rossz hatékonysággal működő gépeket kikapcsolták, velük együtt pedig sok üzemeltető is lehúzhatta a rolót, amit sokan a piac természetes kiválasztódási folyamataként könyveltek el.

Most az évnek ismét ugyanebben a szakában járunk, a bitcoin pedig nemrégiben újra a biztos támasznak hitt 10 000 dolláros szint alá került.

Mindeközben a világ másik oldalán…

Néhány nappal az InLock tőzsdére kerülése előtt, a csapat egy budapesti rendezvényen mutatta be az érdeklődőknek az oldal működését. Az eseményen részt vett az ismert kriptopénzkereskedő Fiblib is, akit felkértek arra, hogy ossza meg a piaccal kapcsolatos meglátásait.

Fiblib már 2017 decemberében, néhány nappal a 20 000 dolláros csúcs előtt figyelmeztetett arra, hogy a BTC árfolyama a 3000 dolláros szintig eshet vissza. Elemzése során kizárólag egyetlen adatra fókuszált, a bányászok önköltségére.

Ezt ő 3172 dollárra becsülte, a bitcoin egy évvel később elért tényleges mélypontja pedig alig néhány dollárral tért el ettől.

Amint arra ő is hivatkozott, korábban maga Satoshi is úgy vélte, hogy az árfolyam a bekerülési költség felé fog korrigálni. Ha a bitcoin többe kerül ennél, a bányászok profitot érhetnek el, azonban a kiéleződő verseny miatt ezzel arányosan növekedni fog az önköltségük is, hiszen csak a saját számítási kapacitásuk növelésével lehet esélyük talpon maradni a többiekkel szemben.

A jövő májusi felezéssel a bányászat önköltségének a minimuma is a duplájára, tehát nagyjából 6300 dollárra fog növekedni. Fiblib szerint éppen ez az árfolyamszint lehet majd a következő buborék fázis előtti visszaesés mélypontja.

“A bányászoknak nem áll érdekében az, hogy a néhány hónap múlva megduplázódó bekerülési költségek alatt adjanak el. Valószínűleg a saját kiadásaik finanszírozásához el fogják adni a készleteik egy részét, a felezéshez közeledve azonban vissza fogják fogni magukat, hogy ezzel is elősegítsék az árfolyam talpra állását és hogy maximalizálhassák a bitcoinonként elérhető később realizált profitjukat. A BTC nagyrészét a következő buborék során fogják eladni.”

Fiblib erre számít az év végéig

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img