Kínában címlapsztori lett a blokklánc és a bitcoin

spot_img

A Xinhua News a világ legnagyobb hírügynöksége, egyben a kínai állam hivatalos szócsöve. A médiabirodalom weboldalának és újságjának mai főoldalas cikke a blokkláncról és a bitcoinról szólt és talán ennek a megjelenése okozhatta a BTC (magyar idő szerint tegnap bekövetkező) 8600 dollárról hirtelen 9200 dollárra való ugrását is.

Az írásban a bitcoint, mint a blokklánc technológia első sikeres alkalmazását említik és elismerik az eddig elért sikereit, ám krizálják  annak energiaintenzív bányászatát és rendkívül ingadozó árfolyamát.

Az elmúlt hetekben Kína mindent elkövetett, hogy újrafogalmazza saját blokklánc narratíváját. Míg 2017-ben betiltották az országban működő kriptotőzsdék működését, nemrégiben Kína első embere jelentette ki, hogy eltökéltek abban, hogy a blokklánc területén globálisan is piacvezető szerepet töltsenek be. Nem sokkal ezután az is kiderült, hogy Kínában hamarosan egy blokklánc alapú digitális állami pénzt, a DCEP-et is bevezethetik.

Bitcoin: 40%-os növekedés a kínai elnök beszéde után

A Xinhua mai cikkében nem hagyták figyelmen kívül a bitcoint, de nem is ösztönöztek annak vásárlására. A cél alighanem az állami kriptopénz érkezésének előkészítése lehetett, aminek az érkezésére a Facebook Libra-t elítélő szenátusi meghallgatás miatt is sokan odafigyelnek. Ezen Mark Zuckerberg egyébként éppen arra figyelmeztetett, hogyha az USA nem lép időben, Kína behozhatatlan előnyre tehet majd szert ezen a területen.

A kongresszus ismét a Libráról kérdezte a Facebook igazgatóját

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img