Millió dolláros csalásokkal célozzák az OTC piacok kereskedőit

spot_img

Akik nagyobb összegekben próbálnak kriptopénzeket vásárolni vagy eladni, sokszor előnyben részesítik a tőzsdéken kívül végzett (OTC) kereskedést. Ennek okairól nemrégiben Debreczeni Barnabás, a MrCoin alapítója mesélt nekünk.

Itt el is olvashatod az interjút

A beszélgetés témájához kapcsolódik az az érdekes összeállítás, ami a Blockjournal legfrissebb számában jelent meg. A cikk az OTC piac kiskapuit kihasználó csalók módszereibe ad betekintést és a “100 000 BTC-s ügyfél” néven ismertté vált trükk leírásával kezdődik, aminek célja, az adásvételhez kapcsolódó biztosítási pénz megszerzése.

Az átverés során a csaló azzal keresi meg egy OTC platform üzemeltetőjét, hogy több tíz-, vagy akár százezer BTC-t szeretne értékesíteni. Amikor az OTC elkezdi keresni a potencionális vásárlót, véletlenül belefut valakibe, aki éppen ekkora tételben szeretne bitcoinhoz jutni. Ez a vásárló viszont nem más, mint ugyanaz a csaló, aki az eladásról szóló rendelést is feladta az OTC felületén.

Mivel millió dolláros tételekről van szó, egyes OTC platformok vállalják, hogy  kártérítést fizetnek azok számára, akiknek nem tudnak meghatározott időn belül eladót/vevőt találni. Ez a hagyományos OTC piacokon is bevett eljárásnak számít, mert amíg valakinek a pénze az OTC által keresett ügyfelekre vár, másfajta profitábilis üzleti lehetőségektől eshet el. A fenti esetben a csaló természetesen nem állapodik meg önmagával az adásvételről, az OTC így kénytelen kifizetni a biztosítási díjat az állítólagos bitcoin bálnának.

Az OTC átverések egy másik, de törvényileg legális(!) módja a felhatalmazás nélkül végzett vásárlásokkal történő visszaélés.

Ennek során valaki bejelentkezik egy OTC felületen azzal, hogy több millió dollár értékű BTC-t szeretne vásárolni. Miután találnak számára egy eladót, látszólag minden rendben végbemegy: az üzletet nyélbe ütik, a felek a BTC-t és a több milliós vételi árat is átutalják a megadott számlákra, mindenki boldog. De csak addig, míg meg nem érkezik a felszólítás a rendőrségtől, vagy valamilyen pénzügyi hatóságtól, hogy az a személy, aki a BTC vételi árát átutalta, nem rendelkezett megfelelő jogosultsággal a tranzakció végrehajtásához (mert mondjuk valamilyen céges pénzt használt fel erre a célra), ezért visszafordítják a banki utalást. A vételi ár így visszakerül a kiinduló számlára, a BTC azonban ott marad a csaló tárcájában, a bitcoinok eladója és az OTC pedig hoppon marad.

A hatalmas veszteség ellenére, az így átvert emberek azonban még mindig jobban járnak, mintha az életüket kellene kockára tenniük.

Egy kínai OTC tulajdonosát nemrégiben úgy csalták tőrbe, hogy egy vevő és egy eladó látszólag megegyezett egymással, majd arra kérte a közvetítőt, hogy ő is legyen jelen a pénzek átutalásánál. Később kiderült, hogy a vevő és az eladó összejátszott és amikor az OTC kereskedő megérkezett, fegyvert fogtak rá, majd elrabolták és váltságdíjként a saját bitcoinjait kellett átutalnia az elkövetők tárcájába. A rablók ezt követően elmenekültek az országból és azóta sem sikerült elkapni őket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img